Paris İklim Anlaşması resti

Çevre Bakanı Özhaseki, “Sera gazlarını yüzde 21 azaltmayı taahhüt eden Türkiye’yi gelişmiş ülkeler statüsüne sokmuşlar. Yani para almayıp, vereceğiz. Bu düzelmezse anlaşma Meclis’e gelmez” dedi.

Paris İklim Anlaşması resti
Vatan'da yer alan habere göre Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Almanya’nın Bonn şehrinde düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansına katılacağını belirterek, “10 ülkenin çevre bakanları görüşmek için randevu talebinde bulunmuş. Gidip tek tek bir daha yüzlerine haklılığımızı söyleyeceğiz. Ya bizi yardım alacak ülkeler sınıfına sokacaklar ya da anlaşmayı Meclise getirmeyeceğiz. Paris Anlaşması bizim için boşta kalacak, bunu çok net ilan ettik” dedi.

Özhaseki, Paris İklim Anlaşması sonrasında Türkiye’nin Yeşil İklim Fonu’ndan ve diğer teşviklerden yararlanmasına ilişkin girişimlerle ilgili değerlendirme yaptı. Türkiye’nin anlaşmaya taraf olduğunu anımsatan Özhaseki, “Türkiye olarak sera gazı emisyonlarında yüzde 21 azalma taahhüt ettik. Ancak anlaşmayı Meclise getirmedik. Çünkü bizi gelişmiş ülkeler statüsüne sokmuşlar. Bu halde para vereceksiniz fakat hiçbir şekilde, Yeşil İklim Fonu’ndan finans alamayacak, teknolojiden istifade edemeyeceğiz” dedi.

Özhaseki, Avrupa’daki “Çevre Bakanları Toplantısı”na gittiğinde, “Siz, hâlâ bizi kalkıp da ‘yardım edecek ülkeler’ sınıfına atıyorsanız, biz buna yüksek sesle itiraz ederiz. Bir an önce durumumuzu düzeltin yoksa Meclise getirmiyoruz” diye defalarca söylediğini aktardı. Özhaseki, “Ya bizi yardım alacak ülkeler sınıfına sokacaklar ya da anlaşmayı Meclis’e getirmeyeceğiz. Anlaşma bizim için boşta kalacak, bunu çok net ilan ettik” dedi.