Sağlıklı beslenme kanserden korur

Yaşam tarzında ve beslenme alışkanlığında yapılan bazı değişikliklerle önemli kanser türlerinin engellenebileceğini artık biliniyor.

Sağlıklı beslenme kanserden korur
Akşam'dan Yrd. Doç. Dr. Mehmet Emin Güneş'in yazısı...

Sevgili okurlarım, bu hafta kanser oluşumundaki en önemli risk faktörlerinden biri olan sağlıklı beslenme üzerinde durmak istiyorum. Yaşam tarzında ve beslenme alışkanlığında yapılan bazı değişikliklerle önemli kanser türlerinin engellenebileceğini artık biliniyor çünkü. Bunların başında sigarayı bırakmak geliyor. Sigara tüm dünyada kanserin en önemli önlenebilir nedeni. Sigara tüm ölümlerin yüzde 30’undan akciğer kanserinin yüzde 90’ından sorumlu. Obezite de birçok kanser türüne davetiye çıkarmakta.

KANSERE SET ÇEKEN BESİNLER

Öncelikle şu bilinmelidir ki;  hiç bir besin maddesi kanseri tam olarak önlemez. Ancak risk faktörlerini azaltıcı etkisi vardır. Bu yiyeceklerin en önemlileri:

* Yeşil çay, içindeki profenol maddesi, güçlü bir antioksidandır. E vitamini açısından çok zengindir. Günde bir bardak yeşil çayın kanser gelişmesini önleyici etkisi vardır.

* Kepeği ayrılmamış tahıl ürünleri, İçerdikleri selenyum sayesinde kansere karşı koruyucu etkisi vardır.

* Kabak, karnabahar, havuç, turpgiller, brokoli, brüksel lahanası, şalgam, keten tohumu, yer elması, Gerek içerdiği proteaz inhibitörleri, gerekse bazılarında olan antiöstrojenik maddeler nedeniyle bağışıklık sistemini güçlendirmekte, kanseri önleyici etkileri bulunmaktadır.

* Soğan, sarımsak, pırasa içerdikleri kükürtlü öğeler sayesinde kansere karşı koruyucu özelliği vardır.

* Koyu yeşil, koyu kırmızı, koyu sarı-turuncu, mavi-mor ve beyaz renkli sebze ve meyvelerle beslenilmeli yani sofralar renkli olmalıdır. Günde en az 2 ya da 3 porsiyon yeşil sebze ve meyve tüketilmelidir.

* Balık yağı-omega 3, bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği vardır. Haftada en az 2 kez somon, mezgit, sardalye, uskumru gibi derin su balıkları tüketimiyle bu etkilerden faydalanılabildiği belirtilmektedir.

* Zeytinyağı, antioksidan E vitamini açısından zengindir. Hücrelerin yenilenmesinde ve doku ve organların yaşlanmasını geciktirici ayrıca kalp damar sistemi üzerine olumlu etkileri vardır. Kolesterolü düşürür.

* Ceviz, fındık, fıstık, kayısı, karadut gibi meyvelerinde antioksidan özellikleri vardır.

* Bu arada fiziksel aktivite ve spor, hem ideal kilomuzda kalmamızı, hem de mücadele gücümüzü artırması bakımından vazgeçilmezlerdendir. Sevgili okurlarım kanser kelimesi ürkütücü de olsa, bizim en büyük silahımız umudumuzdur. Azim ve yılmazlık sizi her türlü tehlikeden koruyacağı gibi, hastalıklarla da baş etmenizi sağlayacaktır. 


Bunlardan uzak durun!

Yağda kızartılmış besinler, tuzlanmış ve tütsülenmiş besinler, mangalda aşırı yanmış etler, nitrit ve nitrat içeren salam, sosis gibi yiyecekler, aşırı alkolden uzak durun. Günde 2-3 gramdan fazla tuz tüketmeyin. Şeker tüketimine dikkat edin. Şekeri, kurutulmuş meyve, hurma, bal kabağı gibi olabildiğince doğal yollardan alın.

Sevgi ve sağlıkla kalın... Sevgi, saygı ve hürmetlerimi arz ederim…

(Yrd. Doç. Dr. Mehmet Emin Güneş / Akşam Gazetesi)