Reza Zarrab'ın başvurusu reddedildi!

New York’ta tutuklu yargılanan İran asıllı Türk iş adamı Reza Zarrab’ın avukatlarının başsavcılığın şimdiye kadar kendileriyle paylaştığı 600 bini aşkın belgeye konulan ‘yabancıya gizlilik’ kararının kaldırılması için verdikleri dilekçeyi mahkemenin yargıcı Richard Berman reddetti.

Reza Zarrab'ın başvurusu reddedildi!
Hürriyet'ten Rıza Canikligil'in haberine göre Başsavcı Preet Bharara’nın yargıç Richard Berman’a verdiği dilekçede, Türkiye Adalet Bakanlığı’nın 17 Aralık fezlekesi ile ilgili kendilerine soru soramayacağını, konunun ABD mahkemeleri ve yasalarını ilgilendirdiğini ifade etti. Bharara, dilekçesinde ayrıca Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Bekir Bozdağ’ın ise Adalet Bakanı Loretta Lynch ile görüşmesinde Zarrab davasını dile getirdiklerini aktararak, “Bu durumun tek açıklaması ileride Türk Hükümeti’nin davaya müdahale edebilme çabası” şeklinde yorumladı.

Zarrab’ın avukatlarının e-posta ve iPhone’undan alınan delillere yaptıkları itirazlara da cevap veren Bharara, Zarrab’ın Microsoft’taki ‘Hotmail’ hesabını arama emrini 23 Eylül 2014’te ABD Magistrate Yargıcı Kevin Nathaniel Fox’un kararı ile aldıklarını ve delillere bu sayede ulaştıklarını söyledi.

TÜRK MAKAMLARA VERİLEMEZ

Bharara, Türkiye Adalet Bakanlığı’nın Zarrab ile ilgili Türkiye’deki soruşturmada Eylül 2014’de son derece önemli olduğu halde ‘Hotmail’deki e-posta adresini arama kararını vermediğini kaydederek, bu kararın Türkiye’deki rüşvet çarkını ispat ettiğini ve belgelerin bu yüzden Türk makamlarına verilemeyeceğini iddia etti.

Ayrıca Bharara, “Türk yargısı ile ilgili bu ortamda, mahkemedeki delilleri koruma kararını kaldırmak, tek amacı bu soruşturmaya müdahale etmek olan Türk hükümetinin işine yarar” ifadesini kullandı. Zarrab’ın avukatlarının 17 Aralık ile ilgili polis raporunun gerçekliğinin Türk makamlarına sorulmasının zorunlu olduğuna inanmalarının anlamsız olduğunu belirten Bharara, “ABD Adalet Bakanlığı bu raporu kendisi inceleyebilir. Ayrıca, Türkiye Adalet Bakanlığı’nın ABD’nin bu raporu nasıl değerlendirdiğini anlayabilecek durumu yoktur” dedi.

DURUŞMA 23 OCAK’TA

23 Ocak’ta başlayacak duruşmalara kadar tüm delilleri inceleyip gerçekliğini araştırmaları gerektiğini belirten Zarrab’ın avukatları, çok sayıda banka dekontu ve e-posta yazışmalar olduğunu bunların doğruluğunu sormaları gerektiğini bu yüzden yurtdışı yasağının kaldırılması gerektiğini belirtmişlerdi. Zarrab’ın avukatı Benjamin Brafman tarafından Yargıç Richard Berman’a sunulan dilekçede, 600 bin belge arasında Zarrab’ın kullandığı e-posta hesaplarındaki yazışmaları, banka hesap dökümleri, işlem kayıtları ve havale dekontları olduğu kaydediliyor.

Bharara, Türkiye’de 17 Aralık operasyonunun başlamasına neden olan ancak sonra kapatılan ve yayın yasağı getirilen 400 sayfalık 17 Aralık fezlekesinin İngilizce çevirisi ile görseller ve tape’lerin de yer aldığı dosyayı ABD Federal Adalet Sistemi’ne dahil etti. FBI’ın İstanbul bürosundaki bir ajanın mahkemeye sunulan fezlekeyi inceleyip doğruluğunu teyit ettiğini ve bunun Türk polisinin hazırladığı formattaki diğer raporlarla uyuştuğunu belirttiği kaydedildi.