'Putin, Ukrayna krizini planlamıştı' iddiası!

Rusya'da Putin karşıtı gazete Novaya, Kremlin'de 4-12 Şubat 2014'te yapılan gizli görüşmelerin detaylarını yayımladı. Buna göre Rusya hükümeti, Ukrayna krizini öngören 7 aşamalı bir yol haritası hazırladı.

'Putin, Ukrayna krizini planlamıştı' iddiası!
Sabah'ın haberine göre ABD ile Rusya'yı Soğuk Savaş yıllarına geri götüren Ukrayna krizi hakkında ilginç bir iddia ortaya atıldı.

İddianın sahibi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin karşıtı olan ve internetten yayımlanan Rusya merkezli Novaya gazetesi. Habere göre aslında Putin yönetimi, Ukrayna krizini en başından beri planlamıştı. Kremlin'de 4 - 12 Şubat 2014'te yapılan ve Novaya'ya sızdırıldığı belirtilen gizli görüşmelere dayandırılan haber, "Rusya'nın, Ukrayna'nın içişlerine direkt olarak karıştığının kanıtı" olarak sunuldu. Novaya gazetesi, Putin hükümetinin öngörülerine "bütünleştirici" ismini verdiğini yazdı. Planlara göre Ukrayna krizine dair 7 aşamalı bir yol haritası belirlendi. Plan daha Ukrayna'nın başkenti Kiev'de bulunan Maidan'daki gösteriler başladığında masaya yatırıldı. Rusya yönetimi dönemin Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in daha fazla görevinde kalamayacağını öngördü. Hatta Yanukoviç'in Rusya'ya sığınacağı bile hesaba katıldı. Devrik lider 22 Şubat'ta ülkesini terk etmişti. Yanukoviç'in ardından Putin'in ekibi vakit kaybetmeden Kırım'ın ilhakı için devreye girdi. İstenilen şey Mart 2014'te gerçekleşti. Kırım, Rusya'nın toprağı oldu.

ORDU CANLANACAK

Kırım'ın ilhakına yasal zemin sunmak için Ukrayna'nın diğer bölgelerinde de bağımsızlık referandumu senaryoları ayarlandı. Bu sırada Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı güçlerle bağlantılar güçlendirildi. Tüm bunların yanı sıra Kremlin'deki ekip, olacakların ardından Rusya'ya uygulanacak ekonomik yaptırımları da öngördü. Ancak yaptırımlara rağmen Ukrayna'nın doğusunda yeni nüfus katkısının ve endüstriyel potansiyelin sağlanacağı kaydedildi. Elde edilecek başarıların en önemlisi olarak Rus ordusunun yeniden canlanacağı belirtildi. Belgelerin sonucunda ise Rusya'nın küresel alanda "oyun kurucu" pozisyona sıçrayacağının altı çizildi. ABD ve Batı en başından bu yana Rusya hükümetini Ukrayna'daki krizi körüklemekle suçluyor. Rusya ise iddiaları reddediyor.