Mahşer provası

Arafat meydanında milyonlarca müminin yürekleri bir araya geldi. Dünyanın farklı coğrafyalarından gelen hacı adayları arefe günü Arafat’ta vakfeye durdu. Hacı adayları, Rahmet Tepesi ve Arafat Meydanı’nda İslam ülkelerinde barış ve huzurun egemen olması için dua etti.

Mahşer provası
Yeni Şafak'tan Recep Yeter'in haberine göre Hac ibadetinin en önemli safhalarından biri olan Arafat vakfesi dün milyonlarca hacı adayı tarafından gerçekleştirildi. “Mahşerin provası" olarak nitelendirilen Arafat Vakfesinde hacı adayları “Allah'ım davetine isteyerek uydum, emrine amadeyim, senin eşin ve ortağın yoktur, sana yöneldim, Hamd senin, nimet senin, mülk de senindir. Eşin ve ortağın yoktur" anlamına gelen Lebbeyk duası etti. Milyonlar, Müslümanların birlik ve beraberliği için saatlerce dua etti.

TEKBİRLER, TELBİYELER, İLAHİLER...

Türk hacı adaylarının Arafat'taki heyecanı sabah ezanından önce başladı. Saat 04.40'ta Bilal Beyin, Furkan Tıraşçı ve Fatih Koca'nın birlikte okuduğu selalar, Arafat'ta inledi. Sabah ezanıyla kılınan namazın ardından tekbirler, telbiyeler, ilahiler ve kasidelerle devam eden Arafat'taki ibadet öğle vaktine kadar sürdü. Beyaz ihramlarıyla Arafat'ta bir araya gelen hacı adayları, Hz. Adem ile Hz. Hava'nın dünyada buluştuğu, Hz. Muhammed'in Veda Hutbesi'ni irat ettiği Cebel-i Rahme diye bilinen Rahmet Tepesi'ne çıktı.

ALLAH İÇİN GÖZYAŞLARI SEL OLDU

“Lebbeyk Allahümme Lebbeyk" ve “Allah-ü Ekber, Allah-ü Ekber, La İlahe İllallahü Vallahü Ekber Allah-ü Ekber Velillahilhamd" şeklinde telbiye ve teşrik tekbirlerini yüksek sesle tekrarlayan hacı adayları, Arafat Meydanı'nı doldurdu. Özellikle Rahmet Tepesi'ne çıkan hacı adayları, burayı adeta beyaza boyadı. Kayaların üzerinde dua eden, ibadetlerini gereğini yapmaya çalışan hacı adaylarının, Allah'a yakarırken gözyaşları akıttıkları görüldü.

DİYANET GÖREVLİLERİ SELÂ OKUNDU

Diyanet'in görevlendirdiği hocalar, 15 Temmuz darbe girişiminde Türkiye'de minarelerde yükselen selaları, Arafat'ta da okudu. Hacı adayları selaların ardından okunan sabah ezanıyla ibadetlerini sürdürdü. Milyonlarca hacı adayı, ibadetin en önemli rüknü olan Arafat'ta öğle ve ikindi namazlarını birleştirerek (cem-i takdim) kıldı ve Arafat vakfesine durdu. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez de burada “Vakfe Duası'nı" yaptı. Daha sonra Müzdelife'ye hareket eden hacı adayları, akşamı, yatsı namazıyla birleştirerek (cem-i tehir) kıldı.

MESCİD-İ HARAM'A AKIN EDECEKLER

Kutsal topraklardaki Müslümanlar, hac görevinin vaciplerinden Müzdelife vakfesini yaptıktan sonra Mina'ya hareket edecekler. Müzdelife ve Mina'daki hazırlıkların da tamamlandığı belirtildi. Mina'da Cemerat'ta şeytan taşlama işleminin ardından hacı adayları, bayramın birinci yani bu sabah namazına kadar buradaki ibadetlerini bitirip Mescid-i Haram'a akın edecekler.

"Lebbeyk diyerek sana geldik"

Öğle ve ikindi namazının birleştirilerek kılınmasından sonra Arafat'taki milyonlar vakfe yaptı. Ellerin semaya açıldığı anda Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Vakfe duasına başladı.

Duaya hac farizasını yerine getirmek için milyonları Arafat'ta buluşturan Allah'a hamd, peygamberi Hz. Muhammed'e salat ve selam okuyarak başlayan Görmez, “Bu büyük ikramına, bu eşsiz ihsanına sonsuz şükürler ediyoruz. Bizler hor, hakir, zayıf, kullarınız. Tövbemizi, şükrümüzü, hamdimizi, övgümüzü, duamızı, niyazımızı ve bizleri kabul eyle Ya Rabbi" temennisinde bulundu.

“Evimizden, yurdumuzdan çıktığımız andan itibaren “lebbeyk" nidalarıyla Sana iltica ettik" diyen Görmez, şu ifadeleri kullandı.

BAYRAMLIK YERİNE KEFEN GİYEN ÇOCUKLAR İÇİN

“İslam âleminin hali içler acısı Allah'ım. Müslüman ülkelerinden barut kokusu, silah sesleri, kan ve gözyaşı hiç eksik olmuyor Allah'ım. Sınırımızın öbür tarafında nice masum insan, nice kadın, çocuk, yaşlı hayatta kalabilmek için kıvranıyor Allah'ım. Sen onlara yardım eyle Allah'ım. Sırf Müslüman oldukları için din kardeşlerimizin evlerine ateş düşüyor, ocaklar sönüyor, anaların elleri böğründe kalıyor, babalar çaresizlik girdabında kayboluyor. Çocuklar bayramlık yerine kefen giyiyor. İnsanlığın vicdanı bebek cesetleriyle kıyılarımıza vuruyor."

HALEP'İN YETİMLERİNE ŞAM'IN MAHZUNLARINA


“Bizler İslam ümmetinin her köşesinde ağlayan, sızlayan, inleyen kardeşlerimizin acısıyla geldik huzuruna. Bugün, Yusuf'unun hasretinden gözlerini kaybeden Hz. Yakup'un dualarıyla niyaz ediyoruz sana.Yeryüzünün bütün mazlum ve mağdurlarına, Halep'in yetimlerine, Şam'ın mahzunlarına, Gazze'nin öksüzlerine, Afrika'nın aç ve susuzlarına, Arakan'ın yavrusuz kalmış anne ve babalarına, uçsuz bucaksız yeryüzünde yurtsuz kalmış mültecilere, bir aile şefkatiyle el uzatacak güç ve merhameti bize ihsan eyle Allah'ım."

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, başta Filistin ve Suriye olmak üzere dünyanın çeşitli yerlerinde sıkıntı çeken tüm Müslümanlara da dua etti.

15 Temmuz şehitlerine dua

Görmez'in yaklaşık bir saat süren Vakfe duasına, 15 Temmuz şehitlerinin için yakarışı damgasını vurdu. Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Allah'a havale edildiği duada, Görmez'in dile getirdiği taleplere 64 bin Türk hacı adayı, gözyaşları eşliğinde “amin" dedi. Görmez, bugün Arafat'ta 15 Temmuz şehitlerimizin yakınlarıyla geldiklerini, aziz şehitlerin kalplerinde taşıdığı iman ve aşkla, vatan ve millet sevgisiyle, hürriyet ve istiklal sevdasıyla Arafat'ta bulunduklarını dile getirdi.

İŞGALİ BERTARAF ETTİK

Görmez, şehitlerin ruhuna hediye edilen binlerce hatm-i şerifin kabul edilmesini ve ellerinin boş çevrilmemesi için niyazda bulunarak, yakarışını şöyle sürdürdü: “Ya Rabbi, Yüce kitabında; 'Ey iman edenler, Allah'ın size olan nimetini hatırlayın. Hani bir topluluk size el uzatmaya (tecavüze) kalkışmıştı da Allah (buna engel olmuş) onların ellerini sizden çekmişti.' buyuruyorsun. O gece (15 Temmuz'da) güç ve kudretinle bu nimeti milletimize bahşettiğin için sonsuz kereler, sana hamd ediyoruz Allah'ım. Bizler millet olarak tamamen Senin lütuf ve inayetinle bu ihanet ve işgal teşebbüsünü bertaraf ettik, büyük fitnelerden kurtulduk Allah'ım. Daha büyük fitneler kıtalarda kol geziyor Allah'ım.

FİTNELERDEN BİZİ KORU

Bizleri kuşatmak isteyen yeni fitnelerden muhafaza eyle Allah'ım. O gece dillerinde tekbirler, kulaklarında sela sesleriyle tankların önüne yatan, silahlara meydan okuyan, bedenlerini bu vatan için siper eden, canlarını din-ü devlet, mülk-ü millet, istiklal ve istikbalimiz için feda eden ve şehadet mertebesine ulaşan aziz şehitlerimizin her birini sonsuz rahmetine gark eyle Allah'ım."

Mahşer provası