Sağlıklı saçların sırları!..

İyi bir şampuan yağ oranını dengeler, kötü bir şampuan ya normal yağ seviyesini düşürür ya da aşırı yağlanmaya sebep olur.

Sağlıklı saçların sırları!..
Akşam'dan Yasemin Miras'ın yazısı...

Perma, fön çektirme, balyaj, röfle günümüzde saçlara uygulanan işlemlerdir. Bu işlemler bilinçsizce ve kalitesiz ürünlerle yapılırsa, saç yıpranır. Bunun için kuaförü ve saç ürünlerini bilinçli seçmeliyiz. İyi bir şampuan yağ oranını dengeler, kötü bir şampuan ya normal yağ seviyesini düşürür ya da aşırı yağlanmaya sebep olur. Sağlıklı saçlar için meyve, sebze, yağsız et, balık, yoğurt yenmelidir. A-E-B-C Vitaminleri saça hayat verir. Saçları mümkün olduğu kadar güneşten korumamız gerekir. Havuz veya denizden çıkınca mutlaka bol suyla yıkanmalıdır. Özellikle klor saçı olumsuz yönde etkiler. Saçımızı kuruturken fönün çok yakın tutulması saçların kırılmasına sebep olur. Saçlarınızı kuruturken başınızı öne eğerek kurutursanız, saçınız hacim kazanmış olur. Saçlarınızı yıkadıktan sonra son durulama suyuna birkaç damla limon katarsanız, saçlarınıza canlılık, parlaklık kazandırmış olursunuz. Normal bir saç ayda 1 cm uzar, 3-4 ay dinlenir. Bu uzama 3-4 yıl sürer. Daha sonra saç ölür. Sağlıklı bir deride ölen saç yerine yenisi çıkar. Sağlıklı bir kafa derisinde ortalama 100 bin saç teli vardır. Günde 50-100 civarında dökülmesi normaldir. Korkulması gereken, sağlıkla ilgili dökülmesidir. Yoğun bir saç dökülmesi olursa mutlaka doktora başvurulmalıdır. Saçın yağlı ya da kuru olması da tamamen ciltle ilgilidir. Cildiniz yağlı olup, saç cildiniz kuru olabilir.

SAÇ BAKIM MASKELERİ

YUMURTA MASKESİ: 1 yumurta, süt, bir fincan limon suyu, 2 yemek kaşığı zeytinyağı. Bütün malzemeleri karıştırıp saçınıza masaj yaparak sürün. 20 dakika beklettikten sonra yıkayıp durulayın.

MUZ MASKESİ: 2 adet muz, zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı,1 çorba kaşığı bal. Bütün malzemeleri karıştırdıktan sonra saçınıza masaj yaparak sürün. 5 dakika beklettikten sonra yıkayıp durulayın.

YOĞURT MASKESİ: 5 yemek kaşığı yoğurt, 1 yemek kaşığı elma sirkesi, bir yemek kaşığı bal. Bütün malzemeleri karıştırıp saçınıza masaj yaparak sürün. 15 dakika beklettikten sonra yıkayıp, durulayın. Yoğurt maskesi saç için pratik bir uygulamadır.

ÇİLEK MASKESİ: 10 adet çilek, Hindistan cevizi yağı, bir çay kaşığı bal. Bütün malzemeleri karıştırdıktan sonra saç uçlarına masaj yaparak sürün. 20 dakika beklettikten sonra durulayın. Çilek maskesi saç dökülmesini durdurmak için kullanılan yöntemlerden biridir.

(YASEMİN MİRAS / AKŞAM GAZETESİ)
Konular Kadın / Bakım