Nasuh Mahruki için istenen ceza belli oldu

Eski AKUT Başkanı Nasuh Mahruki hakkında “Cumhurbaşkanı’na alenen hakaret” suçundan 1 yıldan 4 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlandı.

Nasuh Mahruki için istenen ceza belli oldu
Hürriyet'ten Damla Güler'in haberine göre iddianamede Mahruki’nin yaptığı savunmaların yeterli olmadığı ve suçtan kurtulmaya yönelik olduğuna vurgu yapıldı.

Eski AKUT Başkanı Nasuh Mahruki hakkında katıldığı bir televizyon programında söylediği sözler sonrası “Cumhurbaşkanı’na alenen hakaret” suçundan soruşturma başlatılmıştı. Başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan Mahruki, savcılığa verdiği ifadenin ardından tutuklanması talebi ile Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilmişti. Hakimlik tarafından tekrar sorgulanan Mahruki, adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma tamamlandı.

Mahruki hakkında “Cumhurbaşkanı’na alenen hakaret” suçundan 1 yıldan 4 yıla kadar hapis istemi ile iddianame düzenlendi. İddianamede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da müşteki sıfatıyla yer aldı. Hazırlanan iddianamede Mahruki’nin televizyon programında yaptığı konuşmanın dökümleri ve savunması yer alırken, Mahruki’nin programda “’Vatana ihanetten yargılanacaklar. Cumhurbaşkanı, Başbakan, Genelkurmay Başkanı hepsi yargılanacak. Devran değişecek” sözlerini  söylediği ifade edildi.

O SÖZ HUKUK SİSTEMİNE ELEŞTİRİ

Mahruki’nin ifadesine de yer verilen iddianamede, “Mahruki ifadesinde, katıldığı programın konusunun Lozan olduğu ve burada 12 adanın Lozan Anlaşmasıyla Yunanistan’a verildiğinin iddia edildiği ancak bu iddiaların gerçekle örtüşmediğini söylediği ve 17 adanın AKP döneminde Yunanlılara bırakıldığını ifade ettiği bu sözleri de ilk kez kendisinin söylemediğini daha önce birçok kez farklı isimler tarafından bu konunun gündeme getirildiğini belirtti. Televizyon programında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın isminin geçmediğini anlatan Mahruki, 'Devran değişecek' sözünün de hukuk sistemine bir eleştiri olduğunu” ifadeleri yer aldı.

“SAVUNMALAR SUÇTAN KURTUMAYA YÖNELİK”

İddianamede Mahruki’nin savunmasına yönelik, “Savunmanın yeterli olmadığı ve suçtan kurtulmaya yönelik olduğu” yorumu yapıldı. Savunmaların aksine dava açılması için yeterli nitelikte delil olduğunu ve yeterli şüphenin oluştuğunu belirten savcılık Mahruki’nin “Cumhurbaşkanı’na alenen hakaret” suçundan 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması talep edildi.