Sacit Aslan yazdı: "İki Soytarının Davası..."

"... Berkay mahkemeye aylık kazancı sorulduğunda 1000 TL demiş. Efendim kinaye yapıyormuş. Bu soytarı bey, kinaye ne demek biliyor mu acaba?"

Sacit Aslan yazdı: "İki Soytarının Davası..."

Her şeyi bir yana bıraktık Berkay ve Arda isimli iki mahalle adamının mahkemelik oluşunu takip ediyoruz.

Tarihte ünlü davalar vardır sanki onlardan biri, Dreyfus, Zaccho Vanzetti, Maymun Davası, öyle ya iki çok önemli soytarı arasında geçen çok ideolojik, siyasi ya da bilimsel karşıtlıktan çıkan bir dava sanki... Halimize bakın bizde Dünya’ya ileride filmi yapılacak Berkay-Arda davasına bakıyoruz.. Bittik yahu bu bitmeyen bitiklikten...

Berkay mahkemeye aylık kazancı sorulduğunda 1000 TL demiş. Efendim kinaye yapıyormuş. Bu soytarı bey, kinaye ne demek biliyor mu acaba?

1.Düşünüleni dolaylı olarak anlatan söz.

2.Üstü kapalı, dokunaklı, sitemli söz.

Sen hangisini demek istedin? Neyi düşünüyorsun da dolaylı anlattın, aç biraz, mahkemeler senin düşüncelerinin dolaylı anlatımını çözme yerleri mi?

Yok ikinci anlamı üstü kapalı, dokunaklı sitemli söz anlamında kullandınsa mehkemeler üstü kapalı sözleri çözme, bilmece köşeleri değil, sorulara doğru direkt cevap verilir, 1000 lira kazanman dokunaklı mı geliyor, yoksa az bulup sitem mi ediyorsun? Bunların yeri de mahkemeler değil.

Bence senin söylemek istediğin hiç biri değil, kullandığın kelimenin ne anlama geldiğini bilmiyorsun.

Senin gibi kullandığı kelimelerin anlamını bilmeden kullanan çok, cehalet ayıp olmaktan çıktığı için, o konuda rahat ol, ne çok ‘en iyi çıkış yapan sanatçı‘ ödülün var, taksiciler bile kıymetini bilmişler lakin sen bu Cumhuriyetin mahkemeleri karşısında kinaye, sitem, dolaylı anlatım kinaye oyunlarıyla iyi bir yurttaş çıkışı yapmadın, en hafifinden saçmaladın... Dalganı geçtin, ayda 1000 TL öyle mi?

Şakanın hiç bir türlüsü mahkemede yapılmaz, böylesi eşşek şakası aslında hiç bir yerde yapılmaz şu yoksulluk içinde ancak sana ödüller verenlere layıksın...

Sacit ASLAN