Lavrov ve Çavuşoğlu'ndan ortak açıklamalar

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Rus mevkidaşı Lavrov ile yaptığı açıklamada, "Esed konusunda duruşumuz belli. Bizim Fırat Kalkanı ile hedefimiz bölgeyi terör unsurlarından temizlemek" ifadelerini kullandı.

Lavrov ve Çavuşoğlu'ndan ortak açıklamalar
Yeni Şafak'ta yer alan habere göre Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rus mevkidaşı Sergey Lavrov, Antalya'da ortak açıklama yaptı.

Çavuşoğlu'nun açıklamasından öne çıkanlar şöyle:

"Türkiye'nin Fırat Kalkanı operasyonun amacı son derece nettir. Biz bu bölgeyi DEAŞ terör örgütünden temizlemek istiyoruz. Terör örgütlerinin tamamından temizlemek istiyoruz. Ama siyasi bir çözüm olmazsa, bugün DEAŞ'ı temizlersiniz, yarın başka bir örgüt çıkar. Bataklığı kurutmamız lazım.

Bizim Türkiye olarak, ne İran, ne Suriye, ne Irak'ın topraklarında gözümüz yok. Sorunları çözmek istiyoruz. Bizim Esed konusundaki görüşümüz belli. Suriye'de hedefe ulaşmamız lazım.

Bizim Türkiye olarak, ne İran, ne Suriye, ne Irak'ın topraklarında gözümüz yok. Sorunları çözmek istiyoruz. Bizim Esed konusundaki görüşümüz belli.

Suriye'de, Suriye halkının tamamını kapsayan, hiç kimsenin dışarda kalmadığı bir sistem geliştirilmesi lazım."


Lavrov'un açıklamasından öne çıkanlar şöyle:

"Doğu Halep'le ilgili, bize bir eleştiri bombardımanı vardı. Herhalde ilgili makamlar, Halep'teki durumun Musul'daki durumdan farklı olmadığını anladılar. Bunu umuyorum. Biz Halep'i 'teröristlerden' temizlemek istiyoruz. Bize göre, oradaki insanlar kullanılıyor. Biz Suriye hükümetine yardımcı olduk.

Yaptırımların kaldırılması

Türkiye ile ticaretin geliştirilmesi için hiçbir engel yok. Aşama aşama engelleri kaldırarak normalleşme konusunda ilerliyoruz. Özellikle et ve et ürünleri, gıda ürünlerinin temiz ve standartlara uygun olmasını istedik. Özellikle Türk iş adamları Rusya'da da çalışmalarını sürdürüyor. Bundan sonraki aşamalarda da büyük projelerde Türk firmalar ile çalışmaya devam edeceğiz. Yakın zamanda sorunları aşmak için somut adımlar da atacağız."


Lavrov, Türk askerlerine yapılan saldırıyla ilgili, "Rusya'nın bilgisi yoktu" dedi.