Sağlıklı enerji veren şişmanlatmayan yiyecekler

Besinler en temel ve en doğal ihtiyacımız. Besin gruplarına dikkat ederek sağlıklı yiyeceklerle beslenmek; enerjik olmaya giden yolun çizgisini oluşturuyor.

Sağlıklı enerji veren şişmanlatmayan yiyecekler
Akşam Gazetesi'nden Nil Şahin Gürhan'ın yazısı...

Enerji verecek, fazla kilo aldırmayacak aksine kilo vermeye destek olacak besinler;

Semizotu; en yüksek seviyede omega-3 içeren semizotu, kilo vermeyi harekete geçiren bir sebze. Çiğ olarak istediğiniz kadar tüketebilirsiniz. Semizotu + yoğurt karışımı yemeğin yanında tüketebileceğiniz gibi, ara öğün olarak da enerji seviyenizi yükselten özellikte bir aperatif oluşturur. Ayrıca salatalarınıza bol semizotu ilave edebilirsiniz. Semizotunu bol zeytinyağı ve limon ilave ederek tek başına salata olarak da tüketebilirsiniz. 

Havuç; A vitamini ön maddesi beta- karoten içeren havuç antioksidan yapısının yanında, şekerli tadı ile damak tadını güçlendiren keyifli bir atıştırmalıktır. Rendelenmiş havucu salatalarınıza bol miktarda koyabileceğiniz gibi, günün istediğiniz saatinde meyve gibi tek başına da tüketebilirsiniz. Havuç atıştırmak, hem gün içinde daha enerjik olmamızı sağlar hem de ekstra enerji alımını engeller. Havuç keyifli ve sağlıklı bir abur cuburdur. Yoğurtla birlikte havuç yemek enerji veren ve tok tutan güçlü bir ara öğündür.

Yabanmersini; yoğun C vitamini ve antioksidan içeren yabanmersini ayrıca yüksek miktarda potasyum içerir. Potasyum vücudunuzda sıvı dengesini sağlar, tansiyonu dengeler ve kalbin normal çalışmasına destek sağlar. Her gün 1 avuç yabanmersini yemek metabolizmamızı hızlandırır, enerjik olmanızı sağlar ve fazla kilo aldırmaz.

Yoğurt, ayran; Yoğurt metabolizmamızı canlı tutan barsak florasını da güçlendiren enerji veren kilo aldırmayan sağlıklı bir yiyecektir. Yemeklerle birlikte yediğinizde yemeğin tadını güçlendirmenin yanında, öğünün gücünü de attırır. Öğünün tok tutucu etkisini uzatır. Yoğurdu meyveyle karıştırıp tatlı alternatifler yaratabileceğimiz gibi cacık ve ayran olarak da tüketebiliriz.

Süt, günlük enerjinizi etkiler

Süt; küçük kutu sütler her zaman yanımızda taşıyabileceğimiz, karbonhidrat, protein ve yağdan dengeli enerji veren ve metabolizmamızı canlandıran bir içecektir. Sütü ayrıca kahve veya kakao ilave ederek sıcak veya soğuk olarak da tüketebiliriz. Dışarıda bir kafede otururken sohbetin havasını güçlendiren sütlü kahve; uzayan bir iş toplantısında enerji ve performansımızın yüksek olmasında pozitif etkilidir.

Elma; çoğu insanın acıktırır diye uzak durduğu elma, yemeğin hemen akabinde tükettiğinizde tatlı ihtiyacını karşılar doygunluğunuzu ve enerjinizi arttırır. Sabah kahvaltıdan sonra 1 adet elma yemek reçel den daha fazla vitamin, mineral ve enzim sağlar. 

Nil Şahin Gürhan / Akşam GAZETESİ
Konular Kadın / Bakım