Yaklaşık bir senedir ünlü rock grubunu bekleyen hayranları, 2 saat 15 dakika boyunca İrlandalı grubun şarkılarıyla coştu... U2’nun vokalisti Bono, 83 bin hayranını ”Merhaba İstanbul” diye selamladı.
Bir yıldır hasretle beklenen U2, dün gece İstanbul’u salladı. İrlandalı rock grubu, Atatürk Olimpiyat Stadı’nda verdiği muhteşem konserle, hayranlarına tam anlamıyla bir ziyafet çekti. Blackberry sponsorluğunda, Live Nation tarafından düzenlenen dünyaca ünlü İrlandalı Alternatif Rock grubu U2, 360∞ Avrupa Turnesinin dünkü ayağında İlk kez geldiği Türkiye’deki dinleyicilerine hayran kaldı. Pozitif ve İKSV işbirliğiyle, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın katkılarıyla düzenlenen konser için sabah saatlerinde Atatürk Olimpiyat Stadyumu’nu doldurmaya başlayan rock’çılar arasında en şanlı olanlar ise saha içi bilete sahip olup ilk gelen 2500 kişiydi.
Snow Patrol ısıttı
U2 hayranları saat 13.00’de Atatürk Olimpiyat Stadyumu’nun dış kapılarını açılmasıyla birlikte tişört satış, yiyecek ve içecek standları ve Radyo Eksen ila Virgin Radyo’nun müzik yayını yapacakları etkinlik alanlarının olduğu bölüme girdi. Henüz yapımı bitmemiş kırık taş yollardan ilerleyen, yoğun güvenlik önlemleri altında bazen giriş-çıkışlarda sorun yaşamalarına ve soğuk havaya rağmen hayranları U2’yu dinlemek için konsere büyük ilgi gösterdi. Ağırlıkla sevgililerin, çiftlerin ve kalabalık arkadaş gruplarının yoğun talep gösterdiği konser için bilet kapıları açılmadan önce U2 hayranları etrafta çılgıncasına eğlendi, U2’nun parçalarını söyledi ve serin havaya rağmen ‘Festival Alanı’ denilen bölümde konseri beklemeye başladı.
U2 ateşe attı
Saat 19.30’u gösterdiğinde İngiltere’nin en önemli alternatif rock gruplarından Snow Patrol sahne aldı ve melankolik tonları bulunan alternatif rock parçalarıyla dinleyicileri kedine hayran bıraktı. Ağırlıkla 30 yaş üstü dinleyicilerin büyük bir heyecanla beklediği U2 ise saat 21.30’da sahne aldı. David Bowie’nin ‘Space Oddity’ parçası ile sahne alan grup efsaneleşmiş 25 parçasını 2 saat boyunca seslendirdi.
Nida, Tutu ve Kyi...
Grubun tüm dünyada 3. dünya ülkelerinin sorunları ve AİDS ya da evsiz insanlar gibi büyük sorunlarına dikkat çekmesiyle bilinen simge vokalisti Bono’nun söyledikleri Türkçe olarak dev ekranlara yaslandı. U2 en politik şarkısı “Sunday Bloody Sunday”i söylerken; arkada İranlı protestocuların mücadelesinden görüntüler ve sanatçı Susan Deyhim’in Farsça şiiri eşliğinde, protestolar sırasında hayatını kaybeden Nida anıldı. U2’nun Burma’dakl özgürlük hareketine destek vermek İçin yaptığı “Walk On” adlı şarkıda İse, ekrana Burmalı muhalefet lideri Aung San Suu Kyi’nin görüntüleriyle yansıdı. “One” parçasından önce de Güney Afrikalı din adamı Desmond Tutu’nun ırk ayrımcılığına karşı yaptığı bir konuşmadan bölümler gösterildi.
Şanslılar ‘pençe’de
Şanslı izleyiciler 78 metre genişliğinde, 50 metre yüksekliğinde, 180 ton ağırlığında, 2200 metrekarelik bir alanı kaplayan ve üzerinde 1 milyon ekran ve 72 adet bağımsız “subwoofer”, yani bas sesleri veren özel hoparlörün bulunduğu dev konser platformunun iç çemberinde yer aldı. ‘The Claw’ (Pençe) adı verilen platformun içiinde yer alan dinleyiciler U2 ile doğrudan temas kurma şansını elde etti.
DÜNYANIN HER YERİNDEN BONO İÇİN GELDİLER
Konseri izlemeye gelenlerin büyük bölümünü yabancılar oluşturuyordu. Çoğu, ülkelerinin U2 fan kulüplerinden toplu olarak gelen turistler, İstanbul’daki atmosfere hayran kaldı. Bir grup Rus hayranı ise Moskova’daki konserin ardından U2’nun peşine takılıp İstanbul’a kadar gelmiş!
VATAN