Osman Kavala tutuklandı

FETÖ'nün 17-25 Aralık kumpasları ile 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan Osman Kavala tutuklandı.

Osman Kavala tutuklandı
Yeni Şafak'ta yer alan habere göre Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 17-25 Aralık kumpasları ile 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alınan iş adamı Osman Kavala, tutuklandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca, FETÖ'nün 17-25 Aralık kumpasları ile 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alınan Kavala, emniyetteki işlemlerinin ardından Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na getirildi.

Şüpheli Kavala, savcılıkça tutuklanması talebiyle hakimliğe sevk edildi.

Nöbetçi İstanbul Sulh Ceza Hakimliği, ifadesini aldığı Kavala'yı ''Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme'' ve ''Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs etme'' suçlarından tutukladı.

Örgütlerle sıkı ilişki

Kavala’nın “toplum yararına ve sosyal misyon ifa ediyor” görüntüsüyle fonladığı onlarca dernek ve vakfın, PKK, DEAŞ, FETÖ, DHKP-C ile doğrudan temasları oldu. Türkiye’de faaliyet yürüten TESEV, Açık Toplum ve PODEM gibi üst çatı organizasyonlarını kullanarak oluşturulan faaliyet ağı, Berghof Foundation, Chrest Foundation, Horizon 2020, Raoul Wollenberg İnstitute Of Human Rights ve Hollanda Kraliyet ailesi gibi bir çok dış yapı tarafından tarafından destekleniyor. Türkiye’nin Soros’u olarak nitelendirilen Kavala’nın Gezi ve Hendek provokasyonlarının da kilit ismi olduğu iddia ediliyor.

Hepsi birden savunmada

‘Kızıl Soros’ lâkabıyla tanınan işadamı Osman Kavala’nın gözaltına alınması batılı ülkelerde deprem etkisi yaratmıştı. Karanlık ilişkilerin odağındaki Kavala’nın gözaltına alınmasının hemen ardından Avrupa Parlamentosu (AP) Raportörü Kati Piri ‘acil çağrı’ ‘tweet’i atmıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert ise “Türkiye’de endişe verici verici bir eğilim var” diyerek Kavala’yı savunmaya geçmişti. Sözcü Nauert, Kavala’nın darbecilik ve teröre destekten gözaltına alınmasına hiç değinmeyerek, durumu yakından izlediklerini söyleyerek, Türk yargısını etkileme çabası içine girmişti. Fransa Dışişleri Bakanlığı ise, Kavala’nın gözaltına alınmasını “kaygı verici” olarak değerlendirmişti. Bakanlık Sözcüsü, gelişmeleri yakından takip edeceklerini de vurgulamıştı.

Osman Kavala kimdir?

1957 Paris doğumlu olan Kavala, İstanbul Robert Lisesi'ni bitirdikten sonra Manchester Üniversitesi Ekonomi bölümünden mezun oldu.

Babası Mehmet Kavala'nın 1982 yılında vefat etmesinin ardından, Kavala Grubu'nda yönetici olarak çalışmaya başlayan Osman Kavala, Türk-Polonya İş Konseyi, Türk-Yunan İş Konseyi, Center for Democracy in Southeast Europe (Güneydoğu Avrupa'da Demokrasi Merkezi) gibi çeşitli iş ve toplumsal kuruluşların Yönetim Kurulu üyeliklerinde bulundu.

İletişim yayınlarının kurucularından olan Kavala; TESEV yönetim kurulu üyeliği, Açık Toplum Enstitüsü'nde danışma kurulu üyeliği ile Helsinki Yurttaşlar Derneği üyeliği yapıyor.