Safari'den YouTube'a girenlere kötü haber!

Safari üzerinden artık 4K çözünürlüklü YouTube videosu izlenemeyecek. YouTube'un yaptığı değişiklik son zamanlarda yüklenen videoları etkiledi.

Safari'den YouTube'a girenlere kötü haber!
Shiftdelete.net'in haberine göre Reddit Forumlarında başlayan bir tartışma YouTube'un safari için 4K video desteğini doğruluyor. Bir çok kullanıcı şu an 4K çözünürlüklü video izleyemediklerini belirtiyorlar. YouTube'un son zamanlarda yüklenen videolar için yaptığı bir değişiklik olduğu için siteler üzerinde gömülü olan videolar için şu anda bir sorun yok.

YouTube'un sunucularında VP9'da veya daha eski H264 codecinde kodlanmış farklı türde videolar bulunmakta. Safari'nin VP9 desteği yok. Bu yüzden YouTube, Safari için otomatik olarak videonun H264 sürümünü sunuyor. Chrome, VP9'u desteklediği için VP9 ile kodlanmış videoları izletebiliyor.

2015 Nisan'ında YouTube, Engineering and Developers Blog'da VP9 video codec bileşeninin getireceği yenilikleri açıklayan bir güncelleme yayınlamıştı. Şu anda VP9 yaygın olarak kullanılan en etkili video sıkıştırma codeci. YouTube varsayılan 4K video oynatma codeci olan VP9'u piyasaya sürdükten sonra tarayıcılar da yavaş yavaş VP9 desteği vermeye başladılar.

VP9 daha büyük video boyutlarında  öncekilerden daha verimli kullanılıyor. Böylece YouTube üzerinden kesintisiz 4K video izleme mümkün oluyor. Bant genişliği kullanımı %35'e kadar düştüğü için tasaarruf sağlıyor.

Şu anda 4K oynatma için VP9 video codec bileşeni zorunluluğu doğrudan YouTube'un sitesinde izlenen videolara uygulanmış gibi görünüyor. Şu anda değişiklikten Safari kullanıcıları çok fazla etkilenmese de zamanla video sayısı arttıkça kulllanıcılar 4K desteğinin eksikliğini hissetmeye başlayacaklar.