Protein ve kalsiyum zengini peynir

Soframızdan asla eksik etmememiz gereken kalsiyum deposu peynirin faydalarını yeniden hatırlamaya ne dersiniz?

Protein ve kalsiyum zengini peynir
Akşam'dan Nil Şahin Gürhan'ın yazısı...

Sabah kahvaltılarının olmazsa olmazı, çay ve simitin vazgeçilmez parçası peynirin faydaları hepimizce malum. Soframızdan asla eksik etmememiz gereken kalsiyum deposu peynirin bu faydalarını yeniden hatırlamaya ne dersiniz?

GÜÇLÜ KALSİYUM KAYNAĞI 

Peynir sütten üretilen protein içeriği yüksek, kalsiyum açısından zengin bir yiyecektir. Günlük protein ve kalsiyum ihtiyacımızı karşılamak için her gün 2-3 dilim peynir  yememiz gerekir. Kalsiyumun en iyi kaynağı; peynir de dahil olmak üzere süt ve süt ürünleridir. Süt ve süt ürünleri tüketmeden günlük kalsiyum ihtiyacımızı karşılayabilmemiz mümkün değildir.. Peynirler yapılış şekillerine, kullanılan malzemelere ve uygulanan prosedüre göre birçok çeşit ve lezzette üretiliyor. Kişisel lezzet farklarına uygun, geniş ürün ve lezzet yelpazesi sunuyor. Bu durum geniş kitlelerin peynir tüketiminde kolaylık sağlıyor.  Yapılan çalışmalara göre peynirde bulunan kalsiyumun faydası ve miktarı
peynirin türlerine göre değişiyor, ancak çeşitli peynirlerden vücudumuzun aldığı kalsiyum miktarları ortalama aynı seviyelerde oluyor.

KALİTELİ PROTEİNLER

Peynirde bulunan whey proteininin biyoyararlılığı 100 üzerinden 95’Tir.  Vücudumuz bu proteinin neredeyse tamamını etkili bir şekilde kullanabiliyor. Bu protein hızlı bir şekilde sindirilip emiliyor. Maalesef peynir yapım sürecinde whey proteininin bir kısmı süzülerek uzaklaştırılıyor. Fakat  buna rağmen peynirin protein kalitesi oldukça yüksek olarak kalıyor. Son zamanlarda peynire D vitamini takviyesi üzerine yapılan çalışmalar giderek artıyor. Peyniri D vitaminiyle zenginleştirme olumlu sonuçlar veriyor. Yapılan çalışmalar D vitaminiyle zenginleştirilmiş peynirlerin saf D vitamini takviyesi kadar etkin olduğunu gösteriyor. Özellikle D vitaminiyle zenginleştirilmiş peynir tüketen erişkin ve orta yaşlı bireylerin, D vitamini değerlerinde olumlu seviyede artış görülüyor. D vitamini kalsiyumun emilmesi ve vücudumuz tarafından etkin bir şekilde kullanılabilmesi için gereklidir. Peynirlerin D vitaminiyle zenginleştirilmesi de içeriğindeki zengin kalsiyum değerlerinden olabildiğince fazla faydalanmamızı sağlanabilir.

HER KAHVALTIDA PEYNİR OLMALI

D vitamini ve kalsiyum özellikle bebekler ve çocuklarda sağlıklı diş ve kemik gelişiminde olmazsa olmazlardandır. Çocukların yeterince güneşten faydalanmaları ve süt ürünlerinden gerektiği kadar tüketmeleri sağlıklı ve yeterli büyümeleri için çok önemli. Proteinden zengin peynirde yüksek kalsiyum içeriğiyle çocuk beslenmesinde muhakkak yer almalı. Bu açıdan her sabah kahvaltıda peynir olmalı.

PEYNİR ALIRKEN DİKKAT EDİN 

- Kendine özgü renk ve görünüşte olmalı, gözle görülebilir küf olmamalı.

- Temiz olmalı, üzerinde pas, küf olmamalı.

- Kendine özgü tat ve kokuda olmalı, yabancı tat ve koku olmamalı

- içinde yabancı madde bulunmamalı.

- Peynirin ambalajın vakumunun bozulmamış olmasına, hava almamış olmasına dikkat edin. Peynir havayla temas etmemeli. Havayla temas ettiğinde; ortam havasından peynire kontaminasyon nedeniyle yüzeyinde küf üremesine sebep olur.

- Peynir ambalajlarında etiket kontrolü yapın. Son kullanma tarihi geçmiş ürünler almayın.


(NİL ŞAHİN GÜRHAN / AKŞAM)