Sağlık için her gün bir fincan zeytinyağı

Ayvalık 12. Zeytin Hasat Günleri kapsamında düzenlenen panele katılan Prof. Dr. Canan Karatay, “Zeytinyağı en güçlü antibiyotik. Bu yüzden her gün bir fincan zeytinyağı içilmeli” dedi.

Sağlık için her gün bir fincan zeytinyağı
Yeni Asır'dan Suat Salgın'ın haberine göre Ayvalık Belediyesi ile Ayvalık Ticaret Odası tarafından bu yıl 12'incisi düzenlenen Zeytin Hasat Günleri etkinlikleri kapsamında düzenlenen 'Her Hasat Bir Barış Buluşmasıdır' adlı panel, Küçükköy Cumhuriyet Kültür Merkezi'nde yapıldı.

Panele, Kaymakam Namık Kemal Nazlı, Garnizon Komutanı Albay Aydın Nazlı, Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Cumhuriyet Başsavcısı Metin Tokel, CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Ümmühan Tibet, Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Benhan İbrahim Kantarcı ve sektör temsilcileri katıldı.

Ünlü Gazeteci Güngör Uras'ın moderatörlüğünü üstlendiği panelde, Prof. Dr. Canan Karatay ve İsrailli Zeytincilik Proje Yöneticisi Oded Salmon konuşmacı olarak yer aldı.

Zeytinlikler korunmalı

Zeytinlikler başta olmak üzere tüm tarım alanlarında gübre yerine kaya tuzu kullanılmasını öneren Prof. Dr. Canan Karatay, zeytinin altından daha değerli olduğunu savundu.

Tüm yağların margarin haline getirilmemesi halinde yararlı olduğunu kaydeden Karatay, zeytinyağının antioksidan olduğunu anlattı.

Zeytinyağının kalp krizi, her türlü kanser ve şeker hastalığını önlediğini belirten Karatay, soğuk sıkım zeytinyağını az tüketen toplumlarda hastalıkların artış gösterdiğini kaydederek, "Kuşaklar boyu insanlığa sağlık yayan zeytin ağacına insanoğlu olarak zeytin dalı uzatmalıyız" dedi.

Zeytinyağının en güçlü antibiyotik olduğunu vurgulayan Karatay, "Bu yüzden de her gün en az bir fincan zeytinyağı içilmeli. Zeytinliklerin korunması için ulusal bir çatı örgütü kurulmalı" diye konuştu.