Özbekistan’la yeni bir sayfa

Türkiye-Özbekistan ilişkilerini geliştirmek için 13 yıl sonra üst düzey ziyaret gerçekleşti. Erdoğan, Özbekistan'a 2003’te başbakanlığı dönemindeki gezisinin ardından bu kez cumhurbaşkanı olarak gitti. Gezinin Ankara ile Taşkent arasında yeni bir sayfa açması bekleniyor.

Özbekistan’la yeni bir sayfa
Yeni Şafak'ta yer alan habere göre Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ilişkilerin istenilen düzeyde olmadığı Özbekistan'ı ziyaret etti. 16 yıl önce en üst düzey ziyareti dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer gerçekleştirdi. 13 yıl önce başbakan olarak Taşkent'e giden Erdoğan, bu kez cumhurbaşkanı olarak Özbekistan'a gitti.

İki ülke arasındaki ilişkilerde yeni bir sayfa açması beklenen ziyarette Erdoğan, ilk olarak Özbekistan Birinci Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'un kabrini ziyaret etti. Erdoğan, Semerkant'ta Orta Asya'nın en eski camilerinden birisi olan Hazreti Hızır Mescidi'nde bulunan Kerimov'un kabrine, Özbekistan Cumhurbaşkanı Vekili ve Başbakan Şevket Mirziyayev ile gül bıraktı. Özbekistan Müslümanlar İdaresi Başkanı Müftü Usmanhan Alimov ile Semerkant İl Müftüsü Nuridinhan İslamov tarafından Kerimov'un kabrinde Kur'an-ı Kerim okundu.

İLK ZİYARETİ BİZE YAPIN

Erdoğan daha sonra Semerkant'taki Devlet Konuk Evi'nde Cumhurbaşkanı Vekili Şevket Mirziyayev ile bir araya geldi. “Yeni dönemde, ilişkilerimizi her alanda geliştirmek için çalışmalıyız” diyen Erdoğan, şunları söyledi:

“Daha önce de söylediğim gibi, seçimlerden sonra, cumhurbaşkanı düzeyindeki ilk ziyareti Özbekistan'dan ülkemize veya ülkemizden Özbekistan'a gerçekleştirmesinden memnuniyet duyarız. Bu konuya önem atıf ediyoruz.

KAYBEDİLEN ZAMANI TELAFİ EDELİM

Dışişleri bakanlarımız, geçen ay Taşkent'te önemli görüşmeler yaptı. Görüşmede, bir yol haritası çizdik. Bu belgeye Özbek tarafının değerli katkı ve önerilerini bekliyoruz. Belgede yer alacak hususların hızla hayata geçirileceği suretiyle kaybettiğimiz zamanı inşallah kısa zamanda telafi edeceğiz.”

2023 HEDEFİNİZ SAYGIYA LAYIK


Türkiye'nin Özbekistan'ın bağımsızlığını ilk tanıyan ve büyük destek sağlayan ülke olduğuna işaret eden Mirziyayev de “Biz bunu hiçbir zaman unutmayacağız. Türkiye günümüzde dünyada oldukça saygın ve büyük imkanlara sahip bir ülkedir. Siz, büyük bir hayati tecrübeye ve siyasi deneyime sahip bir lidersiniz. 2023 yılı 'Yeni Türkiye' hedefiniz ve Türkiye'yi dünyadaki en gelişmiş ilk 10 ülke arasına girmesi yolundaki çabalarınız saygıya layıktır. 13 yıl sonra yeniden buluşmamız çok sembolik önem taşımaktadır. O dönemde siz de ben de yeni başbakan olarak göreve başlamıştık” dedi.

ARTIK UYGULAMAYA GEÇELİM

Mirziyayev, “Sizin 'Özbekistan Türkiye için bölgedeki öncelikli ortak ülke' diye nitelendirmenize ben de tam olarak katılıyorum ve destekliyorum. Siz, bu görüşünüzü her zaman yüksek sesle dile getiriyorsunuz, biz bunu çok iyi takip ediyoruz ve katılıyoruz. Dolayısıyla bugün kutsal bir yerde bir araya gelmemiz, zannediyorum ki, söylediklerimizi artık uygulamada, yapacağımız işlerde göstermenin tam zamanı gelmiştir” diye konuştu.

Buhari türbesinde cuma namazı

Erdoğan, Şevket Mirziyayev ile baş başa görüşmesi ve heyetlerarası çalışma yemeğinin ardından, İmam Buhari türbesine geçti. Özbekistan Müslümanlar İdaresi Başkanı Müftü Usmanhan Alimov ile Semerkant İl Müftüsü Nuridinhan İslamov tarafından karşılanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada dua etti, İmam Buhari türbesinin içinde bulunan camide cuma namazını kıldı. Ardından İmam Maturidi türbesine giden Erdoğan, dua ettikten sonra Registan Meydanı'na geçti. Erdoğan, Registan Meydanı'nda bulunan Uluğbey, Şirdar ve Tillakari medreseleri hakkında bilgi aldı, incelemelerde bulundu ve medreseleri gezdi. Daha sonra Erdoğan, Özbekistan için büyük öneme sahip, Timur İmparatorluğu'nun kurucusu Timur'un mezarını da ziyaret etti. Erdoğan, temaslarının ardından Taşkent'ten ayrıldı.