Mevlüt Çavuşoğlu'ndan net mesaj

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın ziyareti öncesinde kritik açıklamalarda bulundu. ABD'nin sözlerini tutmadığını hatırlatan Çavuşoğlu, "Ya düzelecek ya da ilişkiler tamamen bozulacak" dedi.

Mevlüt Çavuşoğlu'ndan net mesaj
Yeni Şafak'ın haberine göre Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD ile Türkiye arasında bozulan ilişkilerle ilgili dikkat çeken açıklamalar yaptı.

Çavuşoğlu'nun açıklaması şöyle:

"Özellikle çöl bölgelerinde Irak sınırına yakın bölgelerde DEAŞ'lılar var. YPG ile işbirliğini sürdürmek için bir bahane olarak, buralardaki DEAŞ'lılara dokunmuyorlar. Afrin'deki YPG'li teröristler tutuklu olan DEAŞ'lıları bıraktılar ve Türkiye ile ÖSO'ya karşı birlikte mücadele ediyorlar.

Hem karadan ve hem havadan temizliyoruz. Eğer ABD gereğini yapmazsa, Münbiç ve Fırat'ın doğusu için de geçerlidir. Suriye topraklarını bu teröristlerden temizleyeceğiz. Afrin'i de Suriye halkına teslim edeceğiz.

ABD'den beklentilerimiz açık ve nettir. Artık biz vaat istemiyoruz, somut adımlar istiyoruz. Belli konuları konuşabilmemiz için kaybolan güvenin tesis edilmesi gerekiyor. Türkiye hiçbir dostuna yanlış yapmaz. Ama ABD'den çok ciddi yanlışlar gördük. ABD bize verdiği sözleri tutmamıştır. Halkımızın da biz yöneticilerin de güveninin kaybolması doğaldır. Artık söz ve vaat değil, somut adımlar istiyoruz. Tillerson'dan bunu isteyeceğiz. İlişkilerimiz çok kritik bir noktada. Ya ilişkileri düzelteceğiz ya bu ilişkiler tamamen bozulacak."

Rex Tillerson'ın Ankara ziyareti


ABD ile Türkiye arasındaki birçok konuda görüş ayrılığı bulunuyor. Bunlardan başlıcaları Suriye'deki gelişmeler ve ABD'nin Suriye'de Türkiye'nin "terör örgütü" olarak gördüğü YPG'ye verdiği destek.

Ankara, PKK'nın Suriye'deki uzantısı YPG ile yürüttüğü işbirliği nedeniyle Washington'a karşı öfkeli. Türkiye son dönemde Suriye'nin, YPG kontrolü altındaki Afrin bölgesine askeri harekat başlatmışken, ABD YPG'yi Suriye'de DEAŞ ile mücadelede kara harekatının temel bir parçası olarak görüyor.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın 11-16 Şubat'ta Ortadoğu'ya yapacağı ziyaret çerçevesinde Ankara'ya da gelerek üst düzey yetkililerle görüşecek.