Okulda sağlıklı beslenmek mümkün

Başarıya giden yolun sağlıklı beslenmeden geçtiği hepimizce malum. Öyleyse hem okulda hem de evde sağlıklı bir beslenme düzenini sağlamak için neler yapmak gerekiyor?

Okulda sağlıklı beslenmek mümkün
Akşam'da yer alan habere göre okul düzeni içinde çocuklarımızın düzenli beslenmelerini sağlamak daha kolay olurken, neler yediğini takip etmek ve sağlıklı besinler tüketmelerini sağlamak da bir o kadar zordur. Neyse ki artık okul kantinlerinde sağlıksız abur cuburlar satılmıyor da sağlıklı yiyecekler yemesini sağlamamız daha rahat olacak. Sağlıklı beslenebilmesi ve sağlıklı beslenmeyi öğrenmesinde okulun rolü tartışılmaz. Ancak sağlıklı beslenmenin temeli birçok konuda olduğu gibi ailede atılır.

Bunun için;

- Önce kahvaltı: Çocuğunuz okula gitmeden önce küçük bir miktar olsa bile kahvaltı yapmasını sağlamalısınız. Çocuğunuz uyandıktan sonra 1 saat içinde sağlıklı bir kahvaltı yaparak enerji alırsa bütün gün enerji seviyesi ve motivasyonu yüksek olur.

- Günlük sohbetler: Okulda neler yediğini bilmeniz çocuğunuzun da neler yediğini anlayıp sağlıklı beslenme açısından yorumlayıp öğrenmesi çok önemli. Bunun için sorgulamadan gününüzü ve yediklerini konuşup akşam yemeğini ona göre organize etmeniz için fırsat yaratır.

- Sakin ve rahat olun: Çocuğunuzun okulda ki beslenmesini iyi gözlemlemeli, yersiz ve ani müdahalelerden kaçınmalısınız.

- Hiçbir şekilde baskı yapmayın: Çocuğunuz kilolu ve çok iştahlıysa onu kısıp, baskı kurmak yerine okul yönetiminden yardım alıp diğer çocuklar gibi normal 1 porsiyon yemesini sağlamalısınız. İkinci tabağı almamasını genel okul kuralı olarak sağlanmasını isteyin.

Çocuğunuzun evdeki beslenmesini organize ederken bunlara dikkat edin;

Çocuğunuzla rahat bir  ortamda konuşarak, okulda sunulan yiyeceklerin ne olduğunu öğrenin.  Evdeki beslenmesini ona göre organize ederken,  temel besin ihtiyaçlarını yiyecek gruplarına göre göz önüne alın. 1. grup yiyecekler; et ve et grubu,  2. grup yiyecekler; süt – yoğurt grubu 3. grup yiyecekler; ekmek ve hamurlu yiyecekler, 4. grup yiyecekler; sebze, 5. grup yiyecekler; meyve, 6. grup da fındık, fıstık, badem, ceviz gibi yağlı tohumlardan oluşmaktadır. Çocuğunuzun her gün bu yiyecek gruplarından ihtiyacı kadar yemesini sağlarken onun görüş ve önerilerini birinci sıraya alın.

BESLENME ÇANTASINDA NELER OLABİLİR?

- Peynirli sandviç + meyve ( kaşar veya dil peyniri ile sandviç daha kolay tüketilir, meyve olarak elma, taze kırmızı erik, muz veya kuru meyve olabilir)

- Süt + kek (küçük kutu UHT süt + tam tahıl unu ilaveli ev kekine kuruyemiş de ilave edebilirsiniz)

- 1 avuç yağlı kuru yemiş + meyve

- Süt + kuru yemiş

- Ayran + grisini veya simit

- Alternatif; yoğurt + meyve


SAĞLIKLI KAHVALTI ALTERNATİFLERİ

- Süt + peynir + ekmek + domates, maydanoz  gibi çiğ sebze 

- Süt + tam tahıllı cornflex + muz dilimleri

- Süt + peynirli omlet + ekmek + domates

- Taze portakal suyu + peynirli tost

- Taze portakal suyu+ yumurta + peynir+ ekmek

- Peynir + ekmek + zeytin + domates salatalık

- Süt + ballı tam tahıl ekmeği

- Süt + ev reçeli + çavdar ekmeği 

- Süt +tahin pekmez karışımı  + ekmek

- Süt + bal+ ceviz+ müsli + elma dilimleri