Nezih Üçler: "Mutfakta pişip vitrine çıktım"

Serkan Kaya'nın 'Kalakaldım' ve Berkay'ın 'Ele İnat' şarkılarının bestecisi olan Nezih Üçler, 'Lacivert' isimli ilk single'ını çıkardı.

Nezih Üçler: "Mutfakta pişip vitrine çıktım"
Sabah'tan Özlem Avcı'nın röportajı...

Uzun yıllardır müziğin içinde olmanıza rağmen single ve albüm yapmak için neden bu kadar beklediniz?

2009 yılında askere gittim. Sonra İzmir'e döndüm ve evlendim. Müzik çalışmalarıma İzmir'de devam ettim. Beş senem böyle geçti ama bunun kötü bir kayıp olduğunu düşünmüyorum. En azından bir sürü şarkı biriktirdim.

SAHNEDE OLMAK ZOR

İşin mutfak kısmında oldunuz hep. Neler yaptınız bu süreçte?


Sanatçı arkadaşım için birçok şarkı besteledim. Kutsi ve Rober Hatemo'nun vokalistliğini yaptım. Sahneye mutfaktan başlayıp single'a geldim. Tecrübe kazandıktan sonra single çıkarmaya karar verdim. Vitrinin ön tarafına geçtim ve bunun için çok çalıştım.

Vitrin tarafına geçtiğiniz için mutlu musunuz?

Zor görünüyor... Vitrinde, önde şarkı söylemek hedeflerim arasındaydı ve bunu yaptığım için mutluyum. Bugüne kadar vokalistlikten şarkı yazmaya kadar her şeyi yaptım. Geriye sahneye çıkıp şarkı söylemek kalmıştı, ona da bu single ile başladım. Allah utandırmasın...

Birçok sevdiğimiz şarkıda sizin imzanız var aslında...

Serkan Kaya'nın 'Kalakaldım', Berkay'ın 'Ele İnat', 'Ömrümün Geri Kalanı' ve 'Gülüm'ü, Ezo ile Rafet El Roman'ın seslendirdiği 'Sana Git Diyemem' şarkısı... Emre Altuğ, Nadide Sultan, Deniz Seki, Altay, Kutsi ve Baha ile birlikte şarkılarımı 40 farklı sanatçı seslendirdi.

EMPATİ YAPIYORUM

Single'ınız Poll Production'dan çıktı. Yapımcı Polat Yağcı'nın uğuruymuşsunuz. Bu doğru mu?


Şirkete imza atan ilk sanatçıyım. Bizim aramızda imza söz konusu olamaz artık. Polat ile 20-25 yıllık dostluğumuz var; abi-kardeş gibi olduk.

Bu kadar çok beste yapan biri olarak neden single çıkardınız?

Tecrübe kazanayım diye... Zaten sözü ve müziği bana ait 12 şarkım var; bir albüm hazır yani. Albümü Şubat'ta çıkaracağım.

Bestelerinizi nasıl yapıyorsunuz?

İnsanları çok iyi gözlemliyorum; sürekli takip ederim. Okuduğum güzel bir kitaptan veya izlediğim filmden etkilenebilirim. Empati yeteneğimi de kullanıyorum; insanların yaşadığı acıdan ve mutluluktan besleniyorum. 'Bugün şarkı yapmam lazım, oturup yapayım' demiyorum.

Siz kimleri dinlemeyi seviyorsunuz?

Üreten insanları dinlemeyi tercih ediyorum. Kenan Doğulu'yu çok beğenirim, Levent Yüksel, Fettah Can, Kayahan gibi besteci ve solistleri dinlerim.

'O şarkıyı ben yapmalıydım' dediğiniz, kıskandığınız bir parça oldu mu?

Zaman zaman oluyor... Mesela Ercüment Vural'ın 'Rüyalar' şarkısını ben yapmak isterdim. Bülent Ortaçgil'in 'Bu Su Hiç Durmaz'ını da...

En çok kime şarkı vermek istersiniz?

Kenan Doğulu'ya vermek isterim; benim için idoldür kendisi.

BİR GÜNDE 10 MİLYON TIKLANAN VAR!

Dijital dünya ile müzik piyasasının ilişkisini nasıl görüyorsunuz?


Bu işin dijital ortama taşınmasından çok mutlu olan biri değilim. Hangi şarkının aslında ne kadar tıklandığını göremiyoruz çoğu zaman. Bazı arkadaşlarımızın tıklanması bir günde 10 milyonu buluyor. Bu durum bana biraz mantıksız geliyor. Böyle olunca da hangi şarkı tuttu, hangisi tutmadı belli olmuyor. Haksız rekabete giriyor bazı şarkılar. Ben organik olma taraftarıyım; müziği eskisi gibi satabileceğimizi düşünmüyorum. İnsanlar artık performanslarını satıyor. Kendini bir şekilde tanıtıp sahnede canlı performansını sunuyor.
Konular Röportaj