Meğer ülkeyi terk etmişler!..

İstanbul’da görülen ‘Askeri Casusluk ve Şantaj’ davasında verilen hapis cezaları Yargıtay tarafından onanınca, cezaevine girecek olan iki kadın subayın ülkeyi terk ettikleri ortaya çıktı.

Meğer ülkeyi terk etmişler!..

Yargıtay 9. Ceza Dairesi 7 Aralık 2013 tarihinde, İstanbul’daki ‘Askeri Casusluk ve Şantaj’ davasında 43 sanık hakkında verilen mahkumiyet ve beraat kararları onandı. Cezaları onaylananlar arasında davanın iki kadın sanığı olan Deniz Yüzbaşı Yekdane Ebru Ercüment ve Pilot Yüzbaşı Ebru Nilhan Bozkurt da yer aldı. Tutuksuz yargılandıkları davada Deniz Yüzbaşı Yekdane Ebru Ercüment 9 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırılırken, Pilot Yüzbaşı Ebru Nilhan Bozkurt ise 5 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. İki kadın subayın bu kararın açıklanmasının ardından haklarında yakalama kararı çıkarılmadan bir süre öncede cezaevine girmemek için yurtdışına çıkış yaptıkları ortaya çıktı.

Tek kadın eğitim subayı

Orduda denizaltı savunma harbi eğitimi veren Karamürsel Eğitim Merkezi’nin tek kadın eğitim subayı olan Deniz Yüzbaşı Yekdane Ebru Ercüment, davaya dahil edildiğinde hamileydi. İddianamenin kabul edildiği ve örgüt üyeliğiyle suçlandığını öğrendiği gün bebeğini düşürdü. İddiaya göre; Albay İbrahim Sezer’in evinde bulunan dijital belgelerde Yekdane Ebru Ercüment’in adı geçiyordu. Hatta bu dijital belgelerde Albay İbrahim Sezer’in, Yekdane Ebru Ercüment’e Deniz Harp Okulu’ndaki kızları amirallere servis yapması gerektiği gibi talimatlar verdiği iddiası yer alıyordu. Tutuksuz yargılanan Yüzbaşı Ercüment, bu arada yeniden hamile kaldı, 5.5 ay önce de doğum yaptı.

‘Gizli belge’ iddiası

Aynı davadan cezaevine Pilot Yüzbaşı Ebru Nilhan Bozkurt da davada devletin gizli belgelerini elde ettiği, bazı uçakların fotoğraflarını çektiği veya çektirdiği iddiasıyla tutuksuz yargılandı. Dava sonunda hakkında verilen 5 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılıp mahkumiyet kararı onanınca Pilot Yüzbaşı Ebru Nilhan Bozkurt da yurt dışına gitti.

29 subay hapse girecek

56 sanıklı İstanbul’daki ‘Askeri Casusluk’ davası 2 Ağustos 2012’de karara bağlanmıştı. Örgüt üyeliği, devlete ait gizli belge bulundurmak, kişisel verileri hukuka aykırı şekilde tutmak gibi suçlarla sanıklar ceza almıştı. Yargıtay 9’uncu Ceza Dairesi 7 Aralık 2013’te 43 subay hakkındaki beraat ve mahkûmiyet kararlarını onadı. 29 kişinin tüm cezaları onanırken 14 kişi hakkındaki bazı cezalar bozuldu.

‘Çocuğumdan ayrılamam’

9 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırılan ve 5 aylık bebeğinden, cezaevine gireceği için ayrılmak istemediğini söyleyen Yüzbaşı Yekdane Ebru Ercüment’in kızını ve eşini Türkiye’de bırakarak Avrupa’da bir ülkeye yerleştiği öğrenildi.

ÇAĞDAŞ ULUS /VATAN