Okul öncesi işitme testi başarıyı artırıyor!

İşitme seviyesini objektif olarak ölçen işitme testi; Odyogram denilen aletlerle sessiz kabin içinde girilerek, değişik şiddette ses verilmesi ve verilen cevaba göre işitme düzeyinin belirlenmesi esasına dayanıyor.

Okul öncesi işitme testi başarıyı artırıyor!
Yeni Asır'da yer alan habere göre işitme kaybı, doğumsal olabildiği gibi sonradan da ortaya çıkabiliyor. Yeni doğan döneminde BERA ve Otoakustikemisyon adı verilen testlerle, çocukların işitip işitmedikleri kolaylıkla anlaşılabiliyor.Okullar açılmadan önce çocuklara uygulanacak olan işitme testlerinin, çocukların kulak sağlığı açısından önemli olduğunu belirten KBB, Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Suat Turgut, konuyla ilgili anne babaları bilgilendiriyor.

DAVRANIŞLARI ELE VERİYOR

Okul öncesi dönemde görülen hafif ve orta düzeyde işitme kayıpları; çocukların şikayetlerini algılayacak ve ifade edecek olgunlukta olmamalarından kaynaklı olarak çoğunlukla gözden kaçıyor. Bu dönemde en sık görülen kulak hastalığının, orta kulakta sıvı birikimiyle öne çıkan Seröz Otit hastalığı olduğunu ifade eden KBB, Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Suat Turgut, çocukların kendi işitme kayıplarını bazı davranışlarıyla gösterebileceğini söylüyor. Prof. Dr. Turgut, görüşlerini şu sözlerle aktarmaya devam ediyor: "Çocuğunuza uzaktan seslendiğinizde cevap vermiyorsa, söylenen sözleri tekrarlatıyorsa, konuşulan kelimeleri ayırt etmede güçlük çekiyor ise, televizyonu yakından izliyor veya yüksek sesle dinliyorsa mutlaka işitme kontrolü yapmak gerekir."