Mert Koçak: "Rüyamda beste yaparım"

Birçok ünlünün yaşam koçu ve psikoloğu Mert Koçak, “Jeton” adlı ilk single’ını çıkardı.

Mert Koçak: "Rüyamda beste yaparım"
Akşam'dan Aysun Yıldız Güngör'ün röportajı...

Öncelikle nasılsınız, bu sıralar neler yapıyorsunuz?


Teşekkür ederim iyiyim. Bu sıralar müzikle çok ilgiliyim. Biliyorsunuz yeni single’ım çıktı. Bol bol söz yazıp beste yapıyorum. Odama kapanıp şarkılar üretiyorum.

Biraz da kendinizden bahsederseniz… Nerede yaşıyorsunuz, ne okudunuz?

İstanbul’da yaşıyorum. Tıp fakültesi öğrencisiydim daha sonra insanlara ve onları derinden etkileyen her şeye ilgimin yoğun olduğunu hissedince radikal bir kararla tıp fakültesini yarıda bıraktım. Psikoloji okumaya  karar verdim. Daha sonra klinik psikoloji alanında yüksek lisans yaptım. Şimdi insanlar ve onları etkileyen her şeyle ilgileniyorum.

Müzikle yolcuğunuz  nasıl başladı?

Müzikle yollarım çocuklukta kesişti. 5 yaşlarında yatağıma uzandığımda kendimi hep sahnede şarkı söylerken hayal ederdim. Daha sonra 8 yaşında şiirler yazıp onları o zamanki düşüncelerimle şarkı gibi söylerdim. Yani ilk bestemi 8 yaşında yaptım. 15 yaşlarındayken 200’e yakın şarkı sözüm vardı. Şimdi ise çok daha fazla… Ailemde babam müzikle ilgileniyormuş. Onun da söz besteleri varmış zamanında. Ama o böyle bir çalışma yapmayıp arkadaş ortamında yazdıklarını şarkı olarak dile getirirmiş.

Küçükken ne olmayı istiyordunuz?

Küçükken hep 2 hayalim vardı; sanatçı ve süper kahraman olmak. Biliyorsunuz ayrıca mesleğini seven değil mesleğine âşık olan bir psikoloğum. Bazı danışanlarım, onların hayatlarında büyük değişiklikler yaptıklarımı söylerler ve bana hayatımın kahramanı diye hitap ederler. Sanırım küçükken olmak istediğim süper kahraman hayalimi böyle dolaylı bir şekilde gerçekleştirmiş olabilirim. Zaten diğer hayalim de sanatçı olma hayalimdi bunda da ciddi bir adım attığımı düşünüyorum.

Sana şarkı hediye edeceğim

Single fikri ne zaman ve nasıl çıktı ortaya?


Genellikle rüyalarımda çok sık sözler yazıp besteler yaparım. Gece sabaha karşı 3-4 saatlerinde uyanıp ses kaydı yapıp tekrar uyurum. Bu çok sıklıkla başıma gelir. Ve jeton şarkısı en son rüyamda eski sevgilimi görüpte yazıp bestelediğim bir şarkıydı. Eski geri dönüyordu ve ben de sevgilim pişman olup rüyamda “Sana bir şarkı armağan edeceğim” deyip ona Jeton şarkısını söylüyordum. Daha sonra kendimi ruh ve bedenen bu işi yapmaya hazır hissettiğimi düşündüm. Ve şimdi buradayım.

Başarılı olurum veya olmam kaygısı yaşadınız mı?

Hayır, böyle bir kaygım olmadı. Çıkardığım iş iyi ya da kötü her ne olursa olsun bir başarı elde ettiğimi düşünüyorum. Çünkü o işi çıkarıp o panoya asmak bile bir başarıdır. Başarısızlık kelimesi hayatımda olacaksa da ben her başarısızlığımı, beni başarıya götüren bir merdiven olarak kullanırım.

Siz kimleri, ne tarz müzikleri dinlersiniz?

Tarz olarak R&B, Hiphop, caz gibi müzik türleri yoğun olmak üzere her müzik türünü kendimi geliştirmek için dinlerim. Ama Türk Sanat Müziğini de çok sever ve dinlerim. Özellikle Cemal Safi’nin yazdığı Muazzez Abacı’nın söylediği Vurgun parçasına bayılırım.

Yolunuza psikolog kimliğinizle mi yoksa şarkıcı olarak mı devam edeceksiniz?

Herkes “Kaç mesleğiniz var? Hem psikolog hem kitap yazarısınız, hem besteci hem şarkıcısınız… Size nasıl hitap edeceğimizi şaşırıyoruz” diyor. Bu meslekleri aşkla yaptığım için hiçbirini  bırakmak istemiyorum ve enerjim yettiği sürece yapacağım. Şarkılarımı da seslendireceğim, psikologluğa da edeceğim. Çünkü insanlara yardım etmeyi bırakamam.

O zaman psikolog kimliğinizle soruyorum, müzikle tedavi olmak mümkün mü?

Evet, müzikle tedavi olmak mümkün. Osmanlı Devleti’nde de müzik ve su sesiyle tedavi vardı. Doğadaki müzik bizi tedavi ediyor ama biz bunun pek farkında değiliz. Duşa girdiğimizde hep rahatlarız, o rahatlığın bir kısmı suyun sesindendir. Deniz kenarına gideriz rahatlarız dalgaların çıkardığı sesten. Anne rahminden çıkarken bir nota sesiyle ağlarız. Aslında müzik hayatımızda asırlardır var.

Bildiğim kadarıyla bir çok sanatçıya terapi yapıyorsunuz. Son zamanlarda iyi bir çıkış yakalayan Aleyna Tilki size gelse terapi verir misiniz?

Hayır, çocuk ve ergenlere terapi yapmıyorum. Terapi almak isterse çocuk psikologları onun için iyi bir tercih olabilir. Terapi almasını da öneririm. Çünkü ergenlik çağında onu etkileyecek birçok duruma maruz kalabilir ve eğer doğru başa çıkma yöntemleri kullanamazsa patolojik sorunlarla karşı karşıya kalabilir. Psikologlardan destek almak içinde illa bir psikolojik ya da patolojik bir sorunumuzun olması gerekmiyor. Her insanın dertleşeceği bir psikoloğu olmalı.

Hayvanları barınaklara atıyorlar

Kendinize zaman ayırdığınızda neler yaparsınız?


Altı kedim bir tane de köpeğim var. Hepsi de barınaklardan sahiplendiğim dostlarım. Hepsi çok iyi dost çok iyi arkadaşlar. İnsanlar 3-5 gün sevmek için o hayvanları satın alıp sonra da barınaklara atıyorlar. Kimse o hayvanların psikolojisini düşünmüyor. Elimde olsa dünyadaki tüm evsiz hayvanlara bakmak isterdim. Bu küçük dostlarımla ilgilenmek hem onların psikolojisine hem de kendi psikolojime yardımcı oluyor.

Gelecekten beklentileriniz?

Doğal koşullar dışında ağlayan bir çocuk ya da bir kadın kalmaması. Aç, evsiz tek bir çocuğun kalmasını istemem. Ayrıca şiddet gören tek bir kadın dahi kalsın istemem.
Konular Röportaj