Ölümün ardından 'hasret' çıktı

İzmir Karşıyaka’daki barda 4 kişinin ölümüyle sonuçlanan silahlı saldırının ardından, içkili eğlence yerlerine silahla girilmesini yasaklayan bir yasa olmadığı ortaya çıktı.

Ölümün ardından 'hasret' çıktı
Yeni Asır'dan Kahraman Durak'ın haberine göre bu tür mekanların güvenlik sorununun ortadan kaldırılması için yeni bir yasal düzenleme yapılması gerektiği dile getirildi.

İzmir Karşıyaka'da geçen cumartesi gecesi yaşanan ve dört kişinin ölümüyle sonuçlanan olay, içkili eğlence mekanlarının güvenlik sorununu bir kez daha gündeme getirdi. Eğlence mekanlarının çok büyük bir bölümüne herhangi bir arama yapılmadığı için müşterilerin silahlarıyla rahatça girilebilmesi, bu tür olayları tetikleyen önemli bir unsur olarak değerlendirildi. İçkili eğlence mekanlarının güvenliğinin sağlanması veya içeriye silahla girilebilmesinin önüne geçecek yasal bir düzenleme olmamasının sorunun çözümünü zorlaştırdığı kaydedildi. Bu tür silahlı kavgaların yaşanmaması için, mekanlara silahla girilmesini yasaklayan ve denetleyen bir düzenleme yapılmasının şart olduğu ifade edildi.

Yasal boşluk

Bu alanda hukuki olarak yasal bir boşluk olduğunu belirten Avukat Ali Onar, "Bu tip işletmeler için turistik işletmeler bazında farklı bir yasal düzenleme şart" dedi. Yasal boşluğun uygulamada sıkıntı oluşturduğunu ifade eden Onar, "İşletme sahibisiniz ve bir özel güvenlik şirketi ile anlaşıp istihdam ettiniz. Eğer bir olay yaşanıp mekanda güvenlik görevliniz suç unsuru ile zanlı durumuna düşerse ayrı bir yargılama yok. Hatta siz işletme yetkilisi olarak azmettiren durumuna bile düşebilirsiniz" diye konuştu.

Görev işletmelerde

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Güvenlik Sektörü Meclis Üyesi olan Ege Özel Güvenlik Genel Müdürü Ali Aslan da, "Eğlence yerlerinde güvenliğin sağlanması ve işletmelerin daha huzurlu hizmet sunması öncelikli olarak mekan sahiplerinin sorumluğunda olan bir konu. Talepte bulunan işletme yetkilileri mekanın risk analizi alındıktan sonra, gerekli silahlı ya da silahsız güvenlik personelini temin edebilir. Burada esas olan caydırıcı olabilmek ve suçun önüne geçebilmek. Mekan sahipleri isterlerse gerekli önlemleri alabilirler. Bu önlemler güvenlik görevlisi istihdamı olabileceği gibi, güvenlik kameraları ve işletmenin izlenmesi olabilir. Görev işletme sahiplerinde" dedi.

"Birkaç güne netice alacağız"

Cumartesi günü Karşıyaka'da yaşanan ve dört kişinin öldürüldüğü olayla ilgili bilgi veren İzmir İl Emniyet Müdürü Hüseyin Aşkın, "Birimlerimiz gereken çalışmayı yapıyor. Bazı haberlerde yanlışlıklar var ancak ekiplerimizin çalışmaları ile birkaç gün içinde netice alacağız" diye konuştu.

Kendi tedbirimizi kendimiz alıyoruz

Eğlence mekanı işleteme yetkilileri ise yıllardır önlemlerini kendilerinin aldığını belirtti. İşletme yetkilileri, hem silahla mekana girilmesinin önüne geçilme hem de hırsızlık gibi bazı suçları önlemek ve huzuru temin etmek adına sorumluluk sahibi işletmelerin önlemini aldığını ifade etti.

Ölümün ardından 'hasret' çıktı

Karşıyaka'da eğlence mekanında çıkan silahlı kavgada başından vurularak hayatını kaybeden Sinem Alptuğ (37) önceki gün son yolculuğuna uğurlanırken, genç kadının ölümünün ardından aile hasreti nedeniyle İzmir'e taşınması ortaya çıktı. Yıllar önce Gazi Üniversitesi'ni kazandıktan sonra Ankara'ya taşınan ve ardından İstanbul'da turizm sektöründe çalışan Sinem Alptuğ'un, uzun yıllardır süren aile hasreti yüzünden 10 ay önce İzmir'e taşındığı öğrenildi. "Annemi, babamı ve kız kardeşimi çok özledim, onun için İzmir'e döndüm" sözleriyle ailesine duyduğu hasreti arkadaşlarıyla paylaştığı öğrenilen Alptuğ, tam hasretine son vermişken bu kez kör bir kurşunun başına saplanmasıyla yaşama veda etti.

Babası Bahadır Alptuğ, annesi Ece Alptuğ ve kız kardeşi Didem Alptuğ'un, cenazede yaşadıkları acıyı dile getirirken, "Biz ona doyamadık, üniversite eğitimi ile birlikte bir gitti, yıllar sonra geldi. Ama şimdi de kara toprak aldı" sözleri yürek dağladı.