O paralar senatörlere mi dağıtıldı?..

Paralel Yapı’nın ABD’deki okullarının çalışanları, senatörler ve kongre üyelerine yüzbinlerce dolarlık bağış yaptı. Paralel Yapı, bu yolla yakınlık kurdukları siyasileri, Türkiye karşıtı kampanyalarda yönlendirdi.

O paralar senatörlere mi dağıtıldı?..
Star Gazete'de yer alan habere göre Paralel Yapı’ya bağlı ABD’de faaliyet gösteren okullar ve çalışanlarının ABD’li senatör, kongre  üyesi temsilciler meclisi üyelerine yüz binlerce dolarlık bağış yaptığı ortaya çıktı. Paralel Yapı’nın bu paralarla ABD’deki okullarının konumunu sağlamlaştırmak için siyasi bağlar kurmay hedeflediği düşünülüyor. ABD’li siyasetçileri uzun süre bağaşlarla finanse eden Paralel Yapı’nın kurduğu bu ilixki ağını geçtiğimiz ay Kongre’de 74 Senatörün imzaladığı Türkiye karşıtı mektup için de kullandığı belirtiliyor.

ABD’deki bağışların açıklanmasına dönük şeffaflık ilkesi gereği yayınlanan listelere STAR ulaştı. Bağış listelerinin açık şekilde yayınlandıklarını bildikleri için de isimlerinin Türkçe hali yerine İngilizce veya ABD yerel telaffuzuna göre şifrelemeleri ise,  Paralel Yapı’nın yakayı ele vermesini engelleyemedi.

Himmetler senatörlere gitti

ABD’de bulunan Gülen okullarında çalışanlar, ABD’li siyasetçilere düzenli bağışlarda bulunarak, paralel yapının etkinlik alanı oluşturmasına yardımcı oluyor. Türkiye’deki kamu kurumlarına yerleştirdiği elemanlarından ya da tehdit ve şantaj yoluyla iş adamlarından topladıkları “himmetler”i yurt dışı okullarını finanse etmek için kullanan Paralel Yapı, bu himmetler ile ABD siyasetini finanse etmiş.

STAR’ın ulaştığı onlarca kişilik listeye göre, paralel yapının okullarında çalışan isimler,  ABD siyasetinde karar verici olan Temsilciler Meclisi ve Kongre üyelerine yaklaşık 600 bin dolarlık (yaklaşık 1 milyon 560 bin TL’lik) para yardımında bulundu.

2013’ün başından seçimlere kadar

Yardım listelerinde tarihler 2013’ün ilk aylarında başlayıp, 17 -25 Aralık Darbe Girişimi, 30 Mart Yerel Seçimleri’nde yoğunlaşarak 10 Ağustos Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonuçlanana kadar 2013-2014 arasında sürdüğü görülüyor. Bunu yaparken Türkiye’de pek çok soruşturmaya konu olan Paralel Yapı’ya bağlı memurlar başta olmak üzere tüm çalışanlardan maaşlarının belli bir oranını okulları finanse etmek için alınan “Himmet”e benzeyen şekilde kalıplaşmış miktarlardaki bağışlar dikkat çekti.

Bağışların pek çoğu 2 bin 600 ile 5 bin 200 dolar şeklinde gerçekleşiyor. ABD siyasetindeki şeffaflık ilkesi gereği www.opensecrets.org adlı siteden yayınlanan bağış listelerinde normal bağışların küsuratlı şekilde olduğu görülürken, Paralel Yapı bağışlarının ise böyle kalıplaşmış miktarlarda yapılması dikkat çekti.

Yoğunlaşma belli okullarda

Bağış yapılan kurumlardan Gülen cemaati okullarından olan Lisa Academy, Pinnacle Education Services, CMS USA, Milkway Education Services, Harmony Public Schools, Milwauke Math and Science Academy, Zenith Learning ön plana çıkıyor.

Sami Pala adına yapılan birden fazla bağışta ABD’li Demokratlar’ın seçim kampanyalarına iki ayrı seferde 20 bin dolar aktarılıyor.  

Listede yer alan isimler, yaptıkları bağışlar ve ABD’li siyasetçilerden bazıları  şöyle:

Ali Eroglu  / Harmony Science Academy San Antonio/ Pete Gallego-Temsilciler Meclisi üyesi.

Yusuf Kandır /Harmony Science Academy San Antonio/ Marc Veasey Temsilciler Meclisi üyesi.

Mustafa Guvercin/ Bluebonnet Learning Center /Kelly Ayotte Senatör: Cafer Cengiz /Michigan Math and Science Academy/ Robin Kelly   ABD Kongresi üyesi

Avukat da verdi


Belgeler göre Paralel Yapı’ya  yakın hukuk bürolarından da Washington’a güçlü bir mali desteğin verildi. Buna göre, Kulen Hukuk Firması’ndan Remzi Kulen’in Demokratlar’ın kampanyalarına 28 bin dolarlık  yardımda bulunduğu ortaya çıkıyor.

SİYASETÇİLER DİYETİ ÖDEDİ

74 senatörün imzalayarak ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’ye ilettikleri ve Türkiye’nin şikayet edildiği mektubun arkasında Yahudi ve Ermeni lobilerinin yanı sıra yapılan bu bağışların bulunduğu belirtildi. Star’a konuşan senatörlerin ekipleri, “kampanya ekibimiz ve seçim bölgelerimizde mektubu imzalamamız yönünde telkinler geldi“ açıklamasını yapmışlardı.