Romatizmadan yana dertli olanlar, dikkat!

Türkiye’de görülme sıklığı çok yoğun olan romatizma yaşam kalitesini de düşürüyor. Dr. Adnan Bağrıaçık romatizma hastalarının uzak duracağı ve de tercih edeceği mutfak tüyolarını verdi.

Romatizmadan yana dertli olanlar, dikkat!
Bugün'den Serda Kıvılcım'ın haberine göre romatizma iltihabı bir eklem hastalığı. Bazı besinler veya tüketilme şekilleri bu iltihabı dolasıyla romatizmayı azdırıyor. Dr. Adnan Bağrıaçık, “Antienflamatuar yani iltihap karşıtı ilaçları ‘mutfaktan bulmak’ hem sizi tedavi eder, hem de yan etki ihtimali çok düşüktür” dedi.

ŞEKERLER

Romatizmal ağrı çekenler, meşrubatlar, meyve sularından uzak durmalı. Şeker yönünden kutu kola 10 küp şeker emmekle aynı zararı veriyor. Hamur işleri ve tatlılar da zararlı. Bazen ambalajın üstünde şeker içerdiği yazmaz ama mısır şurubu, dekstroz, fruktoz, altın şurubu, maltoz, sorgum şurubu ve sakroz yazabilir ama sonuç aynı kapıya çıkar. Peki tatlısız olmuyor diyorsanız ne yapacaksınız? Organik bal veya pekmezle tatlandırma işlemi yapabilirsiniz? Taze veya kurutulmuş meyveleri yiyebilirsiniz. Hurma, incir, kivi, Trabzon hurması, mandalina, çilek, böğürtlen, yaban mersini, muhteşem tercihlerdir.  

YAĞLAR

Yemeklerimizde mısır ve ayçiçeği yağını kullanmayın. Doğal sızma zeytinyağı veya fındık yağını tercih ederseniz, romatizmanız azmaz, Omega 3‘ünüz artar.

KIRMIZI VE İŞLENMİŞ ET

Yaygın tükettiğimiz kırmızı etler sığır, koyun etleri, işlenmiş etler ise sosis-sucuk-salamdır.  İşlenmiş et kurutulmuş , tuzlanmış, tütsülenmiş ya da kimyasal olarak korunmuş hayvansal  ürünleri kapsar. Maalesef hem kırmızı et hem de işlenmiş etler romatizmaldir ve kanserojendir. Kırmızı et yerine doğal kümes hayvanları ve doğal balık tercih edebilirsiniz. 

RAFİNE TAHILLAR

Sadece romatizmanızı azdırıp, ağrılarını, eklemlerdeki şişliğinizi artırmıyor, bir de şeker, kalp ve kanser gibi hastalıkların da başlamasını hızlandırabiliyor. Pirinç, un, ekmek, makarna, bisküvi, börek, baklava, rafine tahıllardan zengindirler. Kahvaltı gevrekleri, zararlı şeker ve aroma eklenmiş rafine tahıllardır.

YAPAY BESİN KATKILARI

Aspartam ve glutamat; romatizmanızı zirveye çıkarmak için birebirdir. Paketlenmiş gıdalarda bolca var. Katkı maddeleri yerine baharatlar, doğal tatlandırıcılar, kokulu bitkileri kullanabilirsiniz.

SİZE DOKUNAN BESİNLER

Çoğu insan belirli yiyeceklere karşı hassastır, kendiniz için tolere edemediğimiz bu yiyecekleri tespit edin. En sık hassasiyet gösterilen besinler buğday, süt, kabuklu yemişler ve yumurtalar olarak sayabiliriz. Ama yine de sizin vücudunuzun istemediği, reaksiyon verdiği (baş ağrısı, yorgunluk, ishal, mide spazmları ) besinleri tespit edin ve hayatınızdan çıkarın. Mesela neyi içerseniz, yerseniz eklem ağrılarınız azıyor? Ya da neyi yer içerseniz eklem ağrılarınıza iyi geliyor, onları tespit edip öyle beslenmek doğrudur.

TRANS YAĞLAR

Sadece romatizmal iltihabı artırmakla kalmaz, iyi kolesterolü düşürür, kötü kolesterolü yükseltir, obezite ve insülün direncine sebep olurlar. Trans yağları fast food, derin yağda kızartılmış gıdalar, ticari olarak fırınlanmış ürünler, margarin ve bitkisel yağlarda bolca buluruz. Romatizmal ağrısı olanlar mutlak uzak durmalı.

SÜT ÜRÜNLERİ ROMATİZMAYI COŞTURUR

Her ne kadar yüksek kalsiyum içeriği kemiklerimize iyi gelse de; süt, peynir, tereyağı romatizmamızı coşturur. Gizli süt içeren kurabiye, bisküvi, kek, krem soslar, kutulu tahıl gevrekleri ve çikolatalara ayrıca dikkat etmemiz gerekir. Kefir ve tatlandırılmamış yoğurt süt alerjisi olmayanlar için aşırıya kaçmadan tercih edilebilir.

MANDIRA ETLERİ

Genelde soya fasulyesi ve mısır gibi tahıllarla beslenen bu hayvanların etleri; yüksek oranda iltihabı Omega 6, düşük oranda ise iltihap karşıtı (antienflamatuar) Omega 3 içerir. Bu hayvanlar dar alanda aşırı yağlanır ve yüksek doymuş yağlarla yüklüdürler. Daha kötüsü; onları hızlı büyütmek ve hastalıktan korumak için hormon ve antibiyotik verilir. Organik, otla beslenen serbest dolaşan hayvanlar daha fazla omega 3 içerir, daha az doymuş yağ içerir.