OHAL uzatılıyor!...

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında gerçekleşen Milli Güvenlik Kurulu toplantısında, 21 Temmuz günü ilan edilen olağanüstü hal uygulamasının uzatılması yönünde hükümete tavsiyede bulunuldu.

OHAL uzatılıyor!...
Milliyet'te yer alan habere göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Beştepe’de toplanan eylül ayı olağan Milli Güvenlik Kurulu toplantısı 6 saat sürdü. Toplantıya Süleyman Soylu İçişleri Bakanı; Orgeneral Yaşar Güler de Jandarma Genel Komutanı sıfatıyla ilk kez katıldı.

MGK’nın ardından yayımlanan bildiride şunlar kaydedildi:

- TERÖRİSTLE MÜCADELE KARARLI ŞEKİLDE SÜRDÜRÜLECEK: Vatandaşlarımızın huzur ve güvenliği ile kamu düzeninin sağlanması amacıyla yürütülen faaliyetler; milli güvenliğimizi tehdit eden, terör örgütleriyle işbirliği yapan, ülkesine ihanet eden Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması’na (FETÖ/PDY), bölücü terör örgütleri PKK ve PYD-YPG ile DEAterör örgütlerine karşı yurt içinde ve yurt dışında yürütülen operasyonlar ve alınan tedbirler kapsamlı şekilde görüşülmüş; terörle ve teröristle mücadelenin kararlı bir şekilde sürdürüleceği vurgulanmıştır.

- BELEDİYELERE KAYYUMA DEVAM: Devletin ve milletin öz kaynaklarını, asli görevleri yerine, bölücü terör örgütüne destek için kullanan ve bu süretle teröre alet olan belediyeler hakkında yapılan idari ve hukuki işlemlerin yerinde olduğunun, bu konudaki çalışmalarının kararlılıkla sürdürüleceğinin altı çizilmiştir.

- AVRUPA PARLAMENTOSU’NA TEPKİ: Avrupa Parlamentosu koridorlarına terör örgütü simgelerinin asılması ve bölücü terör örgütlerinin (PKK/PYD-YPG) sergi ve toplantıları gibi faaliyetlerde, dost ve müttefik AB’nin bazı ülkelerinin sergilediği duyarsız tutum kaygıyla karşılanmış; terörün uluslararası siyasetin bir aracı haline getirildiği, hatta teşvik edildiği değerlendirilmiştir.

- DAEŞ’LE MÜCADELE: Fırat Kalkanı Harekatı’nın uluslararası hukuktan kaynaklanan meşru müdafaa hakkımız çerçevesinde, Suriye’nin toprak bütünlüğü esas alınarak icra edildiği; sivillerin zarar görmemesi için azami hassasiyet gösterildiği ifade edilmiştir. Bu harekât, kısa sürede çok ciddi bir darbe vurulan DEAŞ’la mücadelenin, başka terör örgütlerine alan açmadan ve sivillere zarar vermeden etkin bir şekilde yürütülebileceğinin bir örneği olarak değerlendirilmiştir.

- UÇUŞA YASAK BÖLGE: Terör örgütleri tarafından kullanılan ve hudut bölgemizde güvenlik riski doğuran Suriye’nin kuzeyinde ‘terörden arındırılmış güvenli bölge’ tesisi ile ‘uçuşa yasak bölge’ uygulamasının gerekliliği üzerinde durulmuştur. Suriye krizi başladığından beri, sınırın her iki tarafında da mağdurlara ve mazlumlara her türlü insani yardımı yapan Türkiye’nin uluslararası toplumdan yeterli desteği alamasa dahi, bu tavrını önümüzdeki dönemde de sürdüreceğinin altı çizilmiştir.

- DEMOKRASİ VE ÖZGÜRLÜKLER GÜNÜ: BM 71. Genel Kurulu ve G-20 Zirvesi başta olmak üzere, uluslararası kuruluşlarla v ediğer devletlerle olan ilişkilerimizdeki son gelişmeler konusunda kurula bilgi sunulmuştur. FETÖ/PDY terör örgütünün 15 Temmuz darbe girişimi tarihinin her yıl Demokrasi ve Özgürlükler Günü olarak anılması tavsiye edilmiştir.

- OHAL’İ UZATIN TAVSİYESİ: Demokrasimizin, hukuk devleti ilkesinin vatandaşlarımızın hak ve özgürlüklerinin korunmasına yönelik tedbirlerin etkin şekilde uygulanmasının devamlılığını sağlamak amacıyla, olağanüstü halin uzatılması tavsiyesinde bulunulması kararlaştırılmıştır.

4 aya kadar uzatılabilir

21 Temmuz günü ilan edilen mevcut olağanüstü hal düzenlemesi 18 Ekim günü sona eriyordu. Anayasa, Bakanlar Kurulu’na 18 Ekim’e kadar sürecek olan OHAL’i her defasında 4 aya kadar olmak üzere süresiz uzatma olanağı tanıyor.