Sacit Aslan yazdı: "Medya Hanedanlıkları"

"...Tudorlar, Grimaldiler, Romanoflar, Habsburglar'dan bizim medya hanedanları daha uzun ömürlü olacak gibi Allah sonlarını Romanov'lara benzetmesin."

Sacit Aslan yazdı: "Medya Hanedanlıkları"

Medyada uzun zamandır var olan akrabalıklara dayanan düzenek artık çok  can sıkıcı ve medyanın geleceğinin önünü tıkayan, gizli ambargo, yasaklarlarla yürüyemeyen bir yapı halini aldı.

Yaratıcılığa, değişimlere, yeniliklere kapalı bu akraba yapısı medyanın Hitler adacıkları gibi oldu.

Açık konuşayım medya bir akrabalar hanedanlar arasında mutabakat gibi, hatta patronlar sonra geliyor!

Tudorlar, Grimaldiler, Romanoflar, Habsburglar'dan bizim medya hanedanları  daha uzun ömürlü olacak gibi Allah sonlarını Romanov'lara benzetmesin.

Bu iş TRT'e kökenli ve özel televizyonları kuranların başlattığı bir yapıyla başladı ve işi bildikleri için doğaldı, ancak onlardan şimdiye kalan eski özel televizyon kurucu genel müdürlerinin kimilerinin çocukları üzerinden kurdukları yapım şirketleri ve filim ithalatıyla sınırlı değil. Bazılarına damatlar, gelinler eklendi.

En belirgin yapı dizilerde, şimdilerde Ay YapımKerem Çatay malum bir zamanlar TRT drama müdürü Ekrem Çatay'ın oğlu.

Ekrem Çatay TRT döneminden başlarak pek çok ortaklıkta kimi zaman gölge olarak  yer almış bir isim ve efsaneyi sonunda oğlunun şirketiyle devam ettiriyor. Eşi de TRT'de belgeselleriyle isim yapmış Nedret Çatay. En başarılı ve en çok ciro yapan onlar görünüyor, öyleki yakında Ömer Koç vergi listesine göre Kerem Çatay'dan iş isterse şaşırmam. En önemli sürekli haneden ÇATAY HANEDANI...

Gene TRT'den çıkan Tomris Giritlioğlu TRT dönemi başladığı Şükrü Avşar ortaklığıyla önemli pahallı yapımlara imza attı.

Oğlu, gelininin isimleri jeneriklerde yer aldı, Yücel Yener dönemi TRT "Salkım Hanım'ın Taneleri"yle başlayan yolculukta GİRİTLİOĞLU HANEDANI oluştu, pek çok diziler, filimler peşpeşe geldi.

Giritlioğlu ekibi bir başka hanedanı doğurdu, Nilgün Sağyaşar ve şimdilerde Hatice Şendil ile evli oğlu TRT uzantısı SAĞYAŞAR HANEDANLIĞINI kurdular...

Mehmet, Ahmet, Sanem Altan damatları İbrahim SetenALTAN HANEDANLIĞI'nın temsilcileri, Taraf Gazetesinin ortaklarının kim olduğu görülünce finans desteği esirgenmemiş bir düzenek olduğunu anladık.

Medyanın soyağacı yüzlerce akrabalıklarla dolu. Hasan Cemal'in eşi Ayşe Sözeri hanım reklam sektörünün ileri gelenlerinden, Sevil Atasoy'un eski eşi keza, adli tıptan medyaya geçiş dünyada eşi görülmemiş bir durum, Okan sağlam yere damat...

Selim Akçin magazin kırallığını boşandığı eşi Filiz'i menajerlik halkla ilişkilerle bütünlemiş durumda AKÇİN HANEDANI

CENGİZ SEMERCİOĞLU'nun küçük derebeyliğinde ise kardeşi Cem Semercioğlu yapımcı... SEMERCİOĞLU DEREBEYLİĞİ ufak kalıyor şimdilik...

Müge Dağıstanlı Habertürk'ün yeni haber müdürü Sorel Dağıstanlı ile kardeş ama bir hanedanlık henüz söz konusu değil... Sorel Dağıstanlı kızkardeşi olmasa da kendini var etmiş bir gazeteci.

İsmet Berkan annesinden devraldığı gazeteciliği Kabataş palavrasına rağmen sürdürürken eşi rahmetli Onno Tunç'un kızı Selin Tunç diziler yazıyor... Arnavutköy'de köşklerinde mütevazi bir yaşamları var...

Ertuğrul Özkök'ün kızı başarısız bir iki yapımdan sonra Kanal 2'nin başında, Fatih Çekirge ilişkisi hayat arkadaşlığı olarak sürüyor magazine basınına göre. Özkök medyanın oyun kurucusu, eski damadı Ercan Saatçi Doğan Medya müzik yapımlarının başıydı ve tabii bir ara  yarışmaların değişmez jürisi.

ILICAKLAR HANEDANI ise bir başka alem,  Rahmetli Kemal Ilıcak Tercümanla başladığı serüvenine, daha önceki işi alakasız, eşi oğlu hala devame diyor binbir maceradan sonra Nazlı Hanım hep medyada kalmayı başardı şimdilerde olduğu yerden Allah Kurtarsın, oğlu ise 1AnTv diye yeni bir kanal açmış, FETÖ avcısı Cem Küçük program yapıyor bu kanalda  Mehmet Ali Ilıcak'ta yaman çıktı...

İnanoğlu ise Yeşilçam'dan sonra İNANOĞLU HANEDANI'nı televizyonlara  taşıdı, Faruk Bayhan bir zamanlar TRT'den sonra yanında çalışmıştı. Damadı Cüneyt  Özdemir ise 5N 1K derken İnanoğlu Hanedanı'na damat oldu daha önce de reklam sektörünün çok iyi bildiği Ayşe Bali ile evliydi, Ayşe hanımın 2. eşi olmuştu, şimdilerde Ayşe Hanım çocuklu bir hanım herhalde 3. Evliliğinde ve İş Bankası yaratıcılığına devam ediyor olmalı.

Elif Dağdeviren'i yabancı festivaller, Altınportakal organizasyonlarında hep görüyoruz. Yılmaz Dağdeviren'in kızı. Yılmaz Bey'in kurduğu belediye televizyonu evrile evrile Kanal 7 oldu.

Barlaslar ailece, Mehmet, Canan, Cemil, Eda Barlas Anter medyadalar ama ailenin  asıl gücü dayıları Can Paker, Henkel, Sabancı Üniversitesi kuruluşu TESEV bir kısım faaliyetleri, efsane bir adam.

Rahmetli Mehmet Ali Birand'ı oğlu babadan miras 32.Güne devam ediyor, bir ara festival düzenleme işinde de vardı galiba.

Birand'ın kayınvalidesi Ercüment Karacan'ın Semiramis Pekkan'dan önceki eşi olduğu düşünülürse Birand'ın eşi Cemre hanım Ömer Ali Karacan'ların ki bir şekilde hep medyadalar ablaları oluyor anne bir baba ayrı, Semiramis Pekkan ise hiç bir şeyleri olmuyor sadece Karacan'ın son eşiydi.

Sertab Erener  ERENER HANEDANIN'dan, malum ağabeyi Serdar Erener yengesi Nil Karaibrahimgil şarkıcı, reklam yıldızı, köşe yazarı. Serdar Erener annesi ve kızkardeşini yanılmıyorsam bir makarna reklamında oynatmıştı, ailece başarılılılar...

Bunlar açık bilgiler, ünlü bir sanatsever, sanatçılara yakınlığıyla maruf emekli paşamızın Işık Biren'in kızı ise Nice, Cannes, Tarkan davetlerinin düzenleyicisi, SMB Türkiye ortadoğu temsilcisi bir Monaco aşığıymış....

Bu liste aysbergin sadece ucu, meraklı, araştırmacı en önemlisi petkosu sıkan bir gazeteci belki bir gün medya tarihimizi yazarsa kimbilir daha neler öğreneceğiz.

Bir başka ünlümüzün babasının ise orduyla  sıkı ticari ilişkileri olduğu söyleniyor.

Elbette bu hanedanların içinde yetenekli, iyi yetiştirilmiş insanlar vardır.

Ama ne var ki bu düzenek, bu yapı sonucu ortaya çıkan medyamızın durumu parlak değil.

Tevekkeli değil  bu kadar akrabalık sonucu ortaya çıkan işler çarpık çurpuk!

Bu aşırı güç ve ilişkiler belli ki zamanla  bozukluk, çarpıklığa uğramış, ürünleri ortada.

Halkın terk ettiği bir medya ile karşı karşıyayız bu iyi mi kötü mü bilemiyorum.

Ama bu medya 'halkın ne düşündüğü ne izlediği umurumda değil' diyen bir medya. Hatta 'onların benim için ne düşündüğü önemli değil ben ne düşünüyorum önemli’ diyen halkıyla ters kibirli bir medya.

Aşmışlar, idare ediyorlar, ne derlese o...

Hanedanlar halktan uzak yaşar ve dünyayı elde ettiklerinde saçmalamaya başlarlar tabiatın kanununudur bu...

Şimdilik medya okyanusunda tek balık onlar ve okyanusta at oynatıyorlar.

Okyanusta at oynatmak mümkün mü, bu listeyi görünce mümkün değil diyemeyiz.

Hiçte rasyonel olmayan, ulusal güvenlik açısından sakıncaları olan Hitler Adacıkları oluşturmuşlar.

Dediğim gibi bu aysbergin görünen açıktaki ucu derini beni aşar.

Benden şimdilik bu kadar.

Son söz medya bir HANEDANLAR VESAYETİDİR, gerisi boş laf, neden, niçin, o kısmıda beni aşar.

Medyada tutunmak isteyenler önce soyağacını çıkarın, bir yere asın iyi çalşın yoksa ekmek zor.

Sacit ASLAN