Osteoporoza karşı güneşe çıkın

Yeterli kalsiyumun beslenme programında düzenli olarak yer alması osteoporoz riskini azaltırken, kalsiyumdan fakir bir beslenme programı osteoporoz için en büyük risktir.

Osteoporoza karşı güneşe çıkın
Akşam'dan Nil Şahin Gürhan'ın yazısı...

En çok kadınlarda görülen kemik erimesinden etkilenmemek için doğru yaşam tarzı, düzenli egzersiz, sağlıklı ve yeterli beslenmeliyiz. Kemik yoğunluğu açısından en önemli mineral kalsiyumdur. Yeterli kalsiyumun beslenme programında düzenli olarak yer alması osteoporoz riskini azaltırken, kalsiyumdan fakir bir beslenme programı osteoporoz için en büyük risktir.

Kalsiyumun vücutta sağlıklı ölçülerde olması için;

- Her gün güneşe çıkın; Yetersiz D vitamini alımı kalsiyumun vücutta kullanılabilirliğini azaltır. D vitamini ihtiyacını besinlerle yeteri kadar karşılamamız mümkün değil. D vitamini için her gün 15 dakika direk güneş ışığına çıkmalısınız. Güneşten yeteri kadar yararlanamadığınız durumlarda Doktor kontrolünde D vitamini takviyeleri almalısınız.

- Yeterli ve dengeli beslenin; Kalsiyumun bedende vazifesini en iyi şekilde yapması için yeterli ve dengeli  bir beslenme programı takip edin.

- Yüksek proteinli ve dengesiz beslenmeden kaçının; Beslenme programının protein içeriği de en az yağ ve posa kadar önemlidir. Çünkü protein zengini karbonhidrat fakiri dengesiz diyetler vücuttan kalsiyum atımını artırır.

- Aşırı yağlı diyetlerden kaçının. Aşırı yağ vücuttan kalsiyum atımını arttırır.

- Yüksek posalı ve lifli beslenmeyin Aşırı posa tüketimi kalsiyumun diyetle alınmasını engeller ve vücuttan kalsiyum atımını arttırır.

- Sigara, sağlığmızın düşmanı olduğu kadar kemiklerimizin de düşmanıdır. Östrojen üretimini azaltarak kalsiyum emilimini olumsuz etkiler.

- Çok çay kahve, gazlı içecekler tüketmeyin. Kafein ve kafein içeren içeceklerin tüketimi ile osteoporoz arasında ilişki olduğu bilimsel çalışmalarca gösterilmiştir. Yaşam boyu yüksek kafein alımı özellikle kalça bölgesinde kemik mineral yoğunluğunu azaltır. Yapılan çalışmalar yüksek kafein tüketen bayanların beslenme programlarına en az bir su bardağı daha süt ilave ederek bu olumsuz etkiden kurtulabileceklerini gösterir. 

- Alkol tüketiminde aşırıya kaçmayın. Alkollü içeceklerde en az kafeinli içecekler kadar osteoporoz açısından risk oluşturur. Alkol tüketiminde aşırıya kaçılması idrarla kalsiyum atımını arttırır. Kalsiyum atımının artması kemiklerden kalsiyum kaybının artması anlamına gelir ki, bu da osteoporozun oluşma riskini arttıran bir durumdur.

- Hareket edin. Egzersiz ve düzenli fiziksel aktivite beden ve ruh sağlığını koruduğu gibi sağlık üzerinde de olumlu etkileri vardır. Yürüme, koşu, fitness gibi egzersiz türleri kemik gücünün korunmasında olumlu etkiye sahip. Hareketsizlik kemik mineral yoğunluğunu olumsuz etkiler. Yapılan çalışmalar 6 ay ve üzerinde süren hareketsizliğin kemiklerden mineral kaybını arttırdığını gösteriyor. Çeşitli nedenlerle hareketsiz kalan kişilerin mutlaka doktorlarına ve egzersiz uzmanlarına danışıp kemik mineral yoğunluğunu korumak için neler yapmaları gerektiğini öğrenmeleri gerekir.

NİL ŞAHİN GÜRHAN / AKŞAM
Konular Kadın / Bakım