Örnek protein yumurta

Yüksek kolesterolü artırır korkusuyla yıllarca yumurtadan uzak durmaya gayret etik. Ancak araştırmalar artık bunun tam tersini söylüyor. Bilinenin aksine her gün bir yumurta tüketmenin zarardan çok faydası var.

Örnek protein yumurta
Akşam'dan Nil Şahin Gürhan'ın yazısı...

Yumurta vücudumuzun üretemediği, dışarıdan almamız gereken bütün aminoasitlerin tamamını içerir. Ve  “örnek protein” olarak adlandırılır. Çocukluk çağından yaşlılık dönemine kadar hepimizin her gün 1 adet yumurta yemesi, hem kahvaltı sofralarımızın renklendirir hem de zengin protein kaynağıyla beslenmemizin kalitesini arttırır. Yumurta sarısı yoğun kolesterol içerir. Yüksek kolesterol korkusuyla yıllardır kalp-damar hastalarının yumurtadan uzak durması salık verildi. Ancak son yıllarda yapılan araştırmalar neticesinde her gün 1 adet yumurta yemenin vücuttaki kötü kolesterolü değil, vücut için gerekli olan iyi kolesterolü artırıcı etkisinin olduğu ispatlanmıştır. Çocukluk döneminde büyüme ve gelişme için gerekli olan bütün protein çeşitlerini içerdiği için çocuklarımıza, gençlerimize her gün 1 adet yumurta vermek çok önemli fayda sağlar.

YUMURTANIN FAYDALARI

A vitamini; yumurta sarısının içindeki A vitamini bağışıklık sisteminin temellerini sağlamlaştırmaya devam ederken görme duyusunun gelişmesinde de aktif rol oynar.

D vitamini; yumurta D vitaminin öncü  maddesini içerdiğinden diş ve kemik  gelişimi için oldukça önemlidir.

Demir; yumurtadaki demir kansızlık yaşamamızı önler. Demir aktif ve enerjik  yaşamız için kanımızda oksijen taşır. 

Selenyum; halsizliğe meydan okuyan selenyum da yumurtada yeterli ölçüde bulunuyor.

Çinko; yumurta zengin çinko içeriğiyle bağışıklık sisteminde rol oynarken, aynı zamanda tırnaklarımızın ve saçımızın canlı ve parlak olmasında ektilidir.  Kolin, beyin fonksiyonlarının yerine getirilmesine destek sağlar. Çok fazla yumurta yemek de zararlıdır. Gün içinde protein içeriği zengin diyerek fazla tüketilmesi karaciğeri yorar, alerjik reaksiyonlara sebep olur.

TAM PİŞMİŞ OLARAK TÜKETİLMELİDİR

Besin değeri oldukça yüksek olan yumurtadan tam faydalanmak için iyi pişmiş olarak tüketmeliyiz. Böylece içeriğindeki besin elementlerinin özellikle proteinin daha yüksek oranda vücuda alınmasının ve işlev görmesini sağlarız.

ÇOK FAZLA PİŞİRMEK DE YANLIŞ

Özellikle yumurtanın haşlama süresinin uzun tutulması, yumurtanın çok aşırı pişirilmesi ile içerisindeki demir ve sülfür reaksiyona girerek yeşilimsi bir renge sahip bir hakla oluşturur. Bu kahverengi halka  yumurtanın besin değerini düşürür. Çünkü yeşil renge dönüşmesi ile yumurtanın içeriğinde bulunan kükürt ve demir birbirine bağlanır, vücuda alınması engellenir.  yumurtanın besleyiciliği azalır. O sebeple haşlama olarak tüketeceğimiz yumurtanın kaynama süresi 10 dakikayı geçmemelidir. Kaynadıktan sonra 4 dakika yumurtanın pişmesi için ideal bir süre zarfıdır. Haşlama dışında  menemen, sebzeli, domatesli, dereotlu alternatifli bir şekilde renklendirerek veya omlet şeklinde de tüketebiliriz.

NİL ŞAHİN GÜRHAN / AKŞAM