Oray Eğin'den "Şafak Pavey" yorumu

Oray Eğin: "Şafak Pavey keşke görev süresinin bitmesini bekleseydi istifa kararından önce! Şık bir hareket olmadı!"

Oray Eğin'den "Şafak Pavey" yorumu
Habertürk'ten Oray Eğin'in yazısı...

Milletvekili bırakıp gider mi?


Hemen her gün Facebook sayfamda satılık ev eşyası ilanları görüyorum. Birileri evlerini boşaltıyor, mobilyalarını satışa çıkarıyor ve arkadaşlarına duyuruyor. Artık Londra’ya yerleşmeye hazırlandıklarını söylüyorlar, Kanada’ya göçmen başvurusunda bulunuyorlar ya da imkânı olanlar bir Avrupa ülkesinden ev alıp oturum izni peşinde koşuyorlar. Gazetelerde de zaman zaman yurtdışına yerleşme haberleri çıkıyor; hangi ülke vize istemiyor, hangi ülkeye gitmek kolay…

Bir süre sonra dünyanın çeşitli ülkelerinde bir Beyaz Türk diasporası mı oluşacak?

Ülkeden gidebilmek sınırlı bir kesimin sahip olduğu bir ayrıcalık, belli bir miktar parayla ancak hayata geçebilen bir seçenek.

Kalanlar ya da gidemeyenler ise mevcut şartların düzelmesini, son yıllarında kendileriyle ülkeleri arasında oluşan kopukluğun bir şekilde son bulmasını ümit ediyor. Muhalefet milletvekillerinden bu savaşı vermelerini beklemek de en doğal hakları.

BİREYSEL TERCİH

Milletvekilinin kendisine biçilen bu misyondan feragat etme, bireysel bir tercih yapma hakkı var mı?

CHP’li Şafak Pavey’in istifasını duyduğumdan beri bunu düşünüyorum.

Bıyıklı Meclis’te yıldızı parlamış, hantal partisine rağmen tek başına birçok insanın umudu olmuş, takdirini toplamış bir milletvekiliydi ve görev yaptığı süre boyunca çok iyi bir sınav verdi. Şimdi sağlık sebeplerini öne sürerek istifa ediyor. Kulislerde konuşulanlara göre yurtdışına yerleşecek, annesiyle (gazeteci Ayşe Önal) birlikte bir danışmanlık şirketi kuracak.

Bireysel bir tercih olsa anlayabilirim, ama milletvekilleri sadece kendilerinden sorumlu bireyler değil ki.

Sağlık sorunlarını elbette önemsiyorum, ama keşke görev süresinin bitmesini bekleseydi bu kararı vermeden önce.

Türkiye’de siyasetin, hantal partisinin, bir türlü değişmemekte direnen sistemin Şafak Pavey’i de canından bezdirmiş olabileceği ihtimalini de anlıyorum. Sonuçta sınırlı gücüyle milletvekili ne kadar çabalarsa çabalasın bir anlamda yeldeğirmenleriyle savaşıyor. Canına tak edip “Yeter be” demesi de muhtemel.

Ama yine de ona bir görev verilmiş, belli bir kesimin temsilcisi ve sözcüsü olarak o göreve gelmiş. Bu sorumluluğun kaçınılmaz olarak elini kolunu bağlaması gerekirdi. Dahası, dışarıdan görünüşü şık da değil bu istifanın. Bütün bu kaygıları da göz önünde bulundurmaması imkânsız, demek ki artık siyasette umudu ya da bir kariyer hesabı da yok. Kararını vermiş işte…

ORAY EĞİN / HABERTÜRK