Sağlık için sağlıklı baharatlar kullanın

Yemeklere lezzet, sağlığımıza sağlık katan baharatları ne zaman ve nasıl kullanmalıyız?

Sağlık için sağlıklı baharatlar kullanın
Akşam Gazetesi'nden Nil Şahin Gürhan'ın yazısı...

Karabiber: Kendine özel kokusu ve lezzetiyle fark yaratır.  Yumurta, çorbalar, zeytinyağlı yemekler, etli sebze yemekleri, pilavlar ve makarnalar karabiberle bir başka lezzetli olur. Karabiberin içeriğinde bulunan piperin metabolizmayı hızlandırıcı etki gösterir, ayrıca antioksidan ve antibakteriyel etkisiyle bağışıklık sistemini güçlendirici rolü de vardır.

Kimyon: Et ve elti yemeklerde etin pişmesini kolaylaştırıcı ve lezzetini artırıcı etki gösterir. Sindirim için kullanılan enzimlerin aktifleşmesini sağlar. Sindirim sistemini koruyucu özelliktedir, midede hazmı kolaylaştırır. Gaz ve şişkinliği giderici özelliktedir. Özellikle karubaklagiller, kuru fasulye, nohut, mercimek ve kış sebzeleri; lahana, karnabahar, brokoli, gibi gaz yapan aynı zamanda antikanserojen olan yemeklere ilave ederseniz, sindirimini kolaylaştır gaz şikayetleri yaşamanızı önler.

Kırmızı biber: Özellikle sıcak ve etli yemeklerin, lezzetini ve sağlığa faydasını arttırır. Bağışıklığı güçlendirici, kolesterol düşürücü, karaciğeri koruyucu, mikrop öldürücü, mide salgısını arttırıcı etki gösterir. İçeriğinde bulunan kapsain ise kanser önleyici etki gösteren bir moleküldür.

Zerdeçal: Hint safranı olarak da bilinir. Etli ve zeytinyağlı yemeklerinize karabiberle birlikte zerdaçal ilave edin. Çünkü zerdeçalın aktif bileşenlerinden biri olan curcuminin  faydası, karabiberdeki piperinle ve zeytinyağıyla birleşince artar. Curcumin; Mikrop, mantar, virüs öldürücü, gaz giderici, safra salınımını arttırıcı, karaciğeri koruyucu, lipit düşürücü, tümör önleyici, bilişsel performansı arttırıcı etkiler gösterir.

Zencefil: Özellikle etli yemeklere baharatlarla birlikte bir tutam da zencefil ilave etmek tadını ve faydasını geliştirir. Özellikle mide sorunlarını (gaz, bulantı, kusma, ishal, mide ağrısı) Soğuk algınlığı ve gribin semptomlarını azaltır. Zencefil mikrop öldürücüdür, bağışıklık sistemini güçlendir. Kan basıncını ve kan şekerini düzenleyici etki gösterir. Kök zencefili kaynatıp, ıhlamur ve elma ile karıştırıp çay olarak da tüketebilirsiniz. Ancak, her hangi bir ilaç kullanıyorsanız doktorunuza danışmadan zencefil kullanmalısınız.

Tarçın: Süte, tatlılara ve meyvenin üzerine tarçın ekin. Ayrıca gün içinde içtiğiniz çay kahve gibi sıcak içeceklerinize de tarçın ilave edebilirsiniz. Tarçının içeriğinde bulunan uçucu yağ çok güçlü bir antibakteriyeldir. Tarçın açlık kan şekerini iyileştirici etki gösterir.

Tarçın kabuklarını ayrıca hafif şiddette mide gazı, dolgunluk, şişkinlik, iştah kaybı ve ishale karşı kullanabilirsiniz. Aynı zamanda bağırsak parazitlerinde etkilidir. Tarçının ayrıca Alzheimer’da beyinde biriken tau kümeleşmesini önlediğine dair kanıt bulunmuştur.

Nil Şahin Gürhan / Akşam Gazetesi