Pınar Aylin: "En büyük kâşif aşktır..."

Şarkılarıyla milyonların gönlünde taht kuran Pınar Aylin bu günlerde yeni kitabıyla karşımızda...

Pınar Aylin: "En büyük kâşif aşktır..."
Akşam'dan Sibel Ateş Yengin'in röportajı...

Sizi şarkılarınızla tanıdık şimdi bir kitapla karşımıza çıktınız. Nasıl başladı bu hikâye?


Her şey kendiliğinden oluştu... Not aldığım ilk başlıkların tarihi 2012’ydi ama başlamak için bekledim, Çeşme'ye yerleşmeyi, yeni hayatıma geçmeyi... Orada daha rahat üreteceğimi ve kitaba yoğunlaşabileceğimi biliyordum. Hislerim doğru çıktı. "21" aslında geçen sene bitti ve yayınevimin sahibesi sevgili Yelda, dilin çok güzel olduğunu, romanla "21" i birleştirirsem muhteşem bir şey çıkabileceğini  söyledi. Sonra bir sabah, heyecanla “buldum” diye fırladım. Eşim uyku sersemi olsa da ona "Kurguyu nasıl yapacağımı buldum, Afrika'ya gidiyorum, trenle safari'ye" dedim ve böylece başladı Peri'nin macerası... 3 hafta sonra Cape Town'daydım...

Kitabınız “Peri Masalı” bir roman, aşkla şekillenen bir roman ama içeriği sadecebu değil. Nasıl tarif edersiniz “Peri Masalı”nı?

Kitabın asıl ismi Peri Masalı "21". Aslında iç içe geçmiş iki kitap gibi. Peri Masalı; "21" i yazma hayaliyle, metropol hayatının içinde kaybolmayı reddederek Afrika'nın masalsı güzelliğine kaçan ve burada sonsuz bir içsel yolculuğa yelken açan Peri Taran'ın gerçeğini ararken hayatının en büyük sürpriziyle dolu deneyimini yaşamasının öyküsü...  "21" ise tamamen benden, özümden çıkanlar... Çok aradığımız sırrın bir adım bile ötemizde olmadığını anlatan, esas “AŞK”ın peşinde saklı benliğimizle buluşma cesareti gösterdiğimizde, gerçek sandığımız şeylerin nasıl değişip dönüşebildiğini anlatan bir "hakikat" hikâyesi...

HER ŞEYİN BİR SEBEBİ VAR

Sizin romanınızda kalıplara sığmayı reddeden bir kadın var. Hangi yollardan geçti bu kadın bu fark edişe ulaşmak için?


Acıları, taşıdıkları derslerle algılamayı öğrendikten ve her şeyin sebebi olduğuna inandıktan sonra başladı yolculuğum. Kitapta söylediğim gibi: "Hayat belki de işaretleri doğru toplama oyunudur"u fark ettiğimde sabırla ve hiç acele etmeden peşine düştüğüm yol, zamanla ışıkla doldu ve benim amacım da bunu yaymak oldu. Peri ise bunları anlatmam için vesile oldu.

Karakter sizden izler taşıyor mu?

Peri'nin resmi kafamda o kadar net ki size çıkarıp fotoğrafını bile gösterebilirim. Keza Berk de öyle... Hepsi benden, hepsi sizden hepsi bizden izler taşıyor aslında. Peri'nin özellikleri bana benziyor evet çünkü onu biraz da içimizdeki Amazon ruhunu canlandırmak için bu şekilde planladım, güç vermek, gücümüzü fark etmemizi sağlamak için.

Yeni bir roman yazmayı düşünüyor musunuz? 

Evet, yine dünyanın farklı güzellikteki bir yerinden, bu defa aşkın bambaşka bir yüzüyle karşınıza çıkmayı planlıyorum. Peri Masalı'nın kapağında yer verdiğim söz aslında aşka bakışımı özetliyor: "En büyük kâşiftir aşk, ancak yanmayı göze alanlara ve aşkın peşini hiç bırakmayanlara görünen." Gerçek aşk, içinde hesap kitap, korku, endişe barındırmayan, gerekirse yanmayı göze alarak yola çıkılan dünyanın en büyük sihri bence. Hayat göze aldığımız kadarını yaşadığımız bir oyunken aşk da yüreğimize yakıştığı kadarını yaşadığımız bir hediye. Konu aşk olduğunda hakkını vererek yaşayan tüm cesur yürekleri böylece selamlıyorum. 

İYİ Kİ CESARET GÖSTERDİM

Bu romanı tamamlayabilmek için Afrika’ya gittiğinizi söylediniz ya peki bu süreç size neler öğretti?


Afrika zaten kendi başına inanılmaz güzellikleri olan, müthiş bir coğrafya. Çıktığım trenle safari ise her şeyi daha da masalsı bir hale getiren çok özel bir seyahatti. Gitmeden, görmeden bu zenginlikte detayların çıkması imkânsızdı ve iyi ki bu şekilde bir karar alma ve uygulama cesareti gösterdim. Aksi takdirde kimse bana oraya gitmiş hatta dönmek bile istememiş olduğunu hissettiğini söylemezdi.

SU AKAR, YOLUNU BULUR…

Yeniden sahnelere dönmeyi düşünüyor musunuz? Şarkılarınızla uzun yıllar tüm Türkiye’nin sevgilisi oldunuz, bitti mi bu süreç? Artık yazar Pınar Aylin olarak mı göreceğiz sizi?


Hiç belli olmaz, yine kitapta söylediğim gibi; "kader plana güler." Uzun zamandır çok ileriye dönük planlar yapmayı bıraktım çünkü suyun akıp yolunu bulduğuna inandım. Şu anda heyecanım ve hevesim tamamen yazmak üzerine odaklanmış olsa da günün birinde, tekrar içimi kıpırdatacak bir şarkı hissettiğimde, tabii ki yeniden buluşabiliriz. Her zaman sahip olduğum yeteneği "hediye" olarak gördüğüm için şu anda ne mutlu ki 2. hediyemi açıyorum. Sanatın her dalının, bizi duygularımızla ve hakikat bilinciyle en yüksek seviyede bağlantıda tuttuğuna inandığım için de sürekli şükrediyorum.
Konular Röportaj