Küçük Mustafa'nın mucize kurtuluşu!

Manisa’da, havuzda boğulan ve kalbi durmuş halde hastaneye götürülen 6 yaşındaki Mustafa, doktorların çabalarıyla hayata mucize bir dönüş yaptı. Organları bozulmasın diye vücudu 34 ve 35 derecede tutulan çocuk, yaşama tutunmayı başardı.

Küçük Mustafa'nın mucize kurtuluşu!
Yeni Asır'dan Tansu Edip Gökbudak'ın haberine göre Manisa'nın Turgutlu ilçesinde evlerinin bahçesindeki yüzme havuzunda boğularak kalbi duran ve İzmir Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Hastanesi'ne kaldırılan 6 yaşındaki Mustafa Aydın mucizevi bir şekilde yaşama tutundu. Küçük Mustafa, doktorların ilk kez bir çocuk üzerinde denediği dondurma yöntemiyle hayata döndü. Vücut sıcaklığı 36 saat boyunca 34 dereceye düşürülen küçük Mustafa 15 gün sonra yaşam belirtisi verdi. Mustafa'yı hayata bağlayan doktorlardan Doç. Dr. Hasan Ağın, "Eğer soğutma işlemi yapmasaydık, hem Mustafa'nın hayata tutunma şansı düşük olacaktı hem de gözlerini açtığında muhtemelen beyin hasarlı olacaktı" diye konuştu.

Manisa'da 3 çocuklu Çiğdem ve Musa Aydın çifti 6 yaşındaki çocukları Mustafa Aydın ile 13 Haziran'da ailesiyle birlikte sitelerinin havuzunda yüzmeye karar verdi. Ancak anne Çiğdem Aydın havuzun kenarında diğer çocuklarıyla ilgilenirken, Mustafa'nın girdiği havuzdan gelen çığlıklarla şoke oldu. Çünkü küçük Mustafa üzerindeki can yeleğini çıkararak yüzmeye çalışmış ve suda hareketsiz duruyordu. Hemen oğlunu kenara çeken anne Çiğdem Aydın, burada minik oğluna suni teneffüs ve kalp masajı yaptı.

KALBİ DURDU

Olay yerine çağrılan ambulansla Turgutlu Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Mustafa'nın minik bedeni boğulmaya dayanamamış, durmuştu. Ancak burada doktorların müdahalesiyle Mustafa'nın kalbi yeniden atmaya başladı. Fakat beyninde ve akciğerlerinde oluşan ödem nedeniyle durumu her geçen dakika kötüye giden Mustafa, buradan İzmir Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Hastanesi'ne sevk edildi.

DENENMEYENİ DENEDİLER

Hastaneye geldiğinde nabzı oldukça düşük ve bilinci kapalı olan Mustafa Aydın için Behçet Uz'daki doktorların hepsi seferber oldu. Mustafa için her geçen dakikanın önemli olduğunu farkeden Doç. Dr. Hasan Ağın ve Çocuk Cerrahi Yoğun Bakım Uzmanı Uzm. Dr. Gökhan Ceylan, çocuklar için şimdiye kadar denenmeyeni denediler.

Doktorlar, sudan çıkartıldıktan sonra 25 dakika boyunca kalbi ve solunumu duran Mustafa'nın en az beyin hasarıyla hayata tutunması için normalden çok daha fazla sodyum serumu verdiler. Ardından hızlıca davranıp dışarıdan özel bir şirketten soğutma cihazı getirdiler.

Risk alıp çocuklar üzerinde şimdiye kadar denenmemişi deneyeceklerdi. Mustafa'yı donduracaklardı.

34 DERECEYE DÜŞÜRÜLDÜ

Ailenin de onayıyla birlikte Doç. Dr. Hasan Ağın ve ekibi küçük Mustafa'ya 36 saat boyunca soğutma tedavisi uyguladı. Tedavinin ilk saatlerde yapılması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Ağın, "Bu uygulama organların zarar görmemesi açısından çok önemli. O yüzden hızlı davrandık. İşin daha da zor yanı çocuklar üzerinde standart uygulaması yok. Genelde yetişkinler için kullanılan bir yöntem. Biz Mustafa'yı yaşatmak için bu riski almak zorundaydık. Mustafa vücuduna bağlanan pedlerden geçen soğuk suyla ilk 24 saatte 34 derecede, ikinci 12 saatlik süreçte 35 derecede tutuldu. Bu bir insanın donması için yeterli ısıdır. Ardından vücut ısısını yavaş yavaş artırarak Mustafa'yı yaşattık.

YENİ BİR UYGULAMA

Tedavinin yeni bir uygulama olduğuna değinen Doç. Dr. Ağın, "Erişkin hastalarda daha çok uygulanıyor. Belli protokolleri var. Çocuk hastalarda belli bir standardizasyonu yok.
Bu konuda çalışmalar devam ediyor. Buradaki amaç şu; özellikle hayati organlar, beyin, böbrekler karaciğer, çocuk boğulduğu zaman oksijensiz kalıyor. Oksijensiz kalmaya bağlı hipoksit hasar dediğimiz dokularda hasar oluyor. Soğutma uygulayarak bu hasarın artmasına engel oluyoruz. Organlar soğutma uygulanmadan yeni baştan çalışmaya başlayınca yeniden oksijenleniyor. Yeniden oksijenlenmeye bağlı hasar oluyor. Hem oksijensiz kalmanın hasarını hem de daha sonra yeniden oksijenlenmenin hasarını en aza indirgemek için vücut ısısını düşürüyoruz. Bunu yapmasak Mustafa ya yaşamını yitirecek ya da beyin hasarlı olarak hayatına devam edecekti"
dedi.

"BİR DAHA ANNE DİYEMEZ SANDIM"

Bir anlık dalgınlıkla oğlunun gözlerinin önünde boğulduğunu söyleyen Çiğdem Aydın, "Çok şükür oğlum hayata yeniden döndü. Doktorlarımızdan Allah razı olsun. Allah çocuğumuzu bize bağışladı. Durumu çok kritikti. Uykusuz geçen 15 günün ardından Mustafa'm kendine geldi. Onun bir daha 'anne' diyebileceğini sanmıyordum. Ama hastaneden sapasağlam çıktı" diye konuştu.

'KENDİMİZİ HER ŞEYE HAZIRLADIK'

Mustafa'nın oldukça mücadeleci bir çocuk olduğunu söyleyen baba Musa Aydın da, "Doktorlar oğlumu 36 saat soğutacaklarını söylediklerinde çaresizce kabul ettim. Ama gerçekten insanüstü çabayla oğlumu yaşattılar. Biz sağlam bir şekilde gözlerini açacağına ihtimal vermiyorduk. Mutlaka beyin hasarı olur diyorduk. Kendimizi her şeye hazırlamıştık. Ama o sapasağlam hayata tutundu" dedi.

YÜZÜCÜ OLMAK İSTİYORUM

Yaşadığı boğulma tehlikesine karşın evindeki havuzda bu sefer can yeleğiyle birlikte yüzen Mustafa Aydın, yüzmeyi çok sevdiğini söyledi. Küçük Mustafa, "Büyüyünce babamın işi lastikçiliği yapmak ya da yüzücü olmak istiyorum. Ama önce yüzme kursuna gideceğim. Ardından da iyi bir yüzücü olacağım" dedi.