Merkel ve Erdoğan'dan kritik açıklamalar

Almanya Başbakanı Angela Merkel, resmi temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Merkel bir araya geldi.

Merkel ve Erdoğan'dan kritik açıklamalar
Hürriyet'te yer alan habere göre basın toplantısında Erdoğan Merkel'in ifadelerine yönelik, "İslamist terör ifadesi biz Müslümanları ciddi manada üzmektedir. Böyle bir ifade kullanılamaz, doğru değildir. Çünkü İslam ile terör bir araya gelemez" yanıtını verdi.

Esenboğa Havalimanı'na saat 13.00'te inen Merkel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edildi.

Almanya Federal Cumhuriyeti Şansölyesi Angela Merkel, Türkiye ziyareti kapsamında ilk olarak Cumhurbaşkanlığı Külliyesine geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şansölye Merkel’i kabul ederken, yapılacak görüşme sonrasında Erdoğan’ın makamında ortak basın toplantısı düzenleniyor.

Erdoğan ve Merkel'in basın toplantısından satır başları şöyle;

Basın toplantısında sözü ilk alan Erdoğan, "Askeri, siyasi, ekonomik tüm ilişkilerle ulusal, bölgesel tüm terör olaylarını ele alma değerlendirme fırsatı bulduk. Türkiye Almanya ilişkilerini değerlendirme imkanımız oldu. Siyasi ilişkilerde gerek AB süreci olsun gerekse NATO ile ilgili konular olsun görüşme imkanımız oldu. Ege’deki gelişmeleri değerlendirme fırsatımız oldu. Ama bölgesel olarak ağırlıklı Suriye Irak konularını değerlendirdik. Mülteci sorunun ele alma imkanımız oldu. Uluslararası terörizmde bir dayanışmanın olması gerekmektedir." diye konuştu.

Merkel, "Bu benim darbe teşebbüsünden sonraki ilk ziyaretim. Bu olayı da ele aldık. Bu darbe teşebbüsüne neden olanların da cezalandırılması gerektiğini ama aynı zamanda suçun bireysel olarak cezalandırılması gerektiğini ifade ettim. Bu önemli süreçte ifade özgürlüğüne saygı duyulması gerektiğine işaret ettim.

Alman gazetecileri için de akreditasyonlarını almaları gerektiğini burada çalışmak için ifade ettim. Her türlü terörle mücadelede yakın bir işbirliği içinde olmamız gerektiğini konuştuk. İlişkiler iyi fakat ekonomik ilişkiler daha da iyi olabilir.

Mülteci konusu Almanya, Türkiye ve AB için önemli bir konu. AB’nin vaat etmiş olduğu finans desteğinin en kısa sürede akması gerektiğini ifade ettim. Tabi ki somut projelere bu finans kaynağının akması gerektiğini ifade ettik. Suriye konusunda siyasi görüşmelerin sürdürülmesini istiyoruz. Zannediyorum ki AB ile Türkiye arasındaki anlaşma her iki tarafın çıkarına oldu."
ifadelerini kullandı.

SORU CEVAP KISMI

Türkiye’de yapılacak olan referandumla ilgili bir sorum olacak. Anayasa değişikliği kabul edilirse muhaefette güçlerin dağılımının zarar göreceği endişesi var. Ne düşünüyorsunuz?

MERKEL: Bu kadar derin bir siyasi dönümşüm sürecinde güçlerin dağılımının toplumun çeşitlilğini teminat altına aşlmak için çaba sarf edilmeli.Referandumda AGİT gözlermcilerinin olamsının iyi oalcağını söyledim.Türk halkının savunduğu demoraksitk ilkelerin yeni sistemde korunması gerektiğini söyledim.

ERDOĞAN: Bir defa muhalefetin özellikle güçler ayrıllığı ile ilgili tezşinin şu anda yapılmakta olan cumhurbaşkanlığı sistemine yönelik olan bana bu ulaşacak, ben tartışmalardan hareketle bunu söylüyorum en ufak bir hakikat payı yk.Yasama yürütme yargı yine var.Yani burada güçler ayrılığı noktasında bunların yok edilmesi söz konusu değl.Burada bütün mesele şudur: bir defa yürütmenin çok daha seri çalışmasını sağlayacak imkanlar verilmiş.Yasamanın çok daha seri çalışma imkanı verilmiş. 7 yargı varlığını koruyor işlevini sürdürecektir.Muhalefetin hedef saptırmaya yönelik attığı adımlardan başka bir şey değildir.
Kampanya süreci başlayacaktır. Zannediyorum nisan ayında sandık gelecektir.

ERDOĞAN'DAN O İFADEYE TEPKİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Başbakanı Merkel'le yaptığı ortak açıklamada, "İslamist terör ifadesi biz Müslümanları ciddi manada üzmektedir. Böyle bir ifade kullanılamaz, doğru değildir. Çünkü İslam ile terör bir araya gelemez. İslam'ın kelime anlamı barıştır. Dolayısıyla kelime anlamı barış olan bir ifadeyi eğer biz terörle yan yana getirirsek bu, o dinin mensuplarını üzer." dedi.

Merkel, daha sonra TBMM'ye giderek darbe girişimi sırasında bombalanan kısımları ziyaret edecek.

Başbakan Binali Yıldırım ile de bir araya gelecek Angela Merkel'in gündeminde geçen yıl Türkiye’ye yaptığı üç ziyarette olduğu gibi sığınmacı krizinin çözümü yer alıyor. Merkel’in 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Türkiye'ye ilk ziyareti, ayrı bir önem taşıyor.