Microsoft, Windows Vista'nın fişini çekiyor!

Microsoft'un gelmiş geçmiş en kötü işletim sistemi olarak değerlendirilen Windows Vista'nın fişi çekiliyor.

Microsoft, Windows Vista'nın fişini çekiyor!
Yeni Şafak'ta yer alan habere göre Microsoft, Vista için artık genişletilmiş desteği keseceğini açıkladı. Windows Vista kullanıcılarının yeni bir işletim sistemine geçmek için 2 aydan az süresi bulunuyor.

Microsoft'un kişisel bilgisayarlar için geliştirdiği 6. işletim sistemi Windows Vista, şirketin bu zamana kadar geliştirdiği en başarısız sürüm olarak biliniyor. Windows'un en başarılı sürümleri arasında (belki de en iyisi) 2001 yılında satışa sunulan XP bulunuyor. XP'nin yayınlanmasının ardından 6 yıl sonra (2007'de) piyasaya çıkan Vista'da da haliyle beklenti büyüktü. Fakat gerek yüksek performans gereksinimiyle gerek uygulamalarla olan uyumsuzluğuyla Windows Vista'nın kullanışsız bir sürüm olduğu anlaşıldı.

Günümüzde hala Windows XP kullanım oranı yüzde 1 iken, Vista kullanım oranı yüzde 0,2. Microsoft'un en çok kullanılan işletim sistemi, yüzde 34,6 ile Windows 7. Windows 10'un kullanım oranıysa yüzde 30,9.

Güncel kullanım oranları şu şekilde:

Windows 10 - %30,9
Windows 8 - %11,1
Windows 7 - %34,6
Windows Vista - %0,2
Windows XP - %1,0


Windows Vista'nın yüzde 0,2'lik kullanım oranı küçük gibi görünse de, dünya çapında hesap yaptığımızda oldukça yüksek bir oran olduğunu görüyoruz. İnternet Live Stats'in verilerine göre 2016 yılında ortalama internet kullanıcı sayısı yaklaşık 3,5 milyar. Bu verilerden yola çıkarak dünya çapında hala 7 milyonun üzerinde bilgisayarda Windows Vista işletim sistemi yüklü olduğunu söyleyebiliriz.

İşte Microsoft, milyonlarca insanın kullandığı bu sürümün fişini çekme kararı aldı. 10 Nisan 2012 itibarıyla temel desteği sona erdiren Microsoft, 11 Nisan 2017 itibarıyla Vista'ya genişletilmiş desteğini de sona erdirecek. Bu da demek oluyor ki Microsoft iki ay sonra Vista için hiçbir şekilde yama ya da sistem güncellemesi yayınlamayacak.

Microsoft bu vesileyle Vista kullanıcılarını Windows 10 kullanmaya teşvik ediyor. Windows Vista kullanıcılarının en kısa zamanda işletim sistemini yeni bir sürümle güncellemesi kendilerinin yararına olacaktır.