Kumpasçı savcılara ağırlaştırılmış müebbet

Türkiye’de binlerce kişiyi yasa dışı yöntemlere dinleyen, hükümeti devirmeye çalışan FETÖ’nün kumpasçı savcıları, ağırlaştırılmış müebbetle yargılanacak.

Kumpasçı savcılara ağırlaştırılmış müebbet

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) kumpasçı savcılarından Sadrettin Sarıkaya ve Adnan Çimen ile hakim Dursun Ali Gündoğdu, Yunanistan'a kaçmaya hazırlanırken yakalandı.

Onlara yardım ve yataklık eden, Gündoğdu'nun teyzesinin oğlu Erol Yılmaz İrfanoğlu da gözaltına alındı. Yargıtay'da görülen Selam kumpası davasının firari sanıkları olan Sarıkaya, Çimen ve Gündoğdu tutuklanacak. Haklarında siyasal ve askeri casusluk, terör örgütü üyeliği ve hükümeti devirmeye teşebbüs gibi birçok suçlama olan Sarıkaya, Çimen ve Gündoğdu'ya birer kez ağırlaştırılmış müebbet, birer kez müebbet ve 31 yıldan 67 yıla kadar hapis isteniyor.

İKİ AYDIR AYNI ADRESTE

Operasyonlar, İstanbul Bakırköy ve Başakşehir'de önceki gün gerçekleşti. İstihbarat ve Organize Şube polisi, akrabalarını mercek altına alarak Sarıkaya, Çimen ve Gündoğdu'nun 2 aydır aynı adreste saklandığını belirledi. Çimen, Kayabaşı'ndaki Evliya Çelebi Caddesi'nde görüldü. Takibe alınan Çimen'in girdiği ev yakın takibe alındı. Üç gün boyunca adrese girip çıkan kişiler tespit edildi ve operasyonun düğmesine basıldı.

Polis, Çimen'i Bakırköy'de sokakta yakaladı. Gündoğdu ve Sarıkaya'yı ise Kayaşehir'deki adreste gözaltına aldı. İddiaya göre; gözaltı işlemi sırasında Sarıkaya, polise "Sen benim kim olduğumu biliyor musun?" diye sordu. Polis de "Bildiğim için gözaltına alıyorum" cevabı verdi. Polis, daireyi Gündoğdu'nun teyzesinin oğlu İrfanoğlu'nun kiraladığını tespit etti.

FETÖ'cüler için erzak ve evrak temin eden İrfanoğlu da başka bir adreste yakalandı.

Sarıkaya, Çimen ve Gündoğdu'nun saklandığı adreste iki adet boş pasaport, farklı kişilere ait kimlikler, terör örgütü FETÖ lideri Fetullah Gülen'e ait kitaplar ve örgütsel doküman bulundu.

Kimliklerden biri Ramazan Karahan adına düzenlenmişti. Ele geçirilen boş pasaportlar, kimlikler, cep telefonları ve bilgisayar incelemeye alındı.

Şüpheliler, Vatan Caddesi'ndeki emniyet yerleşkesine götürüldü.

ÜÇÜ DE TUTUKLANACAK

Gündoğdu, Çimen ve Sarıkaya, yarın Bakırköy Adliyesi'ne sevk edilecek. Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nde yargılamaları bulunan Gündoğdu, Sarıkaya ve Çimen, SEGBİS sistemiyle ifade verecek. Yargıtay'da görülen Selam kumpası davasının firari sanıkları olan hainlerin ifadeleri, Bakırköy Adliyesi'nde video konferansla Ankara'ya bağlanarak alınacak. Üçü de haklarındaki yakalama kararı yüzlerine okunduktan sonra tutuklanacak.

KOMŞULAR TANIMIYOR

Saklandıkları adreste, çoğunlukla hakim ve savcılar oturuyordu. Site görevlileri, "Zaman zaman site ile ilgili bazı konulardan dolayı eve gidiyorduk. Hiç şüphelenmedim ama çalışmamaları dikkatimi çekmişti. Evden çıktıklarını görmedim. Daha iki gün önce kalorimetre ile ilgili teknik bir sorun olduğunda evlerine gittim. Kapıyı, yakalandıktan sonra adının Dursun Ali Gündoğdu olduğunu öğrendiğim kişi açtı. Eve girdik, işimiz bitince çıktık" dedi.

Sitenin idarecileri ise "Sitede hakim ve savcılar oturuyor. Gözaltına alınanların varlıkları pek aktif değil. Daireyi gel git olarak kullandılar. Birebir tanımıyoruz" diye konuştu.

Sitenin güvenlik görevlileri ise gözaltına alınanları tanımadıklarını siteye girip çıkarken gördüklerini kaydetti.

DARBEYE KALKIŞAN İLK SAVCI

Sadrettin Sarıkaya: 7 Şubat 2012 günü MİT Müsteşarı Hakan Fidan, eski müsteşar Emre Taner ve eski müsteşar yardımcısı Afet Güneş ile birlikte toplam 5 MİT görevlisini "şüpheli" sıfatıyla ifadeye çağırdı.

O dönem Başbakanlık koltuğunda oturan Erdoğan, devreye girip Fidan'ın ifadeye gitmesini önledi.

FETÖ'nün daha sonra ortaya çıkan planına göre Fidan, ifadeye gitmesi durumunda kelepçelenip cezaevine konacaktı.

Sarıkaya, MİT görevlilerinin ifadeye gitmemeleri üzerine Fidan dışındaki diğer görevliler hakkında yakalama kararı çıkarttı. Fidan'ın ifadesinin alınması için de Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı'na yazı yazdı.

Devlet krizine yol açması üzerine görevden alındı.

SELAM KUMPASININ BAŞINDAYDI

Dursun Ali Gündoğdu: İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi hâkimiyken Selam kumpası, Ergenekon gibi soruşturmalarda yasadışı dinlemelere imza attı.

Devlet görevlilerinin de aralarında olduğu yüzlerce vatandaşı terörist diye dinletti. Sarıkaya ve Çimen gibi 15 Temmuz'dan beri aranıyordu.

DİNLEME KARARLARINI İMZALAYAN KUMPASÇI

Adnan Çimen: Devlet yöneticileri de dahil onbinlerce insanın terörist diye dinlendiği sözde Selam Tevhid örgütü soruşturmasını Adem Özcan ile birlikte yürütüyordu. KCK soruşturmalarını yürüten Çimen, memur suçları savcısıyken birçok FETÖ'cü polis hakkındaki dosyayı kapattı. Gezi kalkışması sırasında polis memur suçlarını soruşturmuştu. 2011'de Taraf Gazetesi muhabiri Mehmet Baransu'nun "Devletin güvenliğine ve siyasi yararlarına ilişkin gizli bilgileri açıklamak" suçundan yargılandığı davada ise Baransu'nun beraat etmesi yönünde mütalaa verdi.