‘Ruslar kazaen Türk askerlerini vurdu’

Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada “Rusya’ya ait bir savaş uçağının attığı bomba kazaen TSK unsurlarının bulunduğu bir binaya isabet etti, 3 asker şehit oldu” denildi.

‘Ruslar kazaen Türk askerlerini vurdu’
Milliyet'ten Aydın Hasan'ın haberine göre Türkiye, ABD’nin öncülüğündeki koalisyon güçleri ile Rusya ve Esad güçlerinin hava harekâtı düzenlediği Suriye içinde ilk hava bombardımanı kazası yaşandı. Rusya’ya ait savaş uçağı Fırat Kalkanı harekatı bölgesinde Türk askerlerinin bulunduğu bir binayı vurdu. Kazaen meydana geldiği açıklanan bombalamada 3 Türk askeri şehit düşerken, 11 asker yaralandı.

Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, şu bilgiler verildi: “Fırat Kalkanı harekâtı bölgesinde, 09 Şubat 2017 tarihinde saat 08:40 sularında, Rusya Federasyonu’na ait bir savaş uçağı tarafından DAEŞ hedeflerine icra edilen hava harekatı esnasında, kazaen TSK unsurlarının olduğu bir binaya isabet eden bomba ile üç kahraman silah arkadaşımız şehit olmuş, biri ağır olmak üzere 11 kahraman silah arkadaşımız ise yaralanmıştır.”

Suriye’de sürdürülen Fırat Kalkanı harekâtında önceki gün El Bab bölgesinde terör örgütü DEAŞ unsurlarının saldırısında beş asker şehit oldu, 10 asker de yaralanmıştı.

Harekâtta 170. gün geride kalırken DAEŞ’in El Bab çevresinde yığınak yaptığı iki önemli yer olan Kabbasin ile Bzagah’da kontrol sağlandı. DAEŞ, böylece batı ve kuzeyin yanı sıra doğudan da tamamen kuşatma altına alındı.

DAEŞ kapana kısıldı

Önceki gün terör örgütünün 187 hedefi, topçu ateşi ile baskı altına alındı. Türk savaş uçakları, 66 hedefe hava harekâtı düzenledi ve 62 bina, bir karargâh binası, bir tünel girişi ve bir silahlı araç imha edildi. Koalisyona ait savaş uçakları da üç hava harekâtı düzenlendi ve iki havan, iki tünel girişi, bir bombalı araç ve bir aracı imha etti. Yapılan topçu atışları, hava harekâtı ve çatışmalarda toplam 44 terörist etkisiz hale getirildi.

El Bab güneyden ise rejim güçleri tarafından sarıldı. Rejim güçleri, El Bab’ın kuzeyinde ve çok yakınında bulunan Tadif’e 1 kilometre kadar yaklaştı. Böylece DAEŞ’in El Bab’tan çıkarak Tadif’e geçmesi imkânı da azaldı. Rejim güçleri ile Fırat Kalkanı birlikleri arasında çatışma çıkmaması için Türkiye ile Rusya arasında askeri iletişim mekanizması işletiliyor.

24 Ağustos’ta başlatılan harekât çerçevesinde Azez-Cerablus hattında sınırdan 35 kilometre derinliği olan bin 900 kilometrekarelik bir alanda toplam 228 meskun mahalde denetim sağlandı.

Putin başsağlığı diledi

Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Rusya Federasyonu yetkililerinin, söz konusu olayın bir kaza olduğunu ifade ederek, üzüntülerini ve taziye dileklerini iletmişlerdir. Ayrıca, aynı olayla ilgili olarak Rusya Federasyonu Cumhurbaşkanı Putin, Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan’a üzüntülerini belirterek başsağlığı dileğinde bulunmuşlardır” denildi. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarına göre görüşmede, uluslararası terörle mücadele ve Suriye’deki son gelişmeler ele alındı. Görüşmede, Türkiye, Rusya ve İran öncülüğünde Suriye sorununa çözüm amacıyla başlatılan Astana sürecine de değinildi.

Akar, Rus mevkidaşıyla görüştü

Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar ile Rusya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Valeri Gerasimov telefonda görüştü. Gerasimov, El Bab’da yaşanan kaza sonucu şehit olan  askerler için Orgeneral Akar’a taziyelerini iletti. Görüşmede, yaşanan kaza nedeniyle Akar’a üzüntülerini  bildiren Gerasimov, şehitler için başsağlığı diledi.

‘Ruslar kazaen Türk askerlerini vurdu’