Merhum İpekçi’nin kanlı gömleği Utanç Müzesi’nde!

1979 yılında öldürülen Gazeteci Abdi İpekçi’nin vurulduğunda üzerinde bulunan eşyaları ilk defa Utanç Müzesi'nde sergilenecek. İpekçi’nin kanlı ve kurşun izleri bulunan gömleği, mendili, kravatı müzede sergilenecek eşyalara arasında yer alıyor.

Merhum İpekçi’nin kanlı gömleği Utanç Müzesi’nde!
Hürriyet'ten Mesut Hasan Benli'nin haberine göre 12 Eylül Askeri Darbesi’nin mağdurları tarafından oluşturulan Devrimci 78’liler Federasyonu, bu yıl beşincisini açacağı Utanç Müzesi’nde 1979 yılında öldürülen Gazeteci Abdi İpekçi’nin vurulduğunda üzerinde bulunan özel eşyaları da ilk defa sergilenecek. İpekçi’nin hala üzerinde kanlar ve kurşun deliklerinin bulunduğu gömleği, mendili, kravatı ile ceket ve pantolonu da sergilenecek eşyalar arasında yer alacak. Müzede, İpekçi’nin Basın Şeref belgesi de sergilenecek.

MAHİR’İN KAZAĞI DA VAR

Bu yıl sanatçı Ahmet Kaya’nın özel eşyaları da ilk defa sergilenecek. 68 hareketinin önderlerinden Mahir Çayan’ın “kazağı ve radyosu”, Ulaş Bardakçı’nın “mektup ve kitapları”, Deniz Gezmiş’in “kazağı”, 12 Eylül döneminde gözaltında kaybedilen ve hala mezarı bulunamayan Cemil Kırbayır’ın “Palto, gömlek, kazak ve pantolonu”, Necdet Adalı’nın “çakmağı” da yer alacak. Sergilenecek eşyalar arasında 12 Eylül döneminde Diyarbakır Cezaevi'nde işkence ve kötü muameleleri protesto etmek için kendisini yakan Mazlum Doğan’ın “süveteri”, dövülerek öldürülen gazetecilerden Metin Göktepe’nin de “basın yeleği ve basın kartı” da sergilenecek.

GÜLEN KADIN SERGİSİ

Müzede “Hayata dönüş” operasyonunda Çanakkale Cezaevinde bulunan 11 adet saat, 4 adet küpe, 1 adet gümüş kolye, 17 adet gümüş yüzük de sergilenecek eşyalar arasında yer alıyor. 12-23 Eylül tarihleri arasında açık olacak müzede “Yas Tutan Tarih Ermeniler”, “Çocuk cezaevleri kapatılsın”, “12 Eylül ve Aleviler” başlıklarında toplantılarda yapılacak. Müzede, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın “Kadınlar herkesin içinde kahkaha atmaması gerekir” şeklindeki sözlerine tepki olarak, bir “Gülen kadın sergisi” de bulunacak.

TOPLUMSAL HAFIZA AMACINDAYIZ

Utanç Müzesinin organize eden isimler arasında yer alan Fotoğraf Sanatçısı Mehmet Özer, bu yıl ki müzeyi “iyi şeyler de oluyor hayatımızda umut ve özgürlük hala ayakta” sloganı ile açtıklarını belirterek, “Beşinci kez açtığımız 12 Eylül Utanç Müzesini yarını bugüne çağırmaya ve bugünü yarına taşımaya devam ediyor. Bugün göreceli sahip olduğumuz özgürlük alanları bize verilmiş bir lütuf değildir. Adlarını bilmediğimiz yüzlerini görmediğimiz mezarları bile olmayan halklarımızın evlatların borçluyuz. Toplumsal bir hafıza  oluşturma çabası olan Müze çalışmalarımızın beşincisini bu anlayışla açıyoruz” dedi.