Reza Zarrab hakim karşısına çıktı

ABD'de yargılanan İran asıllı iş adamı Reza Zarrab mahkemeye çıktı.

Reza Zarrab hakim karşısına çıktı
Karar çıkmadı!

Habertürk'te yer alan habere göre
ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımları delmek için komplo düzenlemek suçlamasıyla New York'ta tutuklu bulunan iş adamı Rıza Sarraf, hakim karşısına çıktı.

Manhattan Federal Mahkemesindeki duruşmada, Sarraf'ın avukatlarının, "davanın düşmesi" ile "Miami'de gözaltına alındığı sırada telefonundan elde edilen delillerin dosyadan çıkarılması" talepleri değerlendirildi.

Sarraf'ın avukatlarından Paul Clement, mahkemede yaptığı savunmada, savcılığın yönelttiği suçlamalarla müvekkilinin yargılanabilmesi için sanığın ABD vatandaşı olması gerektiğini belirterek, Sarraf'ın ise hem ABD vatandaşı olmadığını hem de tüm işlemleri üçüncü ülkelerden gerçekleştirdiğini söyledi.

Müvekkilinin, ABD'de herhangi bir şirketle iş bağlantısı da olmadığını belirten Clement, savcılığın yargılama yetkisi sınırlarını aştığını savunarak davanın düşmesini talep etti.

Avukatlardan Benjamin Brafman da FBI ve savcıların önceden planlayarak müvekkilini Miami havalimanında gözaltına alarak sorguladıklarını ve sorgulama sırasında usulsüz şekilde cep telefonunun şifresini talep ettiklerini öne sürdü.

Havalimanındaki sorgulama ve telefondaki bilgilerin elde ediliş biçiminin yasalara aykırı olduğunu savunan Brafman, davanın düşmemesi halinde bu delillerin dosyadan çıkarılmasını istedi.

Savcılık ise yabancıların herhangi bir ABD kuruluşunu aracı yaparak yaptırımları delmesinin de ABD yargısının yetki alanına girdiğini, Sarraf'ın para transferlerinde ABD bankalarını kullandığını savunarak davanın düşürülmesi talebinin reddedilmesini istedi.

Hakim Richard Berman, savunmaları dinlediğini ve konuyu değerlendirip kararını taraflara ileteceğini belirterek yaklaşık 2 saat süren duruşmayı sonlandırdı.

Berman'ın birkaç hafta içinde kararını vermesi bekleniyor.

Davanın düşürülmemesi ve ilerleyen süreçte savcılık ile avukatların uzlaşamaması durumunda ilk duruşma, 23 Ocak 2017'de yapılacak.