Polisten Başkan Obama'ya ırkçı tutum!

ABD polisinin başta siyahîler olmak üzere ülkedeki göçmenlere ırkçı davrandığına dair çıkan haberler raporla doğrulandı. Polis, Obama'ya karşı bile ırkçı tutum içinde.

Polisten Başkan Obama'ya ırkçı tutum!
Sabah'ın haberine göre ABD Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan bir rapor, ülkedeki ırk bazlı ayrımcılığı ve polis şiddetini bir kez daha tartışmaya açtı. 18 yaşındaki silahsız genç Michael Brown'ın, beyaz bir polis memuru tarafından öldürüldüğü Ferguson bölgesini kapsayan raporda, çarpıcı istatistiklere yer verildi. Bugün kamuoyuyla paylaşılması beklenen belgelere NewYork Times ve Fox News gibi haber kurumları ulaştı. Olay yaratan rapor "Ferguson polisi rutin ve sistematik bir şekilde, siyahî vatandaşların anayasal haklarını ihlâl ediyor" şeklinde özetlendi. Raporda yer alan bilgilere göre Ferguson nüfusunun yüzde 67'si siyahî vatandaşlardan oluşuyor, fakat 2012-14 yılları arasında araçları polis tarafından çevrilenlerin yüzde 85'i siyahî. Rapora göre; gözaltına alınanların yüzde 93'ü, polisin kuvvet kullandığı kişilerin yüzde 88'i, arama emri çıkarılanların yüzde 92'si, 2 günden fazla hapis yatanların ise yüzde 95'i siyahîlerden oluşuyor.

"OBAMA BAŞKAN KALAMAZ"

Rapor, Ferguson'daki kamu görevlilerinin, birbirlerine ırkçı ifadeler içeren elektronik postalar attığını da ortaya çıkardı. 2008 yılında atılan bir e-postada, "Obama, başkanlık koltuğunda uzun süre kalamaz. Hangi siyahî, 4 yıl boyunca istikrarlı bir işte çalışabilmiş ki?" ifadelerinin yer aldığı tespit edildi. Bir elektronik postada siyahi vatandaşların maymun şeklinde karikatürleştirildiği, bir diğerindeyse "Siyahîlerin kürtaj yaptırması, suç oranının düşmesi demektir" gibi ifadeler kullanıldığı ortaya çıktı. NewYork Times gazetesi, belgeleri "Ferguson'un 3'te biri beyaz. Fakat rapor ortaya çıkardı ki istatistikler sadece siyahî suçluları yakalıyor" şeklinde yorumladı.

BAKANLIK DA POLİSİ TEMİZE ÇIKARDI

ABD Adalet Bakanlığı, geçen yıl Missouri eyaletine bağlı Ferguson kasabasında, silahsız 18 yaşındaki siyahi Michael Brown'ı öldüren polis memuru Darren Wilson hakkında sivil haklar soruşturması açılmasına gerek olmadığına hükmetti. Polis Wilson'ın vatandaşlık haklarını ihlal ettiğine yönelik herhangi bir kanıtın bulunmadığını ifade eden Bakanlık, adli delillerin ve şahitlerin Wilson'ı desteklediğini belirtti. Geçen yıl 9 Ağustos'ta meydana gelen olayın ardından polis Wilson, yerel makamlarca açılan soruşturmada büyük jüri tarafından suçsuz bulunmuştu. Karar ülke çapında protesto edilmişti.