OGS belediye otobüsünde

Şehir içi otobüs kartındaki bakiye belli tutarın altına düştüğünde, otomatik olarak kredi kartından yükleme yapılacak. Sistemi İzmir'de geliştiren MasterCard, İstanbul'u hedefliyor.

OGS belediye otobüsünde
Türkiye Gazetesi'nden Ömer Faruk Bingöl'ün haberine göre acele ile işe, okula yetişeceğiz; bu sebeple otobüse, metroya koşturarak gidiyoruz; turnikeye geldik, kartı okuttuk ve o sesle karşılaşıp sinirimiz bozuldu: Yetersiz bakiye!.. Özellikle büyük şehirlerde hızlı geçen hayat, çok zaman bu gibi durumlara maruz kalmamıza sebep oluyor. Her geçen gün gelişen teknoloji buna da çözüm üretti. MasterCard, tıpkı otoban gişelerinde ve köprülerde uygulanan OGS mantığını, şehir içi seyahat kartlarında uygulamaya başladı. Mastercard Türkiye ve Azerbaycan Genel Müdürü Yiğit Çağlayan ile, bu uygulamayı ve hayatı kolaylaştıracak diğer yeniliklerini konuştuk.

TÜKENMEZ BAKİYE

Yaptıkları araştırmada, tüketicilerin 'yetersiz bakiye'den çok şikâyetçi olduğunu gördüklerini belirten Çağlayan "Buradan hareketle iki yılda, 15 ilde toplu taşımada banka kartı kabulünü açtık. Ankara, Sivas, Gaziantep, Antalya ve Sakarya'nın aralarında bulunduğu bu illerde vatandaş, toplu taşımada herhangi bir şehir kartı aramaksızın, banka kartlarını kullanarak otobüse, metroya biniyor. Ancak burada otobüslerin kendi sistemlerinin yanına, bir de temassız kart okuyucu yerleştirmek zorundayız. Bu sebeple biraz maliyetli oluyor" dedi. Sistemi yaygınlaştırmak için seyahat kartlarını kredi kartı ile uyumlu hâle getiren bir uygulamayı hayata geçirdiklerini söyleyen Çağlayan "İzmir'de başladık. Aynı OGS'de olduğu gibi, şehir içi seyahat kartınızdaki bakiye belli bir tutarın altına düştüğünde, otomatik olarak kredi kartından yükleme gerçekleşiyor. İlgi gittikçe artıyor. Sistemi geliştirip, önümüzdeki süreçte İstanbul'da da hayata geçirmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.

PARK ÜCRETİ PLAKADAN

Mastercard'ın Bursa'da başlattığı farklı bir yenilik de, otopark ücreti ödemesiyle ilgili... Yiğit Çağlayan, şöyle anlattı: "Bursa Büyükşehir Belediyesi iştiraki BURBAK ile iş birliği yaptık. Araç plakası ile kart numarasını eşleştirdik. Giriş-çıkış saati belli, bu iş için gerekli mobil uygulamadan talimat veriyorsunuz. Tahsilatı biz, plakanızdan alıyoruz. Başka projede de bir benzin istasyonu firması ile anlaştık. Bu şirketin uygulamasını kullanan sürücüler, arabadan inmeden yakıt tutarını plakadan ödeyebiliyor. Bunları çoğaltmak istiyoruz."

Pazarcı da 'cep'le ödemesini alacak


Bugün kartlı ödemelerin yaygınlaşması konusunda, pos maliyetlerinin yüksek olması da bir engel olarak esnafın karşısına çıkıyor. Yiğit Çağlayan, buna da çözüm ürettiklerini belirterek "Bir uygulama aracılığıyla her cep telefonunu pos cihazı hâline getiriyoruz. Benzer örnekleri var ama her defasında kart numarası giriliyor. Biz bunu, temassız hâle getirdik. Online uygulama ile esnaf, yaptığı satışın bedelini cep telefonundan tahsil edebilecek" dedi. Çağlayan, Azerbaycan faaliyetleri hakkında da "Kart kullanım oranı yüzde 10'larda. Yüksek bedelli alışverişleri 'kartlı yapma' zorunluluğu var. Yine kartlı işleme düşük vergi uygulanıyor. Bunlar olumlu" diye konuştu.

Kart algımız bozuk

Bugün Türkiye'de tüketici harcamalarının yüzde 40'ı kartla yapılıyor. Piyasadaki hacmin yüzde 60'ı hâlâ nakit... Yiğit Çağlayan, harcamaların tamamının kartla yapılması durumunda, ülke ekonomisine 40 milyar TL'nin üzerinde bir katkı sağlanacağını belirterek "İlk etapta minimum yüzde 55-60 oranlara çıkmalıyız. Kart deyince akla yalnız kredi kartı geliyor, burada da algımız bozuk. Hâlbuki adetsel olarak bakıldığında, alışverişlerin yüzde 33'ü banka kartıyla yapılıyor. Ekonomiyi kayıt altına almak için bu alanı büyütmemiz gerekiyor" dedi.