'Oruç bir detoks yönetimi'

Beslenme Danışmanı Dr. Gönül Ateşsaçan, oruç tutmanın bir arınma yani detoks yöntemi olduğunu söyledi.

'Oruç bir detoks yönetimi'
Türkiye'de yer alan habere göre doğru nefes alıp vererek ve aşırı beyin faaliyetlerini azaltarak kişinin bedenine yoğunlaşmasıyla daha kolay oruç tutulabileceğini aktaran Beslenme Danışmanı Dr. Gönül Ateşsaçan, orucun bir detoks yöntemi olduğunu söyledi.

Oruç tutarken vücudun toksinlerden arındığını belirten Ateşsaçan, “Tüm organlar sindirimle uğraşmak yerine kendini yeniler, cildimiz de buna dahildir. Unutulmayacak nokta; bolca sıvı almak gerektiğidir. Bunu da en kolay su, taze meyvelerden yapılmış meyve kompostosu ve ayrandan karşılayabiliriz” dedi.

“Oruç tutmayı cildiniz ve güzelliğin açısından avantajlı hale getirebilirsiniz” diye konuşan Ateşsaçan, bol sebze-meyve tüketmenin, sahurda protein, iftarda ise protein ve sebze ağırlıklı beslenmenin uygun olduğunu vurguladı.  Dr. Ateşsaçan, ramazan dışında sağlıklı ve güzel bir cilt yapısına sahip olmak için yapılması gerekenleri ise; “Antioksidan destek alınabilir. Günde 10-12 bardak su içilmeli, beta karoten, C ve E vitaminlerinden zengin beslenilmeli, bolca yeşil yapraklı sebzeler, lahana, pazı, havuç, biber tüketilmeli“ şeklinde özetledi.  Özellikle ambalajlı ve rafine (işlenmiş) gıdalara vurgu yapan Dr. Gönül Ateşsaçan, taze meyve ve sebze tüketimini önerdi, “Katkı maddelerinin hepsi toksindir, yani zehir. Zehir vücutta yağların toplanmasına neden olur” uyarısında bulundu.  Güzel bir cilt için bol su ve bol oksijen gerektiğinin altını çizen ve “Bu arada mutluluk hormonu olan serotonini unutmayalım, mutluyken kan akışı dengelenir, cilt pembeleşir ve güzelleşir” diyen Dr. Ateşsaçan'ın sağlıklı, güzel bir cilt için diğer önerileri ise şöyle:

SAĞLIKLI VE PARLAK CİLT İÇİN BUNLARI TÜKETİN
• Vitamin E ve C, beta karoten, selenyum: Meyvelerde, sebzelerde, fındık ve tahıllarda mevcuttur.
• Meyveler: Böğürtlen, yaban mersini, elma; kiraz, siyah erik, ahududu, kızılcık, çilek, avokado, portakal, kırmızı üzüm.
• Sebzeler: Brokoli, zencefil kökü, sarımsak, kırmızılahana, koyu yeşil yapraklı sebzeler, (ıspanak gibi), kırmızıbiber, havuç, soğan, domates.
• Yağlı tohumlar: Fındık, ceviz.
• Tahıllar: Yulaf ezmesi, kabuklu pirinç.