PKK'da İdlib paniği

Türkiye’nin İdlib’de çatışmaları bitirmek ve güvenliği sağlamak için başlattığı harekat terör örgütü PKK’yı panikletti. TSK’nın Afrin’e operasyon yapmasından endişe eden PKK, teröristlerini bölgeden tahliye ediyor.

PKK'da İdlib paniği
Yeni Şafak'tan Yılmaz Bilgen'in haberine göre İdlib’e müdahale ederek terör koridoruna büyük bir darbe daha indiren Türkiye’ye karşı çok boyutlu tuzak kuruluyor. ABD bölgedeki gruplara “TSK ile savaşın, destek veririz” derken, Esed’e bağlı Muhaberat ajanları ise Mehmetçiğe karşı sabotaj göreviyle İdlib’e sızdı.

Çatışmasızlık bölgelerinde istikrar sağlama amaçlı olarak İdlib’e intikal edecek Türk birliklerine başta Esed ve ABD olmak üzere farklı aktörler tarafından tuzaklar kuruluyor. Yeni Şafak’ın ulaştığı bilgilere göre, İdlib hazırlıklarının başlamasıyla birlikte sayıları 150 ila 200 arasında değişen kadın ve erkek el-Muhaberat mensubu provokatörler, Hama-Humus yönünden ‘mağdur-mülteci’ görümünde İdlib’e girdi. Bu grubun, önümüzdeki günlerde çeşitli sabotajlar yapmasından endişe ediliyor. Astana’da yapılan anlaşmaya rağmen kışkırtmayı sürdüren Esed rejimi de İdlib’in çeşitli noktalarına bomba yağdırmaya devam ediyor.

ABD: 'TSK İLE ÇATIŞIN'

Bu arada Türkiye’nin müdahalesiyle İdlib’de safdışı kalan ABD, süreci baltalamak için her yolu deniyor. Pentagon ve CIA’in İdlib’deki bazı gruplarla görüşerek TSK’nın bölgeye girmesi durumunda silahlı direnişe başlamaları yönünde onları teşvik ettiği öğrenildi. Yeni Şafak’ın ulaştığı bilgilere göre bazı muhalif gruplarla görüşen Amerikalılar, “Türkiye ile savaşmanız durumunda Ürdün üzerinden size yardım ederiz” vaadinde bulunuyor.

DEAŞ’LILAR DA ORADA

Aynı kapsamda Hama-Akerbat ve Kalemun bölgelerinden rejim otobüsleriyle taşınan binlerce DEAŞ’lıdan bir kısmı da İdlib’e sevk edildi. TSK’ya karşı sabotajlarda bulunacak DEAŞ’lıların mühimmat ihtiyaçları ise el-Muhaberat tarafından sağlanacak. Türkiye ile İdlip’te bulunan muhalif gruplar arasında büyük çaplı çatışma çıkarılması ve Afrin hedefinin ötelenmesi Türkiye karşıtı blokun öncelikli hedefi olarak gösteriliyor.

Kaçacak delik arıyorlar

Sınır hattında İdlib operasyonu için konuşlanan Türk askeri, PKK’da paniğe yol açtı. Örgüt muhtemel kuşatma korkusu ile birçok militanını bölgeden çıkardı. Suriye Muhaberatı’nın desteği ile bir kısmı Akdeniz’den sahil illerine gönderilen teröristlerden bir kısmı ise Halep-Haseke hattından önce Kuzey Irak’a daha sonra da Türkiye’nin güneydoğu bölgesine sevk ediliyor. Son 3 gün içerisinde Şırnak başta olmak üzere terör örgütüne yönelik operasyonlarda etkisiz hale getirilen teröristlerden 8’inin Afrin doğumlu olması dikkat çekiyor.

‘SİYDEM’ ONLARDAN BİRİ

PKK'da İdlib paniği

Mehmetçiğin İdlib’e yığınağı sonrası tedirginliği artan ve sonraki hedefin Afrin olacağını bilen PKK/PYD’nin bölgeden çıkarıp farklı yerlere yönlendirdiği terörist sayısının son 20 günde 350’i bulduğu belirtiliyor. Türkiye’nin güneydoğu bölgesine gönderilenlerden ‘Siydem’ kod adlı terörist, geçtiğimiz günlerde güvenlik güçlerince vuruldu.

Sınırda ilk saldırı

İdlib operasyonu kapsamında ilk Türk heyeti dün sabah İdlib’e geçerek temaslarda bulundu. Bölgedeki muhalif grupların refakatiyle terör örgütü PKK/PYD’nin sınır mevzilerinin yeraldığı Saman Kale bölgesine giden 3 araçlık Türk konvoyu 8 saat boyunca içeride kaldı. Daha sonra bölgenin hemen güneyindeki Dar ed-Izze’ye geçen Türk heyetine PYD’li teröristlerce saldırı düzenlendi. Afrin güneyindeki PYD’li teröristlerin top atışı, Türk heyetinin 200 metre yakınına düştü. Saldırıda can kaybı ya da yaralanma olmadı.