Anasayfa Magazin Güzeller Galerisi Video Galeri Foto Galeri Güncel Kadınca
sacitaslan.com facebook sacitaslan.com twitter

Kekik yağı mikropları öldürüyor

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Özoğul, kekik yağından hastane mikroplarını öldüren bir formül elde etti.

Kekik yağı mikropları öldürüyor



Prof. Dr. Özoğul, laboratuvarda karabaş, lavanta, ardıç, kekik, adaçayı, biberiye ve defne bitkilerinden elde edilen aromatik yağların antimikrobiyal etkisini ayrıntılı olarak araştırdı.

Yaptığı incelemede "Origanum Onites" türü kekik bitkisinden elde edilen aromatik yağda bakterileri yok edici özellikte yüzde 67.12 oranında "Carvacrol" ile yüzde 8.96 oranında ’P-Cymene’ maddesi bulan Özoğul, "Aynı araştırmada ’Origanum Onites’ türü kekikten elde edilen yağın ’Klebsiella pneumoniae ATCC700603’ ve boğaz enfeksiyonuna neden olan ’Staphylococcus aureus ATCC29213’ adlı bakterilerin üremesine karşı antimikrobiyal etkisinin bulunduğunu belirledim" dedi.

"Origanum Onites" türü kekikten elde edilen uçucu yağın insanlarda oral yolla denenmesini isteyen Özoğul, şunları söyledi:

"Enfeksiyona neden olan bu bakterilerin eliminasyonu için bilim adamları duyarlı olmalı. Alınacak sonuçların olumlu olması durumunda özellikle hastane gibi yerlerde bu bakterinin yol açtığı ölümlerin önüne geçilebilir. Özellikle Akdeniz Bölgesi’nde kolaylıkla bulunabilen kekikten elde edilen yağ temizlik maddelerinin içerisinde de kullanabilir.

Böylelikle tamamen doğal temizlik ürünleri elde edilecek ve maliyetler azalacaktır. Her şeyden önce temizlik maddelerinin içerisindeki alkol maddesi yerine tamamen doğal maddeler kullanılarak doğaya katkıda bulunabilecek."






11.01.12 11:05

henüz puan verilmedi
2071 kez okundu


İlgili Haberler



Diğer Haberler


GÜNDEMDEKİLER : Kim Kardashian   Ahu Yağtu   Esra Erol   Acun Ilıcalı   Kenan İmirzalıoğlu   Muhteşem Yüzyıl   Bülent Ersoy   Gülben Ergen   Beren Saat   Suskunlar   Saba Tümer