Ramazan ayında sıcaklardan bunalmayın

Ramazan ayının gelişiyle birlikte, önümüzdeki hafta salı gününden itibaren iftar ve sahur sofraları kurulmaya başlayacak. Paylaşmanın, bir araya gelip şölen sofralarında keyif yapmanın, empatinin ön planda olacağı bu dönemde oruç tutanlar sağlıklarına da dikkat etmeli.

Ramazan ayında sıcaklardan bunalmayın
Sözcü'nün haberine göre özellikle sıcak havada oruç tutma konusunda sorun yaşamamak için bu önerilere göz atın…

Su veya hurma

Oruç, 1 bardak su veya 1 adet hurmayla açılmalıdır. Orucu açtıktan sonra öncelikle peynir çeşitleri, domates, salatalık, yoğurt gibi tuzlu ve aşırı yağlı olmayan kahvaltılıklar; esmer, tam buğday ekmeği ya da pide; kuru baklagiller veya yoğurtlu çorbalar gibi iftariyelik denilen hafif gıdalar tüketilmelidir. Ana yemeğe geçmek için iftariyelikleri 15 dakika sonra beklemek yararlıdır.

İlk seçenek sütlü tatlılar

İftara doğru kan şekeri düşeceği için bedenin tatlı ihtiyacı artar. Ramazan ayı boyunca haftada en fazla 2 kez tatlı tüketilmesi gerekir. Bu tatlıların sütlü tatlılar olmasına özen gösterilmeli, sütlaç, muzlu güllaç, meyveli sütlü milkshake tercih edilmelidir.

Suyu dengeli tüketin

İftarda midenin bir sürahi suyla genişletilmemesine dikkat edilmesi gerekir. Bu süreçte mide hacminde zaten yenilen yemeklerden dolayı gereksiz olarak bir büyüme söz konusu olur. Bu nedenle sabırlı olunmalı, iftar boyunca sadece 2 bardak su tüketilmelidir. Vücudun günlük rutin 2-3 litre su ihtiyacı, oruç tutulmayan saatler arasında eşit olarak dağıtılmalıdır.

Ara öğün seçimi özen ister

Ramazanda açlık saatleri çok uzun, yemek saatleri ise çok kısa olduğu için günlük ihtiyacımız olan gıdaları tüketmek için yeterli zaman olmamaktadır. Saat 22.30-23.00 gibi bir bardak süt veya kefir, 1 porsiyon peynirli omlet, 5 adet tuzsuz badem, 2-3 dilim tam buğday ekmeği, söğüş sebze, 1 orta boy şeftali, 1 kase elmalı tarçınlı sütlaç ya da 1 orta boy muz tüketmek bedenin ihtiyaçlarını yerine getirmek için yeterlidir.

Uzun süreli tokluk ve susuzluk hissi için

Sahurda şeftali, yoğurt veya kefir tüketimi gün içinde daha az susamanızı sağlar. Tuzlu gıdalar, yağlı kızartmalar, salamura besinler, şarküteri et grubunun daha çok susattığı unutulmamalıdır. Basit şeker içeren gıdalar, makarna, pirinç, beyaz ekmek, patates gibi sindirimi kolay olan posasız yiyecekler daha çabuk acıkmanıza sebep olur. Yağ oranı düşük, kaliteli protein içeren yoğurt, kefir gibi besinler uzun süre tokluk hissi verir.