Sağırlık tarihe karışıyor!

Japon bilim insanları, kulaktaki hasarlı hücreleri geliştirdikleri kök hücrelerle onaracak. Çalışmanın 5 - 10 yıl içinde tamamlanması planlanıyor.

Sağırlık tarihe karışıyor!
Sabah'ta yer alan habere göre Japonya'nın başkenti Tokyo'daki Juntendo Üniversitesi uzmanları kök hücrelerle sağırlığa karşı yeni bir tedavi üzerinde çalışıyor.

Bilim insanları kulakta hasarlı hücreleri geliştirdikleri kök hücrelerin yerine koyarak sağırlığı tedavi etmeye çalışıyor. Kulak hastalıklarında uzman profesör Kazusaku Kamiya, Stem Cell Reports isimli bilimsel dergiye verdiği röportajda "Yaptığımız çalışma için çok heyecanlıyım. Umarım bu çalışma kalıtsal sağırlık çeşitlerinden biri için bir tedaviye dönüşür. Kulak salyangozundaki (koklea) kök hücreleri geliştirmek için bir yöntem bulduk" diyerek çalışmalarının devrimsel sonuçları olabileceğini belirtti.

Kamiya, "Önümüzdeki adım ise bu hücreleri hastanın kulağına enjekte etmek için güvenli bir yol bulmak. Tedavi yönteminin 5 - 10 yıl içinde tamamlanması mümkün" diye konuştu. Juntendo Üniversitesi'nde yapılan çalışmada "Gap Junction Beta 2" isimli genin uğradığı mutasyon düzeltilmeye çalışılıyor. Dünyanın birçok bölgesinde bu genin mutasyonu sonucu gelişen doğuştan işitme kaybı vakalarıyla karşılaşılıyor. Kök hücreler başka tip hücrelere dönüşebiliyor.

BÜYÜK UMUT VAAT EDİYOR

Daha önce de İngiltere'deki Sheffield Üniversitesi'nden Dr. Marcelo Rivolta önderliğinde kök hücrelerin sağlıklı hücreler yerine geçmesi hakkında bir çalışma yapılmıştı. Rivolta'nın çalışma arkadaşı Dr. Sarah Boddy ise hâlen insanların kemik iliğinden elde edilen kök hücrelerle işitme kaybını tedavi etmek üzerine çalışmaya devam ediyor. Kalıtsal işitme kaybı iç kulakta kulak salyangozunda bulunan ses alıcı reseptörler olarak görev yapan tüy hücrelerindeki mutasyon sonucu gelişiyor. Bu duruma sahip hastaların, tüy hücrelerinin normal bir şekilde işlemesini sağlayan yapay bir kulak salyangozu implantıyla duyması sağlanıyor.