Önce kahvaltı sonra diyet!

Denizli Devlet Hastanesi Diyetisyeni Huriye Ak, sabah kahvaltısı yapmadan güne başlayanlar için kilo vermenin oldukça zor olduğunu söyledi.

Önce kahvaltı sonra diyet!
Yeni Asır'dan Hasan Durna'nın haberine göre Diyetisyen Huriye Ak, yaklaşan yaz ayları öncesinde diyete başlayacaklara dikkat etmeleri gereken hususları anlattı.

METABOLİZMA İÇİN

Ak, "Metabolizma, uyandıktan sonra hemen kahvaltı yapınca hızlanmaya başlamaktadır. Aksi takdirde kahvaltı yapmadan öğle yemeğine kadar aç kalınırsa, yavaşlamış metabolizma hızına karşın artmış bir iştahla daha çok yemek kaçınılmaz olacağından kilo almak da beklenilen bir sonuçtur.

Sabahın erken saatlerinde dengeli şekilde kahvaltı yapma alışkanlığı kişinin metabolizmasının hızlanmasını sağlayacağından daha rahat kilo vermesine yardımcı olacaktır. Ne yenirse yensin mide 4 saat içerisinde boşalacağından, bir sonraki öğünde fazla yemeyi engelleyebilmek için mutlaka 2-2,5 saatte bir beslenmekte fayda vardır. Kişi bu sayede daha az yediğini fark edecektir. Sağlıklı beslenme için günde 3 ana öğün ve 3 ara öğün tüketilmelidir. Öğün atlamamak hem kan şekerimizin düzende kalmasına, hem de gereksiz atıştırmalarımızın önüne geçecektir"
dedi

'Ekmeği kes, kilo ver' diyet efsanesine kanılmaması gerektiğini anlatan Diyetisyen Ak, şunları söyledi:

EKMEKSİZ DİYET OLMAZ

"Sağlıklı kilo vermek ve verilen kiloları geri almamak için diyette ekmek yemek gerekiyor.
İştahı kontrol etmek, tatlıya karşı zaafı azaltmak ve bel çevresindeki yağlanmandan çabuk kurtulmak için tam tahıllı ekmeklerden her öğünde 1-2 dilim tüketilmeli. Doygunluk hissi, yemek yendikten 20 dakika sonra hissedilmeye başlanır.

Bu yüzden yavaş yemek yemeye özen gösterin. Yemek esnasında lokmalar arasında çatalınızı, kaşığınızı, bıçağınızı masaya bırakın, yemeğinize sık sık ara verin. Lokmalarınızı iyice çiğnemek sindirim sisteminiz için yapacağınız önemli bir eylem olacaktır."


SU TÜKETİN

Günde en az 2-2,5 litre su tüketmek gerektiğini söşyeyen Ak, "Su içmek için susama hissini beklemeyin. Güne oda sıcaklığında bir bardak dolusu su içerek başlayın. Öğünlerden önce ve öğün aralarında su içmeyi unutmayın. Su ihtiyacınızı çay, kahve, kola gibi kafeinli içeceklerle karşılamak yerine vücudunuzu su ile arındırın. Mevsimin taze meyvelerinden öğün aralarında mutlaka tüketmeye çalışın. Kabuklu yiyebileceğiniz meyveleri kabuklu tüketin. Meyve suyu yerine meyvenin kendisini yiyerek hem vitamin kayıplarını önlemiş hem de posa alımı sağlamış olursunuz" diye konuştu.