Mevlüt Çavuşoğlu: "Konya Üssü'ne ziyaret mümkün"

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Alman mevkidaşı Gabriel ile ortak basın açıklaması yaptı. Konya NATO üssünü Alman heyetinin ziyaret etmesinin mümkün olabileceğini söyleyen Çavuşoğlu, Körfez krizine ilişkin, "Durumun normalleşmesi için elimizden gelen tüm desteği veririz." dedi.

Mevlüt Çavuşoğlu: "Konya Üssü'ne ziyaret mümkün"
Yeni Şafak'ta yer alan habere göre Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Alman mevkidaşı Sigmar Gabriel ile ortak basın açıklaması yaptı.

Çavuşoğlu; "Biz her zaman şunu söylüyoruz. Bizim Almanya ve Avrupa'yla bir problemimizi yok. İşbirliğimiz ortada. Almanya'da yaşayan 3.5 milyondan fazla Türk var. Bizim Almanya'yla problem yaşamak için bir neden yok. Almanya bize bir adım atarsa, biz iki adım atarız. Bugün görüşmelerimizde durumu nasıl gördüğümüzü özetledik."

Acılarımız hala taze

"Bunlardan biri Almanya'daki Türkiye karşıtlığı. Bu ırkçılık olarak cereyan ediyor. Bu Avrupa'nın da bir sorunu. Bunu aşmalarını isteriz. PKK'nin Almanya'daki faaliyetleri bir diğer konu. Zorla para toplama, açık şekilde propaganda yapmaları. Frankfurt'ta yaptıkları toplantıda PKK paçavraları, liderlerinin videolarının yayınlanması gibi olaylar Türk halkını yaralamıştır. Almanya'nın bu sembolleri yasaklamasından hemen sonra bu mitingin yapılması manidardır. Diğer konumuz, FETÖ üyelerinin Almanya'da bulunması. 400'den fazla kişinin Almanya'dan sığınma talebinde bulunması. Dün akşam bir şehidin ailesini ziyaret ettim. Acılarımız hala taze. Bu nedenle FETÖ üyelerinin Almanya gibi bir ülkede barınmasını biz istemeyiz."


Konya'daki üsse ziyaret mümkün

"Pozitif gündemlere nasıl daha fazla odaklanabiliriz, bunları konuştuk. Bu konuda dostum Sigmar'la birlikte çalışacağız. İncirlik konusunu da değerlendirdik. Brüksel'de yaptığımız önerimiz, Konya NATO üssünü Alman heyetinin ziyaret etmesidir. Şu an itibariyle İncirlik değil, Konya'ya ziyaret mümkün. Bugün ziyaret tarihi bir ziyarettir. Bundan sonraki ilişkilerimiz için de umarım olumlu bir tarih olur."

Düşmanlarımızın sığınma merkezi Almanya olmamalı

"PKK'nın faaliyetleri Almanya'da devam ediyor. İkna ettikleri insanları dağlara götürüyorlar. Mali destek için faaliyetlerini sürdürüyorlar. Her düğünde para topluyorlar. Ne kadar organize suç varsa PKK'da var. 4 bin 500 soruşturma var sonuç yok. Uzun süren bu davalarda artık karar çıkmalarını bekliyoruz."

"FETÖ'den Almanya'ya iltica etmiş kişilerin Türkiye'ye geri verilmesi gerekiyor. Türkiye'nin düşmanlarının sığınma merkezi Almanya olmamalı. "
sözlerini kayda geçirdi.

PKK Almanya için de tehlikedir

Almanya Dışişelri Bakanı Gabriel ise "PKK, Almanya'da da suç işleyen bir örgüttür. Bizim için de tehlikedir. Ülkemizde yasakladık. Almanya'da PKK imkan tanımamak adına görüşmeler ve talepler değerlendirilecek."

"Türkiye öyle bir ülke ki, Almanya ile birçok önemli bağı var. Darbe girişimi olduğunda, Almanya yeterince hızlı bir şekilde tepki göstermediği için duygusal bir yaklaşım gelişti. Bir askeri darbenin her bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının zihninde olduğunu biliyoruz. Seçilmiş hükümetleri ortadan kaldırma amacı taşımıştır. Bu gibi darbe girişimlerine tahammül edemeyeceğimiz ben burdan açıkça ifade etmek istiyorum. Bu zor bir durumdur. Türkiye'nin 80'li yıllardan içinden geçtiği günleri biliyorum. Türkiye vatandaşlarının Almanlardan destek beklediğini biliyorum."

"Darbe girişine katılmış olduğuna dair şüphelenen insanlar, Türkiye'nin yeniden inceleme talebini yerine getireceğiz. Darbe girişimine katılanlara karşı net delillere bağlıyız. İltica taleplerini mahkemeler değerlendiriliyor. "
şeklinde konuştu.

Katar'da normalleşme için destek veririz

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Katar'da yaşanan son gelişmelere ilişkin; "Hepimizi üzen bir gelişme. Körfez bölgesinin istikra ve birliğini kendi birliğimiz olarak görüyoruz. Terör ve islamafobyaya karşı dayanışmamız var. Elbette ülkeler arasında sorunlar yaşanabilir görüş ayrılıkları olabilir ama her şartta diyaloğun sürmesi gerekir. Durumun normalleşmesi için elimizden gelen tüm desteği veririz." ifadelerini kullandı.

Başbakan Yıldırım Alman Bakan'la görüşmesini iptal etti

Başbakan Yıldırım'ın, Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel ile görüşmesini iptal ettiği bildirildi.