Ramazan Akyürek tutuklandı!..

Hrant Dink soruşturması kapsamında gözaltına alınan eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, savcılıkta verdiği ifadede tüm suçlamaları reddetti... 'Üç maymun'u oynayan Akyürek tutuklandı.

Ramazan Akyürek tutuklandı!..
Akşam'dan Seda Kılıç'ın haberine göre Hırant Dink soruşturması kapsamında Ankara’da gözaltına alınan ve İstanbul’a getirilerek adliyeye sevk edilen dönemin İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek’e soruşturma kapsamında daha önce alınan ifadeler soruldu. Savcıya 16 sayfalık ifade veren Akyürek, cinayet sonrası Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah’ın kendisine bilgi vermediği yönündeki ifadesi için “Emniyet müdürümüzün yardımcı olmadığım ifadesi tamamen gerçeğe aykırıdır” demekle yetindi. 

BİLGİ SAKLAMADIM, BİLDİRDİM

Cerrah'ın, Erhan Tuncel’in istihbarat elemanı olduğunun ortaya çıkmasından sonra kendisinden yardım istemesine rağmen bilgi gizlemekteki kastı sorulan Akyürek, "Bilgi sakladığım şeklindeki soruya katılmıyorum” diye cevap verdi. Hrant Dink'in öldürüleceğine dair kendilerine bilgi gelmediğini söyleyen Cerrah'ın bu ifadesine de Akyürek, Trabzon Emniyet Müdürü olarak İstanbul Emniyeti'ne ve İstihbarat Dairesi'ne resmi yazıyla bildirmiştim” dedi. Hrant Dink cinayeti davasına bakan mahkemenin başkanı Erkan Canak’ın sahte isimle dinlenilmesi de hatırlatılan Akyürek’e, “Sahte resmi belgelerle neden sizin adınıza dinleme talebinde bulunuldu” sorusuna da Akyürek, “Bu konuyu ilk kez burada öğrendim” diye cevapladı.

Polisin merakı dosya kapattırdı

Ramazan Akyürek'in ifadesi çarpıcı bir bilgiyi daha ortaya çıkardı. Geçtiğimiz günlerde savcılığa gelerek ifade veren Malatya İstihbarat Şube Müdürü Ali Loğoğlu, cinayet döneminde, Hrant Dink’in Malatyalı olması ve Malatya’da da Ermeni vatandaşların çok bulunması sebebiyle İstihbarat Daire Başkanlığı’na ait bir programda Hrant Dink ismini sorgulattığını anlattı. Sorgulamayı yaptığında Yasin Hayal’in Dink’e karşı eylem yapacağı bilgisine ve telefon numarasına ulaştığını anlatan Loğoğlu, şunları söyledi:

'İLK KEZ ÖĞRENİYORUM'

“Telefon numarasına ulaşmam nedeniyle Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde cep telefonu DATA sisteminden Yasin Hayal ile ilgili sorgulamayı yaptım. Ben Hrant Dink ile ilgili İDP kayıtlarına baktıktan hemen sonra İstihbarat Daire Başkanlığı'nca Hrant Dink’e ait İDP kayıtları kapatıldı. Bir daha İDP kayıtlarından Hrant Dink dosyasına giremedik.”
Ramazan Akyürek, bu konuyu da ilk kez öğrendiğini belirterek o dönemde bu problemin kendisine iletilmediğini söyledi.

Suçu: 'Görevi kötüye kullanmak'

Ramazan Akyürek dün İstanbul Cumhuriyet Savcısı Gökalp Kökçü tarafından sorgulandı. Akyürek,  “ihmali davranışla ölüme sebebiyet vermek”, “resmi belgede sahtecilik” ve “görevi kötüye kullanmak” suçlarından çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.