Putin'den Türk Akımı ve 15 Temmuz mesajı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte 23. Dünya Enerji Kongresi'nin açılışının yapıldığı salona geldi.

Putin'den Türk Akımı ve 15 Temmuz mesajı
Hürriyet'te yer alan habere göre Putin zirvede yaptığı konuştuğu Türk Akımı projesini hayata geçirmek istediklerini söyledi. darbe girişimiyle ilgili de Türk halkını tebrik etti. Putin, Türkiye'nin zor bir dönemden geçtiğini söyleyerek, "Son olarak bir darbe girişimi oldu. Biz de takip ediyorduk. Türk halkını tebrik ediyorum ki durum kontrol altına alındı" dedi.

23. Dünya Enerji Kongresi İstanbul'da başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin kongrenin yapıldığı salona birlikte geldi.

Dünyanın pek çok ülkesinden üst düzey katılımın sağlandığı zirvenin açılışında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev, Venezüela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve Başbakan Binali Yıldırım da hazır bulundu.

15 Temmuz darbe girişimi ile ilgili bir sunumun yapıldığı zirve, şehitler için saygı duruşunda bulunulması ile başladı.

PUTİN'İN AÇIKLAMALARI:

Putin zirvede yaptığı konuşmada şunları söyledi: Hidrokarbon ve enerji piyasalarındaki konjonktür son yıllarda çok değişti. İnsanlık yeşil enerjiye doğru gitmektedir. Yeni teknolojilerin kullanımı bu süreci daha da hızlandırmaktadır ama petrol ve doğalgaz tüketimi de artıyor.

Geleneksel enerji kaynaklarına olan talep Çin ve Hindistan gibi büyük ekonomilerde üretimin artmasıyla yükselmektedir. Tahminlere göre 10 sene sonra sıvı doğalgaz ticaretinin hacmi, boru hatlarındaki sevkiyat miktarını aşacaktır.

20-30 yıl sonra dünyamızda halen hidrokarbon talebinin artıyor olacağı tahmin ediliyor. 2020 yılına kadar petrol tüketimi yüzde 26 olacak.

TÜRK AKIMINI GERÇEKLEŞTİRMEK İSTİYORUZ

Petrol çıkarma sabitleştirilmeli. Serbest ticaret ve adil rekabetten yanayız. Enerji kısıtlamaları kabul edilemez. Son zamanda moda haline gelen tek taraflı yaptırımlar kabul edilemez. Bu bizi iyi bir sonuca getirmiyor. Bazı ülkeler iş adamlarına avantajlı teklifleri kapatın talimatı veriyor. Bu tür hareketler enerjiye ve küresel ekonomiye istikrar sağlamıyor. Biz yeni kaynakların keşif ve aramasına yatırım yapıyoruz, zor koşullarda olsa bile çıkarmaya da yatırım yapıyoruz. AB'nin enerjisini 50 yıldır biz sağlıyoruz. Şu anda ikinci proje konusunda çalışıyoruz. Erdoğan ve diğer ortaklarımızla Türk Akımı'nı ele alıyoruz ve bunu da gerçekleştirmeyi istiyoruz

DARBE YORUMU

Putin, Türkiye'nin zor bir dönemden geçtiğini söyleyerek, "Son olarak bir darbe girişimi oldu. Biz de takip ediyorduk. Türk halkını tebrik ediyorum ki durum kontrol altına alındı" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmasının satır başları şöyle:

"TANAP projesini inşa ediyoruz. Türk akımı projesiyle ilgili çalışmalar sürüyor. DOĞU Akdeniz gazı da bizim için alternatif haline geliyor. Sene sonunda kritik adımlar atacağız, büyük yatırımlar gerçekleştireceğiz. Güvenilir ortak hedefine bir adım daha yaklaşacağız.

Önem verdiğimiz bir diğer alan da nükleer enerjidir. Rusya ile Akkuyu nükleer santral anlaşması yaptık. Japonya ile de Karadeniz kıyısında bir anlaşma yaptık. Şimdi de üçüncü nükleer santral projesini hayata geçirmenin arayışı içindeyiz.

Hedefimiz toplam içinde nükleer enerjiyi yüzde 10’a çıkartmak. Rüzgar güneş ve hidrolik kaynakların enerji sepetindeki payını yüzde 30’a çıkartmak için çalışıyoruz.

'GELİN BERABER MÜCADELE EDELİM'

Musul’un hem DEAŞ tehdidinden, hem mezhepçilik baskınından kurutulması için gelin beraber mücadele edelim. Gelin barış için elimizdeki imkanları en iyi şekilde kullanalım. Gelin yeni ufukları hep birlikte kucaklayalım.

Yaklaşık 3 ay önce ordumuzun içine sızmış olan FETÖ mensubu bir grup terörist bir darbe girişiminde bulundu. TBMM, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, polis binaları ve birçok kurumumuz bombalandı. Sivil insanların üzerine ateş açıldı.

Milletimizin cesareti ve kahramanlığı sayesinde bu girişim başarısızlığa uğradı. Bunun arkasında FETÖ ve Pensilvanya’daki ele başı vardır.

Siz de buraya gelerek bize destek olduğunuzu gösterdiniz. Sizin bu asil duruşunuz bize demokrasi ve insan hakları dersi vermeye kalkan birilerine örnek olur."